A sikeres stratégia nem arról szól, hogy százezrekhez jussunk el, akiktől aztán semmilyen profitot nem remélhetünk, hanem arról, hogy képesek vagyunk egy influenceren keresztül a számunkra leginkább releváns célközönség elérésére.

Ha influencerekről beszélünk, a legtöbb embernek elsőre a Kardashianok és a Jennerek jutnak eszébe, másodiknak mondjuk Dukai Regina háromszázezres instagramos követőtábora, aztán néhány kicsit butácskának tűnő beautyblogger a Youtube világából. Itt már közelebb járunk ahhoz, ahol az influencer-kampányokról érdemes elkezdeni gondolkodni.

Abban semmi meglepő nincsen, hogy a világsztárok és médiaszereplők általánosságban nagy marketingértékkel rendelkeznek. A fantázia abban van, ha az influencer-marketing módszereit úgy használjuk, hogy mindenki által ismert emberek nélkül is célt érhessünk velük.

Ez nem valami varázslat, egyszerűen arról van szó, hogy erőforrásainkat a nekünk megfelelő közönség elérésére összpontosítjuk, a legnagyobb közönség célzása helyett. Márkánkat az ideális célközönség elé helyezve valójában sokkal nagyobb valós hasznot remélhetünk az influencer-marketingtől, mintha egy világsztár promotálná termékeinket egy hatalmas, de célzás nélküli közönség számára.

Niche piacok influencerei

A celebritások olyan influencerek, akiknek rajongótáborában nagyszámú, de egymástól nagyon eltérő felhasználók találhatók meg. Lesz köztük mindenféle ember, az összes korcsoportból, a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből. Nem köti őket össze az adott celeb iránti szimpátián kívül sem közös érdeklődés, sem földrajzi hely, sem magatartásminta. Hozzájuk eljutva tulajdonképpen nem sokkal vagyunk előrébb, hiszen nem tudunk egy specifikus célcsoportra koncentrálni. Ismert emberekkel kötött költséges partnerségek helyett inkább meg kell keresni annak a niche piacnak a kisebb influencereit, amely a potenciális célközönségünk számára ismert és releváns. Ezt jelenti, hogy a legnagyobb közönség helyett a megfelelő közönséget kell elérni.

Konkrét példával élve, ha a webáruházunk testépítőknek szánt étrendkiegészítőket árul, kezdjük el felkutatni a releváns hashtageket, ezeken keresztül pedig a sok aktív követővel rendelkező felhasználókat. Közülük kerülnek ki azok az influencerek, akiket érdemes megkeresni.

Az adott iparág influencerei

Az, hogy az influencer-marketinghez nem kellenek világsztárok, nem azt jelenti, hogy ne kellenének hozzá az adott iparágon belül ismert személyiségek. A legtöbb szektorban vannak olyan szakértők és véleményvezérek, akiket sokan követnek azért, hogy az általuk tett megállapítások útján szerezzenek rálátást az adott iparágra. Az ilyen influencerek kiválóan alkalmasak arra, hogy specifikált közönséghez juttassuk el üzeneteinket.

A legjobb módszer nem feltétlenül az, hogy megkeressük őket és arra kérjük, osszák meg egy posztunkat, reklámozzák valamelyik termékünket, vagy írják ki a Facebookra, hogy a mi márkánk a legjobb. Megtehetjük azt is, hogy mi kezdjük el promotálni őket. Ez az adott influencert arra készteti majd, hogy megossza követőivel az általunk róla előállított tartalmat. Így egyszerűen és olcsón jutunk el a releváns közönséghez.

Nem konkurens márkák használata

Habár az influencer kifejezést legtöbbször olyan konkrét személyekre használjuk, akik népszerűségük révén sok emberre vannak hatással, természetesen nemcsak egyének lehetnek azok. Olyan márkák, amelyek célközönsége a miénkhez hasonló, de az adott piacon nem versenytársaink, szintén hasznunkra lehetnek abban, hogy eljussunk a nekünk megfelelő célközönséghez. Persze csak akkor, ha sokan követik őket. Ebben az esetben az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző lehet, akár barter típusú megállapodás keretében.