Ha webáruházat üzemeltetsz Magyarországon, akkor egészen biztosan találkoztál a hibás címzés problémájával. A vásárlónak több mezőben kell megadni a pontos címet (ország, irányítószám, közterület neve, jellege, házszám, ajtó, emelet, stb). Ha ezekből akár csak egyet is elír, például az irányítószám egyik karakterét, akkor a futárszolgálat nem találja meg az adatbázisban a címet, így nem is tudja kiszállítani a csomagot. Nem reprezentatív felmérésünk alapján az ilyen típusú szállítási nehézségek viszonylag nagy arányban fordulnak elő, még a legnagyobb webáruházak esetében is.

A hibás címek elkerülésére dolgozott ki egy hatékony megoldást a holland posta. A lényege pofon egyszerű: Mind a postai leveleken, mind a webáruházakban, a cím megadásakor elég egy 6 karakterből álló kódot és a házszámot megadni, ami alapján a rendszer kikeresi és megmutatja a pontos címet, így a vásárló csak létező, helyes cím megadásával tud tovább menni a vásárlás folyamatában. Ezzel nullára csökkentve a hibás cím megadásból származó kiszállítási problémákat és extra erőforrásokat.

A kód az országban minden utcát egyedileg beazonosít. A saját kódját Hollandiában mindenki ismeri, és új házak építésekor nagyon könnyű újat igényelni. Szintén egyszerűen hozzáférhető a kereső felülete, ahol név, irányítószámra is lehet keresni, amire a rendszer megadja a posta kódot. (Erről bővebben itt.)

A kód felépítése az alábbi metodika alapján történik, pl: a 1234 AB kód esetében:

12– postai régió
3 – helység
4 – kerület
A – szállítási terület
B – szállítási alterület

A postai kód helyett a vásárló természetesen most is választhatja, hogy inkább kiírja a teljes címét, de ez esetben nem történik ellenőrzés, hogy valóban helyes címet adott-e meg.

Egy működő holland webáruházból vett példa alapján nézzük meg a folyamatot! A kosárba téve a terméket, eljutunk a cím megadásáig, ahol először meg kell adni a posta kódot és a házszámot. A posta kód természetesen csak Hollandiában működik, ezért más ország megadásakor a posta kód mező helyett a szokásos cím adatokat kell megadni.

6 jegyű kód megadása hollandiai címre szállítás esetén

Ha létező posta kódot adtunk meg, akkor ellenőrzésképpen a rendszer kiírja a pontos címet. Itt lehet ellenőrizni, és javítani, ha véletlenül elírtuk a posta kódunkat.

6 jegyű postakód ellenőrzése

A holland posta természetesen a levelekre is alkalmazza a posta kód megadását. Itt nem történik ellenőrzés, mert bármit rá lehet írni a borítékra, de a cím mellett a kód megadása itt is egy plusz biztonságot ad a kézbesítéskor. Ugyanakkor a leveleknél is egyre nő azok száma, akik már csak a nevet és a posta kódot adják meg.

A hollandiában feladott csomagon így szerepel a 6 jegyű kód a csomagon

Összességében elmondható, hogy a holland állami posta által bevezetett posta kód bevált és bizonyított Hollandiában, immár 14 éve.