Nem sikerül az európai áttörés az AliExpressnek

Nem sikerül az európai áttörés az AliExpressnek

Az Alibaba Group nemzetközi piactere, az AliExpress komoly nehézségekkel küzd az Európai piacon, és továbbra sem növekszik olyan ütemben, amilyenben a kínai anyacég szeretné.

A küldemények áfaszabályozását előíró, tavaly életbe lépett rendelet nem tett jót a cég eladásainak. Nyugat-Európában továbbra is mindössze 4 százalék a piaci részesedése, szemben az Amazon húsz százalékával, de a kelet-európai régióban sem teljesítenek jobban öt százaléknál.

Az sem segítette a növekedési kilátásokat, hogy a kelet-európai piacokon jelen vannak az olyan regionális, tőkeerős kiskereskedelmi konkurensek, mint a Magyarországon is komoly portfólióval rendelkező Allegro, vagy az 50 millió aktív vásárlót magáénak tudó Zalando.

A harmadik üzleti negyedévben az AliExpress továbbra is gyengélkedett, ami jelentős mértékben hozzájárult a konglomerátum mintegy 2,8 milliárd eurós veszteségéhez. A tavaly meglehetősen furcsa körülmények között eltűnő, majd megkerülő Jack Ma által alapított cég mind B2B, mind B2C területen komoly versenyző, amely alacsony árairól és meglehetősen hektikus kiszállítási idejéről vált híressé.

A cég korábban a logisztikai problémák megoldására kezdett fejlesztésekbe, tavaly pedig újratervezett rendszerrel azt ígérték, hogy 10 nap alá csökkentik a megrendelt termékek leszállításának idejét.

Az Alibaba-csoport a Lazada megvásárlása révén próbálta megvetni a lábát az európai piacon, bár valójában már egy évtizede jelen volt a régióban. A Wish és a Shein példájához hasonló igazi áttörést azonban nem sikerült elérnie. Az Alibaba-csoport negyedéves pénzügyi beszámolója szerint egy év alatt három százalékkal növekedett a cég forgalma, amely során 29,1 milliárd dolláros árbevétel mellett keletkezett a már említett, tetemes veszteség.

A hazai piacokon elszenvedett visszaesés után az Alibaba nemzetközi terjeszkedéstől remélt forgalma sem úgy alakult, ahogy előzetesen tervezték. A nemzetközi piacon értékesített termékek száma például egy év alatt mintegy három százalékkal esett vissza. A harmadik üzleti negyedében leginkább a Lazada és az AliExpress gyengélkedett, amit a szintén általuk üzemeltett Trendyol és Daraz forgalmának minimális növekedésével sikerült némileg ellensúlyozni.

A cég által kiadott közlemény szerint a romló pénzügyi adatok mögött többek közt az áll, hogy az Európában a postai úton feladott csomagokra tavaly kivetett kötelező forgalmi adó most jelenik meg először a teljes évre kivetített számokban. Az Alibaba-csoport azonban továbbra is elkötelezettnek tűnik az európai piacok bevétele mellett, erre azonban az idén már aligha kerül sor.

mm
Jóbi Attila

Onlinemarketing-menedzser, újságíró, médiamenedzser és tartalomipari beszállító.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!