A YouTube Alkotói Stúdió részletes és hasznos információkkal szolgál a videóinkkal kapcsolatban, és csakúgy, ahogy a Google Analytics esetében, az igazán értékes adatokat itt is akkor kapjuk meg, ha kicsit mélyebbre ásunk az összesített mutatóknál. De mit érdemes elemezni és hogyan profitálhatunk hosszabb távon mindebből?

1. A nézési idő értelmezése

A megtekintések száma egy fontos mutató, ha a videóink sikerességét akarjuk mérni, de önmagában ez a szám még nem segít abban, hogy jobb tartalmakat készítsünk. A nézési idő elemzésével teljesebb, valósabb képet kaphatunk, ráadásul a YouTube algoritmusai számára is ez a lényegesebb adat a nyers megtekintési számnál.

2. Fél szemünk a valós idejű jelentéseken

A megtekintések publikus száma a Youtube-on nem valós idejű, hanem akár 2 napos késleltetés is lehet benne, mert a videomegosztó validálja az adatokat oly módon, hogy eltávolítja a spamforgalmat és egyéb nem-valós megtekintéseket. Így a videók elérési számairól azok korai életszakaszában nem sok információt ad. Érdemes a valós idejű jelentéseket is használni, amely nagyjából pontos értékeket mutat az elmúlt 48 órából és 60 percből. Nemcsak akkor ajánlott ezt a mutatót figyelni, amikor épp posztoltunk egy új tartalmat, hanem folyamatosan érdemes rajta tartani a szemünket, hiszen az itt látott kiugrások tanúskodnak arról, ha valahol új közönséggel osztották meg a videónkat. Ha pedig ezt időben észrevesszük, szíthatjuk is kicsit a tüzet, hogy új követőket szerezzünk a csatornának.

3. A forgalom forrásainak azonosítása

Fontos, hogy sokan nézzék a csatornát, legalább ilyen fontos viszont, hogy mi pontosan tudjuk, honnan jönnek ezek a nézők. Az Alkotói Stúdióban A forgalom forrásai fülön pontosan megtudhatjuk, honnan jön a nézettség zöme, segítségével meghatározhatók a leghasznosabb források. Az adatokat a teljes csatornára és egyes videókra vetítve is láthatjuk, a tapasztalatok pedig hasznosak lehetnek további tartalmak gyártásánál és optimalizálásánál.

4. A közönségdemográfia meghatározása

A demográfiai kategóriában látható interaktív grafikonok lehetővé teszik az olyan adatok megjelenítését, mint az életkor, nem, földrajzi hely vagy épp a megjelenítésnél használt eszköz. Az életkor és a nem a kereskedelmi szempontból legérdekesebb mutatók, a további tartalmak fejlesztésekor is. Az interneten a földrajzi hely sokszor harmadlagos jelentőségű, a néző az néző, akárhol legyen is. Az online kereskedelem szempontjából azonban lényeges, főként ha területileg célzott hirdetéseket futtatunk, vagy szolgáltatásaink bizonyos helyeken nem elérhetők.

5. Figyeld a lejátszási helyeket

Annak meghatározása, hol nézik a videóinkat, segít megérteni, közönségünk hogyan fedezi fel az általunk szolgáltatott tartalmakat. Magán a YouTube-on keresztül keresnek és akadnak rá, esetleg külső webhelyeken keresztül? Az itt található adatok segítenek annak meghatározásában, hol népszerűek a tartalmak, így pedig könnyebb lesz eldönteni, hogy a belső keresésekre érdemes optimalizálni vagy például blogokon való beágyazásra.

6. A közönségmegtartás elemzése

Ezen adatok azt mutatják meg, pontosan hol hagyják abba a nézők a videó megtekintését. Így meghatározható, hol, hogyan és miért veszítjük el a nézőink figyelmét. Az adatok egyszerre csak egy videóra értelmezhetők és alapvetően két értéket mutatnak: a megtekintés időtartamát percben és a megtekintési átlagot százalékban. Érdemes a különböző típusú tartalmak közönségmegtartó képességének mintáit elemezni, így megtudhatjuk, mely videók teljesítenek jobban, melyeket kell fejleszteni, esetleg újragondolni a teljes formátumot.

7. Feliratkozók számának követése

E-kereskedelmi szempontból a feliratkozók potenciálisan megszerezhető vásárlók, a termékek vagy az azokkal kapcsolatos tartalmak iránt komolyan érdeklődő felhasználók. Fontos követni számuk alakulását és a fluktuációt is, hogy megtudjuk, mely tartalmak milyen elmozdulásokat eredményeznek arányukban. A Feliratkozók oldalon videóról videóra követhetjük nyomon, hogy mit nyertünk és mit veszítettünk egy adott tartalom közzétételével. Egyértelmű: a feliratkozók számának növekedése nagyobb közvetlen elérést eredményez. Ha egy videó különösen sikeres az új követők behozásában, érdemes ahhoz hasonló további tartalmak előállításába és promóciójába fektetni.

8. Közösségi megosztások tanulmányozása

A Megosztás oldalon arról kapunk információkat, kik és hogyan osztották meg a tartalmainkat a közösségi médiában. Konkrét számokat láthatunk arról, mely felhasználóktól és milyen platformokon vagy üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül származnak a megosztások. Ezen adatok felhasználásával optimalizálhatjuk a videós tartalmainkkal kapcsolatos közösségimédia-stratégiánkat, hogy növeljük a felhasználói elköteleződés mértékét és a megosztások számát.

9. Kommentek figyelése

A Megjegyzések figyelemmel kísérése és a felhasználókkal való interakció a konverzió (néző -> feliratkozó -> vásárló) egyik kulcsmomentuma. Ezen a fülön könnyedén kapcsolatba léphetünk a kommentelőinkkel, válaszolhatunk felvetéseikre és megköszönhetjük a dicséreteket vagy épp kritikájukat. A kommentekre válaszolni úgy érdemes, hogy az ne csak segítőkész, nyitott és szórakoztató legyen, de felhívja a figyelmet szolgáltatásainkra és további tartalmainkra. A beszédmód, ahogy ezekre a megjegyzésekre válaszolunk, alapvetően befolyásolja a márkánkról kialakított képet.

10. Tetszik vagy nem tetszik?

A nézői reakciók elemzésének fontos része a tetszik és nem tetszik visszajelzések figyelemmel követése. Nyilvánvaló cél a negatív visszajelzések lehető legalacsonyabb száma, azonban ennél is lényegesebb, hogy milyen arányban állnak a lájkolások számával. Ha a videónk nagy mennyiségű „nem tetszik” reakciót vált ki, érdemes elgondolkodnunk a következőkön:
– Nem félrevezető-e a cím?
– Megfelelő-e célközönség meghatározása?
– Megfelelő-e a tartalom minősége, kivitele?
– Kevesen értenek egyet a mondanivalónkkal?
– A válaszokat egyébként legtöbbször a kommentek tartalmazzák, ezért is érdemes rendszeresen olvasni a szöveges visszajelzéseket.

E teljesen ingyenesen, kis odafigyeléssel és időráfordítással kinyerhető adatok figyelmen kívül hagyása olyan luxus, ami sem kereskedőként, sem marketing-specialistaként nem engedhető meg. Ha nem elemezzük folyamatosan az adatainkat, ha nem reagálunk a felhasználók visszajelzéseire, akkor mindig csak vaktában lövöldözünk majd, így pedig rengeteg erőforrást: időt, pénzt és fáradságot pazarlunk el, márkánkról pedig negatív kép alakulhat ki, amit nagyon költséges lesz helyreállítani.