YouTube: 10 fontos mutató a videós tartalmakhoz

YouTube: 10 fontos mutató a videós tartalmakhoz

A YouTube Alkotói Stúdió részletes és hasznos információkkal szolgál a videóinkkal kapcsolatban, és csakúgy, ahogy a Google Analytics esetében, az igazán értékes adatokat itt is akkor kapjuk meg, ha kicsit mélyebbre ásunk az összesített mutatóknál. De mit érdemes elemezni és hogyan profitálhatunk hosszabb távon mindebből?

1. A nézési idő értelmezése

A megtekintések száma egy fontos mutató, ha a videóink sikerességét akarjuk mérni, de önmagában ez a szám még nem segít abban, hogy jobb tartalmakat készítsünk. A nézési idő elemzésével teljesebb, valósabb képet kaphatunk, ráadásul a YouTube algoritmusai számára is ez a lényegesebb adat a nyers megtekintési számnál.

2. Fél szemünk a valós idejű jelentéseken

A megtekintések publikus száma a Youtube-on nem valós idejű, hanem akár 2 napos késleltetés is lehet benne, mert a videomegosztó validálja az adatokat oly módon, hogy eltávolítja a spamforgalmat és egyéb nem-valós megtekintéseket. Így a videók elérési számairól azok korai életszakaszában nem sok információt ad. Érdemes a valós idejű jelentéseket is használni, amely nagyjából pontos értékeket mutat az elmúlt 48 órából és 60 percből. Nemcsak akkor ajánlott ezt a mutatót figyelni, amikor épp posztoltunk egy új tartalmat, hanem folyamatosan érdemes rajta tartani a szemünket, hiszen az itt látott kiugrások tanúskodnak arról, ha valahol új közönséggel osztották meg a videónkat. Ha pedig ezt időben észrevesszük, szíthatjuk is kicsit a tüzet, hogy új követőket szerezzünk a csatornának.

3. A forgalom forrásainak azonosítása

Fontos, hogy sokan nézzék a csatornát, legalább ilyen fontos viszont, hogy mi pontosan tudjuk, honnan jönnek ezek a nézők. Az Alkotói Stúdióban A forgalom forrásai fülön pontosan megtudhatjuk, honnan jön a nézettség zöme, segítségével meghatározhatók a leghasznosabb források. Az adatokat a teljes csatornára és egyes videókra vetítve is láthatjuk, a tapasztalatok pedig hasznosak lehetnek további tartalmak gyártásánál és optimalizálásánál.

4. A közönségdemográfia meghatározása

A demográfiai kategóriában látható interaktív grafikonok lehetővé teszik az olyan adatok megjelenítését, mint az életkor, nem, földrajzi hely vagy épp a megjelenítésnél használt eszköz. Az életkor és a nem a kereskedelmi szempontból legérdekesebb mutatók, a további tartalmak fejlesztésekor is. Az interneten a földrajzi hely sokszor harmadlagos jelentőségű, a néző az néző, akárhol legyen is. Az online kereskedelem szempontjából azonban lényeges, főként ha területileg célzott hirdetéseket futtatunk, vagy szolgáltatásaink bizonyos helyeken nem elérhetők.

5. Figyeld a lejátszási helyeket

Annak meghatározása, hol nézik a videóinkat, segít megérteni, közönségünk hogyan fedezi fel az általunk szolgáltatott tartalmakat. Magán a YouTube-on keresztül keresnek és akadnak rá, esetleg külső webhelyeken keresztül? Az itt található adatok segítenek annak meghatározásában, hol népszerűek a tartalmak, így pedig könnyebb lesz eldönteni, hogy a belső keresésekre érdemes optimalizálni vagy például blogokon való beágyazásra.

