E-ker Hírszemle

Napi rendszerességgel szemlézünk magyar és külföldi oldalakat a legizgalmasabb e-kereskedelmi témák után kutatva.

🧳 A túlélés kulcsa az e-fizetések kihasználása volt a Samsonite-nál

2023.szeptember.22

Az olyan ikonikus márka, mint a Samsonite irányításához hozzátartozik, hogy a vezetőknek fel kell ismerniük: mikor fordul meg a széljárás a vállalat üzleti környezetében. Aki elvéti ezt, az viharba kerülhet; aki kihasználja, jó széllel haladhat tovább. Bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások leállították az idegenforgalmat, ami súlyos veszélybe sodorta a poggyászgyártó céget, a Samsonite nem rendült meg, hanem az előnyére fordította, hogy az otthonukba zárt emberek elkezdtek vásárolni az interneten.
A világjárvány alatt a Samsonite e-kereskedelmi jelenléte drámai mértékben megnőtt annak köszönhetően, hogy diverzifikálták a vásárlói fizetési módokat, amivel elérték a 2000-es évek elején született Z-generáció tagjait. A Samsonite régóta kínál PayPal fizetési lehetőséget. Nemrégiben elérhetővé tették a PayPal Pay in 4 és Pay Monthly megoldásokat is, amivel széles Z-generációs ügyfélkört vonzanak. (További részletek: PayPal)

⭐ Erős márka nélkül az e-kereskedelemben sincs esély a tartós sikerre

2023.szeptember.22

A jól ismert márkák, mint a Google, az Apple, vagy az Amazon nem véletlenül jutottak a csúcsra: olyan stratégiákat és megközelítéseket követtek, amelyeket sok feltörekvő e-kereskedelmi márka a gyors növekedés hajszolása közben próbál megkerülni. A rendkívüli márkák türelmesek voltak, és szem előtt tartottak néhány fontos szabályt - írja a Forbes. Például azt, hogy körültekintő marketinggel támogassák kínálatukat. A marketingesek egy része hajlamos gúnyolódni a márkamarketingen. A feltörekvő márkák számára azonban ez a szemlélet végzetesnek bizonyulhat. Az e-kereskedelemben nincs esély a tartós sikerre erős márka nélkül.
A nagy csinnadrattával kísért bevezetések és az előrendelési modellek jók lehetnek a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló termékek vagy szériák esetén, a zökkenőmentes értékesítés kulcsa azonban az újdonságok bevezetése között időszak jó menedzselése. A stop-start marketing, amelyben a márka masszív csúcsokat és hullámvölgyeket jár be, ritkán tartható. (További részletek: Forbes)

🍔 Új ügyvezetője van a Wolt Magyarországnak

2023.szeptember.22

Bár augusztus elejétől Hatványi Orsi vette át a Wolt ügyvezető igazgatói posztját, a vezetőváltást a cég csak most jelentette be hivatalosan. Az új CEO közgazdász, aki az Egyesült Királyságban, a a turizmus és vendéglátásban eltöltött hét éve után előbb a budai Jamie Oliver étterem megnyitásán dolgozott üzemeltetési igazgatóként, majd az üzletfejlesztést is átvéve, a Zsidai Csoport nemzetközi terjeszkedésért (Bécs, Marbella) és a budapesti éttermek operációjáért felelt. Két éve csatlakozott a Wolt Magyarországhoz; az éttermi értékesítési és fejlesztési vezető posztot idén februártól a retail üzletág vezetésével is kiegészítette. „Szakértelmének, az erős partneri kapcsolatok kialakításának és az innovatív gondolkodásmódjának köszönhetően 2023. augusztusában a Wolt Magyarország ügyvezetőjévé lépett elő” - áll a cég közleményében. A Wolt már több mint 50 városban, havonta összesen egymillió rendelést teljesít. Szolgáltatásuk túlmutat az ételkiszállításon, hiszen élelmiszerek, elektronikai és szépségápolási cikkek, játékok és számos egyéb termék kiszállítását is vállalják. (Forrás: Wolt)

