A Magyar Posta az év utolsó negyedévben kezeli a teljes éves forgalom közel 40 százalékát, ezért fokozottan készülnek erre az időszakra – mondta Panulin Ildikó, a szolgáltató szóvivője. Ilyenkor átcsoportosítják a munkaerőt, új kollégákat toboroznak, a kézbesítésnél pedig adminisztrációs egyszerűsítésekkel növelik a hatékonyságot. Továbbá segítségükre van egy új, egymilliárd forintos fejlesztés is, az október elsejétől működő automata csomagfeldolgozó.

Növekvő terhelés

Az e-kereskedelem bővülésével a küldemények száma is jelentősen nőtt az elmúlt években. A posta tavaly több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi, bejövő küldeményt kezelt, idén pedig az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el.

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom, illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma, a naponta kezelt árutartalmú küldemények mennyisége átlagosan kétszer akkora, mint máskor.

Számolni kell a szállítási idővel és a vámmal

A posta és a NAV felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy tervezzenek a webáruház által jelzett szállítási idővel, továbbá a vámszabályok ismeretében döntsenek a megrendelésekről.

A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, az Európai Unióból pedig jellemzően 1-2 hét alatt érkezik meg a csomag.

A külföldről érkező csomagok leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben. Ezt követi az Amerikai Egyesült Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország és Szlovákia.

A több nemzetközi küldemény több vámeljárást is jelent: a NAV tavaly 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat, míg ez a szám idén már most meghaladja az 50 ezret. A NAV adatai szerint a csomagok leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket és kiegészítőket, valamint LED lámpákat tartalmaztak.

Az EU-n belül rendelt csomagoknál nincs sem vám, se adófizetési kötelezettség. Az interneten cégektől megrendelt, EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. Százötven euróig szintén vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni a megrendelt áruk után, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni.

Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. A csomag 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell.

A 150 és 700 euró közötti értéknél 2,5 százalék a vám és 27 százalék az áfa, efölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot, vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni.

Raktárbővítés és automata csomagfeldolgozó

A Magyar Posta 5 ezer négyzetméteres, hétköznapokon éjjel-nappal működő Csomag Logisztikai Központjában október óta tömeg- és térfogatmérésre is képes csomagfeldolgozó rendszer üzemel. A csaknem 1 milliárd forintért beszerzett gépsor óránként 10 ezer, egyenként 10 kilogramm tömegű csomagot is tud kezelni, ezzel a háromszorosára bővült a csomagfeldolgozó kapacitás.

Újra húsz százalékkal nőhet a postázott árucikkek mennyisége
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A fővárosi beruházás mellett országszerte 60 postán bővítették a raktárakat, tárolókat és csomagkiadó helyeket, továbbá eszközbeszerzésekkel és szorosabb partneri együttműködésekkel is készülnek a növekvő terhelésre. A november végi árleszállításoktól a majdnem karácsonyig tartó csúcsidényben a Magyar Posta a tavalyit 30 százalékkal meghaladó küldeményforgalomra számít, ezért megerősíti a logisztikát és a kézbesítést is.

(Forrás: MTI)

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!