Naponta nőnek ki a földből az új internetes vállalkozások. Sokszor elég egy jó ötlet, jól célzott marketing, és a siker szinte garantált – persze nem hátrány, ha a termék vagy a szolgáltatás is magas színvonalú. Az alábbiakban megmutatom, hogyan indíthatunk egy új webáruházat gyorsan, kevés tőkebefektetéssel.

Hirdetés
Shopify

A cikk forrása az
“Amitől 100 éves kereskedelmi tradíciók hullhatnak a porba,
avagy hogyan indítottam webáruházat 1 nap alatt”

című előadás, amelyet az Internet Hungary konferencián tartottam 2018. szeptemberében.

A BIG FISH és jómagam is eredetileg az egyedi tervezésű, testreszabott és integrált komplex e-kereskedelmi rendszerekből jövünk, de most szándékosan olyan megoldást szerettem volna bemutatni, amelyet bárki létre tud hozni fejlesztői tudás vagy grafikusi tehetség nélkül, néhány nap alatt.

Rengeteg “dobozos” webáruház megoldás létezik a piacon, íme néhány a több száz rendszer közül. Olyanokat válogattam be, amelyeknek létezik hosztolt, bérelhető változata, azaz nem kell sem szerverekkel, sem az üzemeltetéssel bajlódni.

Megnéztem néhány elemzést, összehasonlítást, és végül a népszerűség, a funkcionalitás, és a személyes érdeklődésem miatt is a Shopify mellett döntöttem.

Már csak az volt a feladat, hogy találjak hozzá olyan kiegészítőt, amelynek segítségével a lehető legkönnyebben tudok majd dropshippingre épülő megoldást létrehozni a Shopifyon.

De várjunk csak! Mit is jelent a dropshipping pontosan, és miért döntöttem mellette?

A hagyományos értékesítési modellekben nagy tételben megvásároljuk a termékeket a nagykereskedő vagy gyártó partnereinktől, raktározzuk azokat, majd a teljes logisztikát nekünk kell menedzselni. Ezzel szemben a dropshipping modellben működő kereskedők nem tartanak fenn saját raktárkészletet az értékesíteni kívánt termékekből, csak belistázzák a velük kapcsolatban álló gyártók vagy nagykereskedő cégek termékeit a saját áruházukba. Amikor megrendelés érkezik, manuálisan vagy jobb esetben automatikusan megrendelik a termékeket a partner cégtől, aki nem a kereskedőhöz, hanem egyenesen a végfelhasználóhoz szállítja ki a termékeket.

A dropshipping egyébként nem egy újkeletű találmány. Több évtizede létezik, nagy nemzetközi szereplők is így indultak, mint például a Zappos, a Fab.com vagy a Gilt. Néhány TV-, illetve teleshopos cég is így üzemel, illetve itthon említhetjük a Tesco katalógusértékesítést, amely szintén régóta dropshipping modellben működik.

Nézzük meg milyen előnyei és hátrányai lehetnek ennek a modellnek!

Mivel nincs szükségünk saját raktárkészletre, sokkal gyorsabban és alacsonyabb kezdeti beruházással tudunk elindulni. Ezáltal nagyságrendekkel kisebb a kockázatunk, és nem áll a pénzünk a raktárkészletünkben, valamint nem kell attól tartanunk, hogy a nyakunkon marad a készletünk egy része. Nincs szükségünk sem saját, sem bérelt raktárra, illetve a raktározást végző munkaerőre, nem kell bajlódnunk a logisztikai folyamatokkal sem, így gyakorlatilag nem feltétlenül vagyunk helyhez kötve. Nincs minimális rendelési mennyiség, így lehetőségünk van szélesebb termékkínálattal megjelenni.

Túl jól hangzik, nem igaz?