📲 Végleg otthon maradhatnak a pénztárcák

2023.szeptember.19

A korábbinál is veszedelmesebben könnyebbé vált a pénzköltés az Apple megújult fizetési rendszerével. Az amerikai csúcsvállalat szeptember 18-án mutatta be új operációs rendszerét, az iOS 17-et, ami azt az érzetet kelti az iPhone-tulajdonosokban, hogy akár végleg otthon hagyhatják pénztárcájukat. Az iOS új verziója bővíti az Apple Wallettel elérhető lehetőségeket: a  felhasználó többféle módon fizethet az interneten és átfogóbban használhatja okos telefonják arra, hogy felmutassa hatósági igazolványait. Eközben az Apple újabb lépéseket tesz afelé, hogy bizonyos értelemben bankká váljon. Például elérhetővé vált az Apple Card, egy jó kamatozású megtakarítási számla, és az Apple Pay Later segítségével kamatmentes Buy now, pay later (BNPL) típusú hiteleket, lehet felvenni.
A 452 Research technológiai kutatóintézet adatai szerint az Apple Pay a második legtöbbet használt digitális pénztárca a PayPal után. Ugyanakkor amilyen örömteli az elektronikus fizetési módok terjedése, éppen olyan veszélyes is lehet: megkönnyíti a felhasználóknak, hogy számolatlanul szórják a pénzt. (További részletek: Vox)

🛒 Az Amazonon vásárlók mintegy fele azt sem tudja, kitől vásárol

2023.szeptember.18

Nem lehetőség, hanem elkerülhetetlen szükségszerűség az Amazon piacterének igénybevétele – fogalmazta meg sok kis cég tapasztalatait Sara Mader, a Paluose Brand alapító-igazgatója. A Washington államban működő családi farm hüvelyes és magvas mezőgazdasági terményeket árusít a B2B óriás közvetítésével. A cég a koronavírus-járvány idején nem tudott lépést tartani a megugrott online kereslettel, ezért le kellett zárnia néhány értékesítési csatornáját. Így a korábbinál is nagyobb jelentőségre tett szert az Amazonon elérhető vevőkör. Mader elmondása szerint a Prime badge lehetőség nélkül, amely garantálja, hogy a vevő egy-két napon belül megkapja a megrendelt árut, sehol sem lennének.
Jó hír a Palouséhez hasonló kisvállalkozásoknak, hogy egy friss felmérés szerint az Amazonon vásárlók 46 százaléka nem is tudja, hogy az Amazon vagy a piacterén árusító más kereskedő termékét vette-e meg. (További részletek: Digital Commerce)

💂 Egy nyelvet beszélnek, mégis másként vásárolnak

2023.szeptember.18

Nem könnyű terep az amerikai piac a briteknek sem. Az elmúlt évben számos brit online kiskereskedő startup debütált a tengerentúlon: az Antler poggyászgyártó és a Vivobarefoot cipőmárka, illetve a fehérje- és étrend-kiegészítőket kínáló Form Nutrition startup és a fenntartható pelenkákat árusító Pura mind-mind online boltot nyitott az Egyesült Államokban. J'nae Phillips, a londoni székhelyű Canvas8 piackutató cég szakértője szerint a brit DTC (direct to consumer) márkáknak rendkívül vonzó terület az USA, ám  a közös nyelv és számos kulturális hasonlóság ellenére azt be kellene kalkulálni az üzleti tervbe, hogy az amerikai és a brit fogyasztók vásárlási szokásai nagyon eltérőek.
Az amerikaiak nagy tételben vásárolnak és hűségesek a nagy márkákhoz, míg a britek éppen ellentétei ennek. Phillips szerint a közösségi média nagyszerű eszköz annak megállapítására, hogy egy brit márka vonzó lehet-e az amerikai fogyasztóknak. Ahhoz, hogy a transzatlanti nyitás sikertörténet legyen, érdemes először kideríteni, mekkora az érdeklődés a brit cégek kínálata iránt. (További részletek: Modern Retail )

