Az amerikai online piactéren keresztül elérhető termékek listázásának törlését szeretné elérni több francia minisztérium, mert állításuk szerint az áruk nagy része veszélyes lehet – írta meg több nagy európai portál.

Közös közleményben követelte a francia kormány több tagja, hogy a keresők, ár-összehasonlítók és egyéb online platformok töröljék a Wish piacterének terméktalálatait. A kemény fellépés oka a korábbi panaszok mellett az, hogy francia versenyjogi, fogyasztóvédelmi és csalásokat vizsgáló hivatal (DGCCRF) legutóbbi ellenőrzései során 140 termékes, különböző termékkörökre kiterjedő mintából az elektronikai cikkek 90%-a (!), az ékszerek 62%-a és a játékok 45%-a bizonyult valamilyen szempontból veszélyesnek. Az elektronikai termékek (adapterek, kültéri fényfüzérek) érintésvédelmileg nem voltak megfelelőek, a játékok fulladás veszélye, az ékszerek pedig mérgező anyagok jelenléte miatt akadtak fenn a rostán.

A vizsgálat eredményét Bruno Le Maire pénzügyminiszter ismertette, és felszólította a céget a problémás termékek árusításának beszüntetésére, amelyről saját Twitter-csatornáján is beszámolt. A Wish 24 órán belül ezt meg is tette, ám azok más néven illetve forgalmazótól részben továbbra is elérhetőek maradtak. A cég erről úgy nyilatkozott, hogy bár jogilag nem kötelezhetőek az oldalukon listázott kb. 150 millió különböző termék feletti kontrollra, mindent megtesznek a magasabb minőségű áruk promóciójáért.

A francia kormány intézkedéseit viszont nem tartják jogosnak. „Jogi lépéseket kezdeményezünk annak érdekében, hogy megtámadjuk az általunk törvénytelennek és aránytalannak tartott nyilatkozatot” – jelentették be egy közleményükben.

Korábban is merültek fel komoly panaszok

A Wish extrém alacsony áraival és intenzív hirdetési stratégiájával világszinten népszerű lett az utóbbi években: 500.000 kereskedő partnerének termékei 300 millió felhasználóhoz jutnak el. Ahogy erről korábban mi is írtunk, más EU országokban is gyakran merültek fel panaszok a San Francisco-i székhelyű megavállalat termékeivel és ügyfélkezelési gyakorlatával kapcsolatban a közelmúltban. Dániában a kozmetikai termékek összetevőinek nem megfelelő feltüntetése, Németországban az ügyfelek egy részének a felhasználói fiókokból történő kizárása, Angliában pedig tiltott szerek fiataloknak targetált promóciója miatt volt hangos a sajtó 2019-ben.

A francia kormány közölte, hogy idén júliusban már két hónapos ultimátumot intézett a Wish-hez arra vonatkozóan, hogy tájékoztassa a fogyasztókat egyes termékeivel kapcsolatos esetleges kockázatokról. A cég intézkedéseit azonban nem találták kielégítőnek.

Francia tisztviselők szerint a kormány a jelen lépéssel erős jelzést akart küldeni egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló európai törvénytervezetének (DSA) véglegesítése van folyamatban.