Természetesen a modellnek nem csak előnyei vannak, nézzük meg a hátrányokat is!
Mivel egyedi megrendelések mentén működik a rendszer, ezért az árrésünk sajnos kisebb, mintha nagy tételben vásárolnánk. A kiszállítás átfutási ideje is hosszabb, mert nem helyi, hanem távoli, esetenként akár más földrészen lévő raktárkészletről szolgáljuk ki a megrendelőket. Ha több partnerrel dolgozunk, előfordulhatnak olyan vegyes kosarak, amelyeket csak több megrendeléssel, azaz több szállítással tudunk teljesíteni. A partnereinknél esetleg raktározási problémák adódhatnak, ezért előfordulhat, hogy mégsincs készleten az általunk eladott termék. Mivel nincs ráhatásunk a logisztikára, az egyedi igényeink nem biztos, hogy teljesíthetők, például egyedi exkluzív csomagolás, vagy kiegészítők, vagy ajándék termékek elhelyezése a csomagban.

Mivel alacsony a belépési küszöb, valószínűsíthető, hogy nagyobb versennyel kell szembesülnünk, hiszen hasonlóan hozzánk, bárki más is könnyen és gyorsan indíthat új boltot.

A Shopify és az appok

Azt érdemes tudni a Shopifyról, hogy idegen kódot nem enged közvetlenül a szerverére, ezért az appok üzemeltetését a fejlesztő cégek magunk oldják meg a Shopifytól teljesen függetlenül. Természetesen a Shopify API-n keresztül minden szükséges adathoz és funkcióhoz hozzá tudnak férni, így szorosan együtt tudnak működni az alaprendszerrel.

Ezzel azért is érdemes tisztában lennünk, mert ha például olyan funkciót veszünk igénybe egy külső fejlesztőtől, amely szervesen beépül az áruházunkba, akkor pl. egy kampányunk okozta extrém magas terhelést nem csak a Shopify alaprendszerének kell elbírnia, hanem a külső fejlesztőktől származó appoknak is.

Rákerestem a Shopify alkalmazás áruházában, hogy milyen dropshipping appok léteznek.

Végül az Oberlo mellett döntöttem, ami egy litván startupként indult 2015-ben, majd tavaly felvásárolta a Shopify. Az Oberlo egy piacteret üzemeltet, ahová a gyártók és nagykereskedők fel tudják tölteni a termékeiket, a kereskedők pedig ezek közül válogathatnak, hasonlóan mint egy B2B webáruházban. Az AliExpress integrációnak köszönhetően pedig könnyedén belistázhatunk termékeket az AliExpressről is.

Az ingyenes verzióval maxiumum 500 terméket szinkronizálhatunk be a boltunkba, és legfeljebb havi 50 megrendelést tudunk teljesíteni rajta keresztül. A Pro verzióban – havi 80 dollárért – már akár 30 ezer termékünk is lehet, és nincs megrendelés korlát sem.

Kipróbáltam egy magyar szoftvert is, a Syncee-t, amelyet egy debreceni csapat fejleszt. A Syncee főleg abban tud hatékonyan segíteni, hogy a meglévő nagyker partnereink cikktörzsét könnyedén szinkronizálni tudjuk a webshopunkkal. Van benne kereső, amely segítségével találhatunk új dropshipping partnereket is, de itt inkább a partnerre tudunk keresni, az Oberloban ezzel szemben van egy kifinomult termékkereső, szóval tudunk a termékek felől közelíteni, nem kell előbb partnert találnunk.

Na de folytassuk a webshopunkkal!

Van otthon három cicánk. Tudjuk, hogy nekik bármit megvennénk, illetve magunknak is minden olyat szívesen megveszünk, ami cicákkal kapcsolatos, ezért azt gondolom, hogy hálás a téma. Jöhetnek a cuki cicás ruhák és kiegészítők minden mennyiségben! Tehát eldőlt, egy cicás webáruházat fogunk indítani.

Ideje regisztrálni magunkat a Shopifyba! Az e-mail címünk megadása után mindössze egy rövid formot kell kitöltenünk és már kész is a boltunk.

Vicc nélkül 1 percen belül már az előkészített boltunk adminisztrációs felületének nyitólapja fogad minket. A következő lépésként már telepíthetjük is az Oberlo appot. A bal oldali menüben válasszuk az “Apps” lehetőséget, majd kattintsunk az Oberlora a megjelenő listában.