🚚 Az áruvisszaküldés modellje csapdába csalja az online kereskedőket
2023.szeptember.15
Az amerikai MIT egyetemen készült friss tanulmány szerint 2022-ben az 1,29 billió dollár értékű terméket értékesítettek online, és ebből a vevők, illetve fogyasztók összesen 212 milliárd dollár értékű árut küldtek vissza. Ez 16,4 százalékos visszaküldési arányt jelent, ami az Egyesült Államokban nem számít kiugró adatnak. Egy évvel korábban ez a mutató 20 százalékon állt, 2020-ban pedig 10,6 százalék volt ez az arány. Ez azonban csak az átlagérték! Egyes kiskereskedőknek, például a ruházati termékekkel foglalkozóknak, akár 40 százalékos aránnyal is szembe kell nézniük, ami óriási költséget generál. Ha egy átlagos ruházati webáruház, amely évente legalább 20 ezer tranzakciót bonyolít, például 25 dollárba kerül egy-egy visszaküldés feldolgozása, akkor az utóbbira évente az egymillió dollárt is elérheti. A tanulmány szerint voltak-vannak olyan e-kereskedők, akik próbálkoznak szűkebb visszavételi ablakokat vezettek be, vagy díjat számítanak föl az áru visszafogadásáért, ez azonban kockázatos. Egy aktuális fogyasztói felmérésből ugyanis az derült ki, hogy a vásárlók 63 százaléka rossz véleménnyel van azokról a boltokról és márkákról, amelyek korlátozzák a visszaküldés lehetőségét. (További részletek: Ecommerce Times)
📦 Faltól-falig szolgáltatással boríthatja be a B2B piacot az Amazon
2023.szeptember.13
Bemutatta ellátásilánc-szolgáltatásainak új csomagját az Amazon. A világ egyik legnagyobb online kereskedő platformja a B2B-ügyfeleinek épített föl egy végponttól végpontig terjedő szállítási struktúrát, illetve az ahhoz tartozó kiegészítő szolgáltatásokat. A Supply Chain by Amazon úgy működik, hogy az Amazon felveszi az árut az eladók üzemeiben, majd akár határokon átnyúlóan elszállítja azokat, de eközben megoldja technikai részleteket: a raktározást, a vámkezelést, az automatikus készletfeltöltést és a kiszállítást is ügyfelei helyett. A szolgáltatás jelenleg az eladók egy kiválasztott csoportjánál kísérleti jelleggel működik, de a terv az, hogy még idén minden eladó számára hozzáférhetővé teszik. A szolgáltatás árképzéséről egyelőre azt lehet tudni, hogy az különböző tényezőkön alapul majd. Ide tartozik gyakorlatilag minden a szállított termékek típusától az értékesítési csatornákig. Az eladók választhatják a szolgáltatások egy-egy elemét a la carte vagy igénybe vehetik a teljes palettát. (További részletek: Retail Dive)
🍒 A kereskedők konverziós arányát növeli a TikTok
2023.szeptember.12
A TikTok nyugdíjazza a Storefront vásárlási funkcióját, hogy a TikTok Shopba terelje a kereskedőket. Ez a piactér az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Vietnamban és Malajziában működik. A Storefront lehetővé tette a kereskedőknek, hogy szinkronizálják árukészletüket a platform katalógusával és manuálisan adjanak hozzá termékeket a listájukhoz. A vásárló ezekre kattintva eljutott az eladók webáruházához. A Storefront fül szeptember közepétől eltűnik a profilokból. A kereskedőknek ezután a TikTok Shopot kell használniuk az értékesítéshez. Ebben a vásárlók az alkalmazásban bonyolítják le megrendeléseiket anélkül, hogy külső webhelyre irányítanák át őket. A TikTok szerint a változás javítja a kereskedők konverziós arányát, akik jutalékot fizetnek a Shop-megrendelések után. A díjak régiónként változnak, a bevezető ajánlatok után általában öt százalék körüliek. Így a platform olcsóbb, mint az Amazon, nagyjából megegyezik az Instagram Shoppinggal. (További információk: Practical Ecommerce)
👗 Felfuthat a ruhakölcsönzési üzlet
2023.szeptember.11