6. A közönségmegtartás elemzése

Ezen adatok azt mutatják meg, pontosan hol hagyják abba a nézők a videó megtekintését. Így meghatározható, hol, hogyan és miért veszítjük el a nézőink figyelmét. Az adatok egyszerre csak egy videóra értelmezhetők és alapvetően két értéket mutatnak: a megtekintés időtartamát percben és a megtekintési átlagot százalékban. Érdemes a különböző típusú tartalmak közönségmegtartó képességének mintáit elemezni, így megtudhatjuk, mely videók teljesítenek jobban, melyeket kell fejleszteni, esetleg újragondolni a teljes formátumot.

7. Feliratkozók számának követése

E-kereskedelmi szempontból a feliratkozók potenciálisan megszerezhető vásárlók, a termékek vagy az azokkal kapcsolatos tartalmak iránt komolyan érdeklődő felhasználók. Fontos követni számuk alakulását és a fluktuációt is, hogy megtudjuk, mely tartalmak milyen elmozdulásokat eredményeznek arányukban. A Feliratkozók oldalon videóról videóra követhetjük nyomon, hogy mit nyertünk és mit veszítettünk egy adott tartalom közzétételével. Egyértelmű: a feliratkozók számának növekedése nagyobb közvetlen elérést eredményez. Ha egy videó különösen sikeres az új követők behozásában, érdemes ahhoz hasonló további tartalmak előállításába és promóciójába fektetni.

8. Közösségi megosztások tanulmányozása

A Megosztás oldalon arról kapunk információkat, kik és hogyan osztották meg a tartalmainkat a közösségi médiában. Konkrét számokat láthatunk arról, mely felhasználóktól és milyen platformokon vagy üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül származnak a megosztások. Ezen adatok felhasználásával optimalizálhatjuk a videós tartalmainkkal kapcsolatos közösségimédia-stratégiánkat, hogy növeljük a felhasználói elköteleződés mértékét és a megosztások számát.

9. Kommentek figyelése

A Megjegyzések figyelemmel kísérése és a felhasználókkal való interakció a konverzió (néző -> feliratkozó -> vásárló) egyik kulcsmomentuma. Ezen a fülön könnyedén kapcsolatba léphetünk a kommentelőinkkel, válaszolhatunk felvetéseikre és megköszönhetjük a dicséreteket vagy épp kritikájukat. A kommentekre válaszolni úgy érdemes, hogy az ne csak segítőkész, nyitott és szórakoztató legyen, de felhívja a figyelmet szolgáltatásainkra és további tartalmainkra. A beszédmód, ahogy ezekre a megjegyzésekre válaszolunk, alapvetően befolyásolja a márkánkról kialakított képet.

10. Tetszik vagy nem tetszik?

A nézői reakciók elemzésének fontos része a tetszik és nem tetszik visszajelzések figyelemmel követése. Nyilvánvaló cél a negatív visszajelzések lehető legalacsonyabb száma, azonban ennél is lényegesebb, hogy milyen arányban állnak a lájkolások számával. Ha a videónk nagy mennyiségű “nem tetszik” reakciót vált ki, érdemes elgondolkodnunk a következőkön:
– Nem félrevezető-e a cím?
– Megfelelő-e célközönség meghatározása?
– Megfelelő-e a tartalom minősége, kivitele?
– Kevesen értenek egyet a mondanivalónkkal?
– A válaszokat egyébként legtöbbször a kommentek tartalmazzák, ezért is érdemes rendszeresen olvasni a szöveges visszajelzéseket.

E teljesen ingyenesen, kis odafigyeléssel és időráfordítással kinyerhető adatok figyelmen kívül hagyása olyan luxus, ami sem kereskedőként, sem marketing-specialistaként nem engedhető meg. Ha nem elemezzük folyamatosan az adatainkat, ha nem reagálunk a felhasználók visszajelzéseire, akkor mindig csak vaktában lövöldözünk majd, így pedig rengeteg erőforrást: időt, pénzt és fáradságot pazarlunk el, márkánkról pedig negatív kép alakulhat ki, amit nagyon költséges lesz helyreállítani.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
mm
Zentai András

Tartalommarketing-specialista, social media tanácsadó, copywriter. A Kosárérték.hu állandó cikkszerzője.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!