Az app storeban az “Add app” gombra kattintva azonnal el is indul a telepítés.

Az alábbi képernyőn láthatjuk, hogy az Oberlot fel kell hatalmaznunk, hogy hozzáférhessen a boltunk és a vásárlóink adataihoz, illetve menedzselni tudja a termékeinket és a megrendeléseinket.

Néhány kattintás és kész is, az Oberlo feltelepült és már be is léphetünk a felületére. Kattintsunk az “Installed apps” alatt az Oberlo nevére.

Amint megnyílik az Oberlo, a bal oldali menüből tudjuk megnyitni a “Search Products” menüpontot. Kifejezetten tetszik az Oberloban, hogy kialakítottak egy minősítési rendszert, a “Verified Supplierst”. Csak azok a beszállítók kaphatják meg ezt a plecsnit, akik 95%-ban időben szállítanak, több mint 1000 megrendelést sikeresen teljesítettek, gyors ügyfélszolgálatuk van, a raktárukat ellenőrizte, és a céget alaposan átvilágította az Oberlo.

A kereső segítségével rögtön elkezdhetünk keresni és tallózni a piactéren. Minden termék kártyáján láthatjuk, hogy hány másik kereskedő importálta be áruházába az adott terméket, hány termékoldal-megtekintés, és hány vásárlás történt az elmúlt 30 napban. A számunkra szimpatikus termékeket az “Add to Import List” gombbal hozzá tudjuk adni a listánkhoz.

Az import listánkban át tudjuk tekinteni részletesen a termék összes adatát, illetve szerkeszteni is tudunk mindent, beleértve az elnevezést, leírást, a fotókat és a termékvariánsokat is.

A termékvariánsoknál külön kiemelném, hogy láthatjuk a termék eredeti árát, a szállítási költséget, beállíthatjuk az eladási árunkat, sőt a rendszer javasol nekünk egy végfelhasználói (piaci) árat is, amelyet egy gomb lenyomására el is tudunk fogadni.

Miután importáltuk a nekünk tetsző termékeket, visszatérhetünk a Shopify admin felületére, ahol természetesen a későbbiekben bármikor szerkeszthetjük a termékeinket.

Szuper, már vannak termékeink! Hogyan tovább?

Mint mindennek, egy webáruháznak is kell egy jó név! A korábbi tapasztalataim alapján ez lehet az egyik legidőigényesebb és legfárasztóbb feladat, ezért most megpróbáltam leegyszerűsíteni a dolgomat és a Googlet nyitottam meg segítségért.

Kipróbáltam néhány eszközt, de végül a Namelix adta meg a végső választ. Mint az alábbi képen is látszik, hirtelen kreatív ötlettől vezérelve beírtam a keresőbe a “cat” kifejezést.

Rögtön az első találat megtetszett, így a PURR, azaz dorombolás kifejezést választottam.
GoDaddyben rákerestem, hogy milyen purr kezdetű domain nevek szabadok és rögtön megtetszett a purr.store. Azt szokták mondani, hogy nincs sikeres üzlet .com-os domain nélkül, ezért lefoglaltam a thepurrstore.com domaint is.

A domain neveket azonnal be is jegyezte a GoDaddy, úgyhogy be is tudjuk őket kötni a Shopifyba. Kattinsunk a bal oldali menüben az “Online Store” alatti “Domains” menüpontra.

Válasszuk a “Connect existing domain” lehetőséget, innentől pedig rendkívül egyszerű a dolgunk, mert a Shopify és a GoDaddy mindent elintéz helyettünk. Írjuk be a domain nevet és kattintsunk a “Next” gombra.

A Shopify felismeri, hogy egy GoDaddys domain névről van szó. Kattintsunk a “Connect automatically” gombra.

A felpattanó ablakban be kell jelentkeznünk a GoDaddybe, és jóvá kell hagynunk, hogy a DNS bejegyzéseink automatikusan módosuljanak a Shopifynak megfelelően. Innentől már csak 1 perc és a domain nevünk működni fog az áruházunk alatt.