A digitalizációval átalakuló világ figyelme alapján a ruhakölcsönzés méltatlanul háttérbe szoruló kereskedelmi tevékenység. Pedig mind üzleti, mind környezetvédelmi szempontból érdekes lehetőséget kínál: jellemzően a ruházati termékek 80 százaléka hulladéklerakókban végzi - ahelyett, hogy legalább nyersanyagként visszakerülne a gazdaság körforgásába. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a globális online ruhakölcsönzési piac értéke a 2022-es kétmilliárd dollárról a prognózis szerint, öt év múlva már 3,5 milliárd dollárra fog növekedni. Évente mintegy tíz százalékot. Az e-kereskedők kialakíthatják a hagyományos értékesítés a kölcsönzési szolgáltatás párhuzamos üzleti modelljét. A Vivrellebe például kizárólag tagságival lehet belépni; a klub hozzáférést biztosít luxus színvonalú kézitáskákhoz és kiegészítőkhöz. Bérleti szolgáltatása pedig katalógust és többszintű árképzést kínál. (További részletek: Elastic Path)
🎁 Rásegíthetnek a marketingkommunikációra a jeles jubileumok
2023.szeptember.8
Sokat segíthet a webáruházak reklámtevékenységében, ha a hirdetések olyan eseményekhez kapcsolódnak, amelyek amúgy is a közérdeklődés középpontjában vannak. Az idei év októbere számos ilyen lehetőséget kínál. Az egyik a Disney alapításának 100. évfordulója. Ennek kapcsán a marketingkommunikáció kihasználhatja a Disney-figurák és -filmek életre szóló tanulságait és erkölcsi intelmeit. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ehhez kapcsolódóan például egy ruházati kereskedő nagy reményekkel indíthat: „Tíz módja annak, hogy a szabadban ünnepeljük az életet a mellrák elleni tudatosság hónapjában" szlogennel hirdetési kampányt. 2023. október 30-án pedig Orson Welles hírhedt és legendás "A világok háborúja" című rádióadásának lesz jubileuma (a 85.): amihez kapcsolódva fel lehet pörgetni az elektronikai cikkek és a sci-fihez kapcsolódó termékek eladását. (További részletek: Practical Ecommerce)
💸 Változnak a 'spórolós németek' vásárlási szokásai
2023.szeptember.7
Jelentősen nőtt a "Vásárolj most, fizess később!" (BNPL) népszerűsége Németországban, különösen a fiatal fogyasztók körében. A Schufa Holding AG magánhitel-iroda a BNPL igénybevételének 30 százalékos növekedéséről számolt be egy év alatt; e szerint 2022-ben 9,1 millió szerződést írtak alá. Bár a hitelek többségét a megállapodásnak megfelelően törlesztik - a Schufa szerint 97,9 százalék a rendesen fizetők aránya -, az infláció elnyeli az emberek pénzét, ezért sok  fogyasztó egyre nehezebben törleszt. A hitelfelvevők hajlanak arra, hogy kis összegű hitelt vegyenek fel. A tavalyi 9,1 millió új szerződésből több mint 3,8 millió volt ezer euró alatti - ez az új szerződések 42 százaléka. Az átlagos hitelösszeg 356 euró (vagyis: mintegy 140 ezer forint). Egy évvel korábban, 2021-ben ez még 398 euró (aktuális forint-euró árfolyamon számoltan mintegy 154 ezer forint) volt a Schufánál. A BNPL más európai országokban is terjedőben van. Az Egyesült Királyságban például a vásárlók tavaly júliusban 1,7 milliárd eurót költöttek el úgy, hogy igénybe vették ezt a szolgáltatást. (További információk: Ecommerce News)
😰 Továbbra is zsugorodik a kiskereskedelmi piac
2023.szeptember.6
A kiskereskedelmi forgalom júliusban 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva és 0,2 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az országos kiskereskedelmi forgalom fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. Az idei évben, 2023. január–júliusban a forgalom volumene 9,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. (További információk: KSH )
🦖 A Zalandonak elege lett, és szembefordul a széllel
2023.szeptember.6

