Amikor a raktárak automatizálásáról hallunk, akkor óriási csarnokokra gondolunk, amelyekben kifejezetten a robotokhoz alkalmazkodva kiépített polcok között mozognak a termékeket le- és felrakodó, illetve szállító járművek. Jó hír a kisebb vállalkozásoknak, hogy vannak olyan megoldások is, amelyek az ő igényeikhez, méretükhöz alkalmazkodnak.

A kis és közepes méretű e-kereskedelmi vállalatok gyakran küszködnek a megrendelések teljesítésével. Tekintettel arra, hogy a raktárak és a teljesítési központok működtetése igen költséges, sok kis- és középvállalkozás kiszervezi ezeknek a feladatok az ellátását egy logisztika partnerhez. Ez azonban megváltozhat, ahogy a robotok a kisebb vállalatoknak is elérhetővé válnak. Ebben az esetben életképes ötlet lehet, hogy maguk oldják meg raktári logisztikai hátterük biztosítását – derült ki a Practical Ecommerce cikkéből, amely a kkv-k robotizált raktározási lehetőségeit elemezte.

Mit is jelent a raktárak automatizálása?

A raktárak automatizálása hosszú évek óta folyó átalakulás, amely az elmúlt években egyre átfogóbbá vált. A Gartner piackutató és tanácsadó cég 2024 februárjában kiadott egy jelentést „Kerüld el ezeket a buktatókat a raktár-automatizálásban” címmel. Ennek egyik megállapítása szerint ez az átalakulás 2024-ben világszerte 21,8 milliárd dollár bevételt fog generálni. Ez az összeg 2032-re becslések szerint eléri a 71,0 milliárd dollárt.

Az automatizálási projektek bevételei és ezek növekedése főleg a nagy áruházláncoktól és logisztikai vállalkozásoktól származik. A nagyvállalatokra való összpontosító raktárautomatizálás általában elérhetetlenné tette a raktárak ilyen típusú átalakítását a kis- és középvállalkozásoknak. Ennek két kiemelkedő oka volt. Az első az, hogy a raktárrendszerek, különösen a robotizáltak túl nagyok és összetettek ahhoz, hogy olyan cégek is alkalmazhassák ezeket, amelyek nem sorolhatók a nagyvállalatok közé. Egy olyan vállalkozás, amely nem érti teljesen, hogyan kell használni az úgynevezett a pick-and-pack szortírozó-csomagoló szoftvereket, ezek technikai infrastruktúráját és a robotokat, könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy elkölt egy zsák pénzt olyan rendszerekre, amelyek azután nem bizonyulnak megfelelőnek. Általában az igényeihez mérten túlzottan nagyok és összetettek.

A másik körülmény, ami kiszorítja a kkv-kat a raktárautomatizálási projektekből az, hogy a robotizált, pick-and-pack raktári megoldások méregdrágák. Nem egyszerűen több millió dolláros kiadással kell számolni, hanem jó eséllyel több tíz millió dolláros cechhel. Az automatizálásba való befektetésnek addig nincs értelme, amíg egy vállalkozás nem rendelkezik kellő mérettel és jelentős áruforgalommal.

Ezért az e-kereskedelmi kkv-k jellemzően csak kicsi, kézi szállítási műveleteket hajtanak végre. A másik lehetőség, ahogy arról már szó esett, egy külső logisztikai szolgáltató bevonása, amely kellően nagy, hogy akár automatizált raktárai legyenek. Ezeket azután kiajánlhatja számos kisebb-nagyobb online kereskedőnek. Így elérhet egy olyan szolgáltatási méretet, hogy megérje beruházni az automatizálásba és annak folyamatos fejlesztésébe. A másik oldalon sok kisebb cég részesedhet a korszerű logisztikai háttér előnyeiből. Hogy azután a két lehetőség közül melyiket választja egy vállalat, az az üzleti számításain múlik.

Jönnek a megfizethető robotok?

Hamarosan egy másik lehetőség is rendelkezésére állhat a kis és középvállalatoknak, vagy pontosabban inkább a közepes méretű online kereskedőknek – derítették ki a Practical Ecommerce szakszerzői. Az olyan raktárautomatizálási vállalatok, mint a BionicHive, a Dexterity Inc., a Prime Robotics és a Pio elkezdték megcélozni termékeikkel és szolgáltatásaikkal az e-kereskedelmi kkv-kat. Céljuk nyilván az, hogy gyorsan növekvő vállalatoknak kínáljanak jól skálázható logisztikai megoldásokat.

A BionicHive például egy hatvan centiméter széles, száz kilogrammot nyomó robotot gyárt, amely a régi raktárak folyosóin fut és elboldogul a meglévő raktári polcokon elhelyezett áruk kezelésével. Egy olyan eszközről van szó, amely irányító szoftverére támaszkodva segítség nélkül veszi fel a megrendeléseket. A robot beszerzését nagy és közepes cégeknek, vagy legalább a közepes méret felé tartó kereskedőknek érdemes megfontolniuk.

A másik figyelemre méltó berendezés a Pio P100 kocka. Lényegében egy nagy sebességű automatáról van szó, amely hatékonyan tárolja és válogatja a termékeket. Egy négyméteres, 620 tárolóhelyes, két válogatórobottal ellátott egység ára 2024 májusától 102 ezer dollárról (36,4 millió forint) indul. Ehhez még egy 2197 dolláros (785 ezer forint) havi háttérszolgáltatási költség járul. A háromrobotos változat esetén a havi előfizetési díj 3996 dollár (1,42 millió forint).

A Pio robotok óránként körülbelül 120 tételt tudnak felvenni. A rendszer „plug-and-play” jellegű, ami azt jelenti, hogy a kereskedőknek nincs szükségük külön raktárkezelő technológiára a használatához. A Pio rendszere a meglévő kézi teljesítési műveletek mellett működik, és mindössze 500 négyzetmétert foglal el. Az ilyen kis méretű robotizált rendszerek annyira újak, hogy egyelőre kétséges a jövőjük. Elterjedésük attól függ, hogy használatukkal megtakaríthatnak-e költségeket a kisebb e-kereskedelmi vállalatok. Ha nem kínálnak versenyelőnyt, akkor a raktárautomatizálás marad a nagy cégek „játéka”.

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!