Akár több domain nevet is beállíthatunk az áruházhoz, kiválaszthatjuk, hogy melyik legyen az elsődleges, és a többi nevet automatikusan át tudjuk irányítattni a Shopifyal az elsődleges névre.

Ezzel meg is volnánk! De nem csak jó név, hanem jó logó is kell az üzlethez.
Inspirációért megint a Googlehöz fordultam.

Sok logót megnéztem, de egyik sem fogott meg igazán. Eszembe jutott a Placeit, egy webes szoftver, amivel szuper – előre elkészített – fotókra tudunk saját grafikát illeszteni. Ez még akkor is hasznos lehet, ha saját termékfotókat szeretnénk majd készíteni a webshopunk számára. Azaz nincs szükségünk modellekre és fotósra ahhoz, hogy világszinvonalú termékfotóink legyenek.

A keresőbe beírtam a purr store nevet és kiválasztottam a “pets” típust.

Kiválasztottam egy szimpatikus logót és az online szerkesztő segítségével kicsit alakítottam rajta, így létrejött a végleges verzió. Az alábbi képen bal oldalon látható a sablon, jobb oldalon pedig az általam szerkesztett verzió.

Ha már van saját logónk, ideje egyedi megjelenést varázsolnunk az áruházunkra! A Shopify bal oldali menüjében válasszuk az “Online Store” alatti “Themes”, azaz témák menüpontot. A Shopifyhoz alapból is már több különböző ingyenes téma érhető el, de a téma áruházban számos fizetős téma között válogathatunk.

Én az ingyenes témák között találtam egy számomra tökéletesen megfelelőt, a Brooklynt. Az “Add theme” gombra kattintva azonnal installálja is nekünk a Shopify a kiválasztott témát.

A “Customize” gombra kattintva minden alapvető testreszabást el tudunk végezni a webes felületen, de ha szeretnék, le is tölthetjük a téma forrását, és akár komolyabb átalakításokat is elvégezhetünk rajta. Az eszközök között elérhető a mobil nézet is, ahol rögtön élőben ellenőrizhetjük, hogyan is fog kinézni a boltunk egy mobil böngészőben.

Na eddig nagyon jók haladtunk! Van egy működő webáruházunk, vannak benne termékek, egyedi domain név és logó, illetve testre szabott design. Némi túlzással nincs más hátra, mint hogy vásárolni is lehessen, azaz kapcsoljunk be valamilyen online fizetési lehetőséget. Ehhez a bal alsó “Settings” menüpont alatti “Payment providers” lehetőséget kell választanunk.

Sajnos Magyarországon még nem elérhető a Shopify alapértelmezett fizetési megoldása, a Shopify Payments (powered by Stripe), azonban nem kell elkeserednünk, ha regisztrálunk a PayPalen egy kereskedői fiókot, szinte azonnal bekapcsolhatjuk a kártyás fizetési lehetőséget a webáruházunkban, illetve vannak más lehetőségeink is.

A magyar fizetési szolgáltatók közül egyedüliként a SimplePay szolgáltatása érhető el a Shopify alatt. Az OTP Mobil Kft-vel való – papíralapú – szerződéskötést követően egyszerűen be tudjuk kapcsolni a fizetési szolgálatást az áruházunkban.

Fogjuk rá, hogy készen vagyunk. Van egy működő boltunk, ahol már fizetni is tudnak nekünk a vásárlóink.

Zárásképpen nézzük meg, hogy eddig mennyit is költöttünk vadonatúj webáruházunkra.

További információkért érdemes követni a Shopify blogját, illetve megnézni a Shopify Academy videós oktató anyagait.

A fenti leírás a webshop létrehozásának technikai lépéseit mutatja be.
A sikeres (és jogszerű) kereskedelemhez elengedhetetlen többek között a stratégia, üzleti tervezés, értékesítés, piackutatás, versenytárselemzés, marketing, ügyfélszolgálat, könyvelés, adózás, jog, biztosítás, tartalom, SEO témakörök megismerése.