Az, hogy az organikus vagy a fizetett találatok az értékesebbek, legfeljebb önmagában lehet érdekes kérdés, de a forgalomnövelés szempontjából nem igazán lényeges. Ami viszont fontos, hogy a kettő kombinációjából valami olyan eredmény jöjjön ki, ami jobb és költséghatékonyabb, mint a kettő külön-külön használva. Érdemes rendszerben gondolkodni és integráltan alkalmazni a kettőt.

Lépjünk túl a természetes akadályokon

Az organikus eredményekre akkor érdemes erősebben koncentrálni, ha a hirdetett találatok megfizethetetlenül drágák, míg a fizetett találat akkor elsődleges, ha az organikus valamiért nem teljesít jól. Előfordulhat olyan, hogy a weboldal felépítésének sajátosságai, technikai hiányosságai megakadályozzák, hogy az organikus találatok közt jó eredményt érjünk el. Például hiába vannak egy aloldalon prémium minőségű, nagy árrésű áruk és lenyűgöző tartalom, ha a lap hat kattintás mélyre van elásva a főoldaltól. A weboldal architektúráját megváltoztatni viszont sokszor túl költséges és főként időigényes. Ebben az esetben a jól beállított Adwords-hirdetés segít betömni a lyukat azzal, hogy a kívánatos helyre nagyobb forgalmat irányít.

Tartsuk fönn a bevételt kritikus időszakokban

Az organikus keresésben elért jó helyezés igen sérülékeny dolog: egy újradizájnolás, netán egy teljesen új platformra történő átállás kritikus pont, ami jelentősen visszavetheti az eredményeket. A keresőmotoroknak ugyanis ilyenkor újra kell indexelni a weboldalt, ami a legjobb forgatókönyv esetében is két hét, rosszabb esetben hónapokban mérhető. Főleg, ha valami váratlan hiba történik, ami valljuk be, nem ritka. Addig pedig az organikus keresési eredményeink kiszámíthatatlanok, sokszor sokkal rosszabbak is lehetnek. Ilyenkor a megfelelően tervezett fizetett találatok segítenek átvészelni ezt az átmeneti időszakot, megakadályozva a bevételeink megroppanását, főleg a legtörékenyebb, nem-brandelt kulcsszavak esetében.

Teszteljük, amiben nem vagyunk biztosak

Kísérletezni mindig lehet, sokszor érdemes is: nem tudhatjuk előre, hogy egy tervezett változtatás a weboldalon mit eredményez a felhasználók keresési eredményeiben és a Google találataiban. Próbáljuk ki! Például: azt tervezzük, hogy a webshop kategóriaoldalain hosszabb, leíró jellegű ismertető tartalmakat helyezünk el. Mielőtt élesben így cselekednénk, készíthetünk egy csak fizetett landingoldalt az adott tartalommal, hogy lássuk, miként alakulnak a pontszámok és a konverziós arány.

Maradjunk kapcsolatban a kosárelhagyókkal

Érdemes segítenünk azokat a felhasználókat, akik organikus keresés útján találtak el hozzánk, de vásárlás nélkül távoztak. Főként, ha kosárelhagyók! A remarketinglisták segítségével emlékeztethetjük őket, hogy megkezdett vásárlásuk félbe maradt, amikor ismét ugyanarra a kifejezésre keresnek rá. Ha valaki már termékeket tett a kosarába, majd otthagyta azt, akár egy kismértékű kedvezmény felajánlásával is rábírhatjuk, hogy visszatérjen hozzánk és ne csak a kasszáig jusson el, hanem a vásárlás is ténylegesen megtörténjen.

Legyünk láthatók az agyonhirdetett találatok közt

Az erősen vásárlásindikált keresések esetén a Google akár 4 fizetett találatot is megjelenít a találati oldal tetején, így az organikus eredmények első pillantásra nem is láthatók, annyira kiszorulnak a képernyőről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen terhelt kategóriákban csak akkor fogunk jó eredményeket elérni, ha a fizetett találatokra is licitálunk és az organikus keresésben jól szerepel az oldalunk. Egyiket sem szabad tehát föladni, mert a másik sem lesz sikeres.

Legyünk ott az információforrások között

Az információszerzésre irányuló keresések esetében egy webáruházaknak nehéz betörni az organikus keresési eredmények első oldalára. Ha a felhasználó kifejezetten információt keres valamilyen termékkategóriával – nem konkrét termékkel – kapcsolatban, a legtöbb találatot hírportálok, magazinok, blogok fogják adni. Ez természetes, hiszen ezeken jelentősen több tartalom található, mint egy e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás oldalán. Állítsunk be hirdetéseket ilyen típusú kulcsszavakra, hogy bekerüljünk az információt kereső felhasználók látókörébe.

Elemezzük, hogyan teljesítenek kulcsszavaink

Az Analytics önmagában nem ad információt a konkrét kulcsszavak konkrét URL-ekre vonatkozó teljesítményéről, amióta a Google minden keresése biztonságos protokollon keresztül fut. Az Adwords segítségével azonban ezek az adatok kinyerhetők, a releváns fizetett keresési eredményekkel együtt elemezhetők, így a fizetett és organikus keresések együttes optimalizálására irányuló próbálkozásainkat pontosabb adatokkal támaszthatjuk alá.

Több organikus látogatót szeretnél a weboldaladon?

Bízd ránk a keresőoptimalizálást A-tól Z-ig!
Minden SEO feladatot késlekedés nélkül, magas minőségben végzünk az InternetSolutions Kft.-nél a SEO audittól a stratégiakészítésen és tanácsadáson át a SEO tartalomfejlesztésig, akár AI támogatással. Írj egy üzenetet, és rövidesen felvesszük veled a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.