Elege lett a hamis véleményekből a Zalandonak, ezért a cég úgy döntött, hogy beszünteti ennek lehetőségét online piacterén. Noha az ilyen információk jellemzően az európai e-kereskedelem fontos részét képezik (egy kutatás tavaly azt találta, hogy a németek legalább 55 százaléka ezekre az értékelésekre, visszajelzésekre, szubjektív tapasztalatokra alapozza az online vásárlási döntéseit), a Zalando kitiltja ezt a megoldást az oldaláról. A Zalando ügyfelek eztán egy kérdőívre válaszolhatnak az oldalon szereplő termékekről, és ez lesz a feedback, amit feldolgozva adatokat szolgáltatnak majd az érdeklődők számára az adott termékkel kapcsolatban.  Nem tűnik életképes és hatékony magoldásnak... (További részletek: Ecommerce News)

💪 Belépett a reklámpiacra a Webshippy
2023.szeptember.6

AdPack néven vezetett be új szolgáltatást a Webshippy: termékmintákat, promóciós anyagokat lehet jól célozható és pontosan mérhető módon eljuttatni a potenciális ügyfelek számára. A kiszervezett logisztikai szolgáltató cég Magyarországon 1200 webshopnak nyújt fulfillment szolgáltatást, havi 180-300 ezer csomagot vesz át és juttat célba. Az új szolgáltatással - állítja a Webshippy - a hirdetők akár havi 80-100 ezer csomagba is elhelyezhetnek különböző reklámanyagokat (kuponkatalógust, kedvezménykártyát, termékmintát stb.), amit kipróbálva a vásárló megismerkedik a termékkel, szolgáltatással.

Az AdPack ötvözi a DM, a promóciós és a PPC kampányok összes előnyét. Tökéletes eszköz, hogy a potenciális vásárlónkat pozitív élmény közben érjük el. A termékmintát célzottan, releváns célcsoportnak juttatjuk el, nagyon magas az elérés konverziója” – mondta Simon Zsolt, a vállalat COO-ja. (További részletek: MMonline)

😵‍💫 Még mindig csak visszautat keresi az európai kiskereskedelem
2023.szeptember.5

Egyszerre vizsgálja a legfontosabb ágazatok vállalkozói és fogyasztói hangulatának alakulását az EU. A felmérések öt kulcsfontosságú területre terjednek ki:a feldolgozóiparra, az építőiparra, a fogyasztókra, a kiskereskedelemre és a szolgáltatásokra. A tagállamok és a tagjelölt országok havonta végzik ezeket a vizsgálatokat szabványosított kérdőívek kitöltésével. A friss mérési eredmények szerint 2023 júliusában némileg javult a uniós kiskereskedelmi vállalatok üzleti hangulata - az előző hónapokhoz képest. A hangulatindex január és április között -1 és -2 között ingadozott, júniusra -5-re esett vissza. Ehhez képest jelent némi gyógyírt, hogy az aktuális index -4-re korrigált.

Az Eurostat adatai szerint 2023 júniusában az EU-ban a kiskereskedelmi forgalom szezonálisan kiigazított mennyisége 0,2 százalékkal csökkent 2023 májusához képest. (További információk Practrical Ecommerce)

