Az agresszív közösségimédia-kampányairól és a sorozatos minőségi panaszokról híres amerikai piactér az utóbbi évek komoly visszaesése után felfrissíti a brandjét, jobb felhasználói élményt és kiszállítási opciókat ígérve.

A pandémia előtti években sokat találkozhattunk a San Franciscó-i cég hirdetéseivel a Facebookon, amelyekben eszelősen olcsó termékek szerepeltek, a legkülönbözőbb kategóriákban. 2019-re a Wish már az Amazon komoly konkurenciájává vált, és világszinten stabil helyet szerzett a top 10 e-kereskedő között.

Úgy tűnik, ők azon kevesek közé tartoznak, akik nem igazán tudtak profitálni a járványhelyzetből: 2020 negyedik negyedéve óta folyamatos a visszaesés a forgalomban és a felhasználók számában. 2022 második negyedévére a bevételeik 80%-kal estek vissza az előző év hasonló időszakához képest, és a vásárlóik száma is a tavalyi 90 millióról mindössze 27 millióra csökkent. Ez valószínűleg részben a távol-keleti és helyi konkurencia megerősödésének, részben pedig a termékek minőségének, a sorozatos ügyfélkezelési panaszoknak és a kiszállítás bizonytalanságainak köszönhető.

Együttműködések, minőségjavítás és rebranding

A jelek szerint a cég ismét megpróbálkozik az előretöréssel, amire már korábban is utaltak jelek, hiszen 2021-ben leszerződött a BNPL megoldásokat nyújtó Klarnával, illetve a partnerei számára bevezetett Wish Standards programmal próbálja elősegíteni a minőség javulását a termékekben és a kiszolgálás színvonalában. Az ehhez csatlakozó kereskedők különféle előnyöket élveznek a piactéren, az alacsonyabb jutaléktól kezdve a termékek előresorolásáig.

A napokban pedig bejelentettek egy átfogó rebranding programot, amelyben az arculat megújítása mellett nagy hangsúlyt fektetnek majd a videós vásárlási kampányokra is. A “Bargains Made Fun, Discovery Made Easy,” (A jó üzlet öröm, a felfedezés egyszerű) hangzatos jelmondata mellett új logót és designt alkottak, illetve átgondoltabb vásárlói élményt és gyorsabb kiszállítási időket ígérnek. Mindezt egy nagyszabású kampánnyal tervezik kommunikálni, amely televíziócsatornákon és streamingen, a közösségi médiában, influencer és affiliate marketingcsatornákon fut majd. A következő hónapokban tervezik bevezetni a 15 napos szállítási időt, egy új üzleti központot, és a női divattermékekre fókuszáló szekciót is.

Wish: jön a nagy visszatérés?
Forrás: wish.com

„Az elmúlt 12 hónapban jelentős változtatásokat hajtottunk végre a Wish-nél – különösen a fogyasztói és kereskedői élmény terén. Csökkentettük szállítási és kézbesítési időnket, a vásárlóink ​​visszatérítési díjait, és olyan vonzó, új funkciókat vezettünk be, mint a Wish Clips. Büszkék vagyunk az eddig elért eredményekre, de még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a Wish eljusson arra a helyre, ahova szeretnénk” – mondta Vijay Talwar, a Wish vezérigazgatója. „Új márkánk friss és izgalmas, és jobban átadja, hol tartunk ma, és hol szeretnénk lenni a jövőben. Ez egy új korszak kezdetét jelzi, és továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy ügyfeleinket és kereskedőinket helyezzük előtérbe.” – tette hozzá.

Vajon a ráncfelvarrás segít majd?

Az erőfeszítések ellenére nem tűnik valószínűnek, hogy a Wish ezzel újra megközelítheti korábbi piaci helyzetét, mert a közleményben felsorolt “újításokat” a versenytársak már korábban meglépték. A pandémia időszakában ráadásul a vásárlók hozzászoktak az egyre rövidebb kiszállítási időkhöz – ebben amúgy sem tudnák felvenni a versenyt az óriási logisztikai infrastruktúrával rendelkező Amazonnal. A rövid ellátási láncok szintén egyre fontosabbak, illetve az olcsó tömegcikkek ellene mennek a fenntarthatósági szempontoknak, amelyek – főként a nyugati vásárlók számára – komoly tényezőként jelentkeznek.