Az SMS-marketing akár már holnap lenyomhatja az emailt? Két példa szerint igen. Habár az e-kereskedők és a marketing-specialisták legnagyobb része meg van győződve arról, hogy továbbra is az email az egyik legjobb eszközük, amivel közel tarthatják magukhoz vásárlóikat és hatékonyan értékesíthetik termékeiket, vannak ettől eltérő vélemények is.

A mobilos konverziót akarták növelni

A TeePublic nevű pólókereskedő cég például nemrégiben olyan SMS-kampányról számolt be, amiben 9 százalékos konverziós arányt és 40 ezer feliratkozó vásárlót ért el.

A kizárólag az interneten értékesítő kereskedő célja egy konkrét probléma megoldása volt: webshopjuk látogatóinak 60 százaléka mobilon böngészte az oldalt, a megrendeléseket viszont csak 30-35 százalékban adták le a mobilosok. Tehát a mobilos látogató egyszerűen kisebb arányban konvertált. A kampány alapgondolata tehát az volt, hogy ha a felhasználó a telefonján találkozik a TeePublic-kal, akkor csakis a telefonján keresztül kell őt megszólítani. Így jött az ötlet: az SMS, mint új kommunikációs csatorna bevezetése.

A kampány tavaly májusban indult, 50 ezren iratkoztak fel az üzenetekre és ebből 40 ezer ma is aktívan olvassa őket. Idén márciusra átlag heti 1500 új feliratkozót köszönthetnek, akik havi legfeljebb 10 SMS-t kapnak. A feliratkozás egyébként a webshop mobilos nézetében megjelenő overlay hirdetés segítségével történik, az újonnan érkezők jutalma pedig 15 százalék kedvezmény. A cég rendkívül elégedett az eredményekkel, ami nem is csoda, hiszen beszámolójuk szerint az SMS-üzenetek átkattintási rátája 25 százalékos, míg az emailes hírlevelekben csak 9 százalék, konverziós arányuk 9 százalék, míg az email esetében alig 4. Ez még nem minden, hiszen mobilos eladásaik 47 százalékkal gyorsabban növekedtek a kampány időszakában, mint az azt megelőző azonos időtartamban. Ráadásul arra is rájöttek, hogy az emberek szívesen válaszolnak ezekre az üzenetekre, így egy új, közvetlen és teljesen valósidejű ügyfélszolgálati csatorna nyílt meg kvázi magától.

Kedvezmény a feliratkozóknak

A Kopari kozmetikai vállalat többcsatornás értékesítést folytat, vannak saját boltjai is, de árul többek közt a Sephorán és még néhány helyen, saját webáruháza 2015-ben nyílt meg. Értékesítésének körülbelül 70 százalékát teszi ki a saját internetes áruház. A cég hasonló problémával szembesült, mint az előző példában szereplő ruházati cég: míg a webshopot 70 százalékban mobilról látogatták, a platform csak az eladások 53 százalékát adta.

A kereskedő tavaly októberben indított SMS-marketingprogramot, hogy a telefonról böngésző ügyfeleket elsődlegesen telefonjukon érje el, ahol kapcsolatba kerülnek vele. Az érdeklődők a Kopari mobilos oldalán egy widgeten keresztül iratkoznak föl, 10 százalékos kedvezmény a jutalmuk. Az eredmény magáért beszél: 2018 februárjának végéig 10 ezer feliratkozójuk lett, akiknek száma minden hónapban 65 százalékos növekedést mutatott az első 4 hónapos periódusban. Az okostelefonos platform értékesítési aránya 7 százalékkal, 60 százalékra nőtt, a cég pedig teljes bevételének 14 százalékát tulajdonítja az új marketingcsatornának.

A Kopari havonta 3-4 üzenetet küld a listára, ezekben főleg új termékekről, akciókról tájékoztatja a feliratkozókat, de nyereményjátékot is hirdettek. Átkattintási arányuk átlagban 38 százalékos, ami minden felületük közül a legmagasabb, ezt főként az emailnél jóval kisebb csatornazajnak tulajdonítják, hiszen az emberek ma még sokkal kevesebb reklám jellegű szöveges üzenetet kapnak, mint elektronikus levelet, ráadásul nincs spamszűrés és promóciós fül sem.