🥹 Az exkluzivitás a vásárlói hűség titka
2023.szeptember.4
Az inkonzisztens gazdasági környezetben, ahol a fogyasztók vásárlási preferenciái megváltozhatnak, kifizetődő befektetni a vevők hűségébe. Legalábbis ez jött ki a Bain & Company tanácsadó cég felméréséből, mely szerint már az ügyfélmegtartás ötszázalékos növekedése is több mint 25 százalékos nyereségnövekedést eredményezhet. Ugyanakkor a rossz ügyfélmegtartási stratégia több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. A cégvezetők háromnegyede egyetért vagy nagyon egyetért azzal a megállapítással, miszerint a vásárlók hajlandóak márkát váltani, ha elégedetlenek egy termékkel vagy szolgáltatással.
A vásárlói hűség eléréséhez nem elég az adatbányászatra és a kedvezmények nyújtására építeni. Az egyik legjobb módja a vevők hűségének megszerzésére, hogy bizonyos szintű exkluzivitást biztosítanak nekik. Ezek közé tartozik az új termékek korai hozzáférésének lehetővé tétele, a különleges ajánlatok nyújtása vagy a termékdropok, azaz a korlátozott ideig vagy mennyiségben elérhető termékek kínálata. Utóbbiak főként a fiatalabb vásárlók körében tűnnek hatásosnak: e korcsoportban a megkérdezettek 72 százaléka mondta azt, hogy jobban kedveli azt a márkát, amely ilyen lehetőségeket kínál, mint azt, amelyik nem. De ez az arány az összes vásárló esetén is magas 67 százalékos volt.  (További információ: Elastic Path)
🏦 Az OTP szemet vetett az e-kereskedelemre
2023.augusztus.31
Hatalmas lépésre készül az OTP csoport – hamarosan belépnek az online kiskereskedelmi piacra azzal, hogy elindítják a saját webáruházukat, a fizz.hu-t. Ezzel az újítással Csányi Sándor, az ország leggazdagabb embere és a csoport vezetője, arra törekszik, hogy bekerüljenek a magyar e-kereskedelem legnagyobb szereplői közé. Az OTP még nem árult el sok részletet a fizz.hu indulásának pontos időpontjáról, de több információval ígért visszatérni a közeljövőben. (További részletek: FinTechRadar)
🧨 Hirtelen szabadságra ment az ex-uberes Amazon felsővezető
2023.augusztus.31

Sukumar Rathnam nem az a tipikus, rivaldafényt kereső figura, most mégis borítékolható, hogy botrány lesz abból, hogy szabadságra ment. Az Uber korábbi műszaki igazgatóját, aki több részletben, de összesen 18 éve az Amazont szolgálta, valószínűleg azonnali távozásra szólították föl az e-ker óriásnál. Erre utal, hogy a napokban „azonnali hatályú” szabadságot vett ki, amit azonban nem ő, hanem az egyik alelnök, Dave Treadwell közölt a sajtóval.

Nem világos, hogy mi történt, de az biztos, hogy az eddig e-kereskedelmi szolgáltatásokért felelős alelnökként dolgozó Rathnam (aki az Amazon ezirányú háttér technológiáját is felügyelte) csak tovább gyarapítja azon felsővezetők számát, akik Jeff Brezos 2021-es lemondása óta távoztak a „régi csapatból”. Rathnam nem válaszolt az újságírói megkeresésekre. (További részletek: Business Insider)

🚑 Mobil, online gyógyszertárral kísérleteznek Németországban
2023.augusztus.31

"Teljes értékű gyógyszertári szolgáltató" akar lenni a holland tulajdonú, online szupermarket lánc Németországban. A Picnic gyógyszertári termékekkel bővíti a termékpalettáját, és gyakorlatilag komplett e-drogériává is válni akar. Ehhez Németországban az Edeka német szupermarketlánc lesz a segítségére. A terv olyannyira nem elméleti szakaszban jár, hogy a Picnic számításai szerint már idén, az év végére el is indul a forgalmazás. A hollandok már 2023-ban 400 millió eurós forgalmat kívánnak elérni a német piacon. Ehhez a meglévő, mintegy 1400 szállítójárművük mellé további 1300-at adnak a flottához. (További részletek: Ecommerce News)

...
E-ker Hírszemle az email fiókodban

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, és kapd meg csokorba gyűjtve a legérdekesebb e-kereskdelemi híreket.

Artboard 1