A Be Social az utóbbi években számos multival, nagy ügyfelekkel kötött szerződést, ezáltal széleskörű ismereteket szerzett a felhasználók viselkedéséről. Forgács Mariann, az ügynökség társalapítója és ügyvezetője a hazai piac egyik legismertebb közösségimédia-szakértője. Rendszeres szereplője a szakmai konferenciáknak, a szaksajtónak, de oktatott egyetemen és gyakran kikérik a véleményét a tömegmédiumokban is. Mi a hazai social media használatáról és a váratlan szakmai helyzetek kezeléséről is kérdeztük.

– Joanelli Tamással közösen még 2010-ben hoztátok létre a BeSocial-t, így ez az első közösségi média ügynökségek között volt Magyarországon. Milyen ötletből született az igény, hogy alapítsatok egy ilyen céget? Milyen nehézségeket okozott az, hogy iskolateremtők vagytok? 

– Amikor 2009-ben elkezdtünk közösségi média kommunikációval foglalkozni, még több regisztrált magyar felhasználója volt az iwiw-nek, mint a Facebooknak. Kezdetben csak érdekes kísérletként tekintettünk ezekre a kampányokra, de nagyon hamar bebizonyosodott, hogy sokkal több lehetőség van benne, mint ahogy azt sokan elsőre gondolták. 

Eleinte a hazai kis-, és közepes vállalkozások voltak nyitottak, így a működésükből adódóan sokkal hamarabb tudtak komoly eredményt elérni. A multik -sok esetben több országot is érintő- jóváhagyási procedúrája jelentősen lelassította az új platformon való innovatív megjelenést. Ráadásul mivel egy párbeszéden alapuló platformról van szó, többször félelemmel töltötte el a döntéshozókat és a cégek jogászait a közösségi médiában való céges jelenlét.

A folyamatos algoritmus változás, valamint a megjelenésekkel kapcsolatos fejlesztések pedig egy állandó jelenlétet és naprakész tudást feltételeztek azoktól a cégektől, akik itt megjelentek. Ez egyben egy nagyon jó lehetőség volt, másrészt viszont visszatarthatta a kevésbé nyitott cégeket a közösségi médiától. 

– Milyen típusú ügyfél izzasztotta meg a legutóbb a csapatot? Akár egy teljesíthetetlennek tűnő kérés miatt, vagy új kihívás, járatlan utak, eszközök felfedezése kapcsán? És hogyan reagált erre a BeSocial?

– A legnagyobb kihívást még mindig az innovatív megoldások kipróbálása jelenti. Bár az ügyfeleink szerencsére kellően nyitottak és rugalmasak, egy-egy új platform kipróbálása, vagy beépítése egy kampányba, esetleg stratégiai szinten való tervezés még most is nehézséget jelent. A folyamatosan változó digitális világ, olyan szintű naprakészséget és nyitottságot igényel, amit nehezen várhatunk el olyan emberektől, akik nem ebben élik a napjaikat. Így bár látunk új lehetőségeket, ezek megvalósítása jelenti időről-időre a legnagyobb kihívást a csapat számára, és ez iparágtól teljesen független.

Mivel kezdetben a Facebook kommunikációval szemben is elég nagy ellenállás volt a nagy cégek részéről, azt gondolom, hogy idővel újdonságokat is tudunk majd az ügyfeleinkkel közösen használni.

– Foglalkoztok többek között social media csatornák kezelésével, hirdetés- és influencer menedzsmenttel, CRM és email marketinggel, és még egy sor más dologgal. Mennyire hangsúlyos nálatok a web- és alkalmazásfejlesztés?

– Nagyon fontos, hogy a fejlesztési feladatokat is meg tudjuk oldani házon belül.  Már a BeSocial kezdete óta egy dev divízióban lévő, nyolc kiváló szakemberből álló csapat végzi el ezeket a feladatokat. Az elmúlt 13 évben nagyon sokat változott a közösségi médiával kapcsolatos fejlesztések köre. De a honlapokkal, webáruházakkal kapcsolatos elvárások is, így ezekben a napokban leginkább AI fejlesztésekkel foglalkoznak a kollégák. 

Természetesen mi is találkozunk olyan kihívásokkal, amelyekhez nincs meg a megfelelő kompetenciánk. Ilyenkor nagyon fontos ezt időben felismerni, hogy ne sérüljön az ügyfél-ügynökség közötti harmonikus kapcsolat.

– Volt váratlan kudarcban részed az elmúlt években? Mennyit tudtál belőle tanulni? Hogyan sikerült abból a szituációból felállni?

– Nem igazán kudarc, hanem váratlan helyzetek sora, ami ebben az iparágban sajnos folyamatosan jelen van. Amikor változik az algoritmus valamelyik közösségi csatornán (vagy a design, esetleg a hirdetési lehetőségek), akkor azok a korábban tervezett kampányok, amik már csak az indulásra várnak, azonnali újratervezést igényeltek. Egy nem várt krízis valamelyik márkánál ugyanezt a helyzetet generálja: utána, nagy valószínűséggel a Facebookon fogják megosztani a véleményüket a kommentelők.

De ilyen nem várt helyzet volt a pandémia is, a mikor a közösségi média volt a leggyorsabb tájékoztatási felület.  Több esetben így egyszerre több kreatívot is el kellett készíteni arra az esetre, ha például csak bizonyos órákban lehetett az adott üzletbe menni. Vagy csak maszkban, vagy kísérő nélkül… – mindenben alkalmazkodva az aktuális szabályozáshoz. Nagyon sok extra munkát követelt ez a csapattól, akik az általános bizonytalanság miatt amúgy is rossz hangulatban voltak. Így a testi egészségük mellett a szellemi egészségükre is nagyon oda kellett figyelni. Ez szerintem egy igazán embert próbáló időszak volt, és azt gondolom, hogy jól vettük ezt az akadályt is.

– Hogyan változott meg az indulásotok óta Magyarországon a közösségi média fogyasztás? Mit tartasz ezen az úton a legfontosabb mérföldköveknek?

– Szerintem az elmúlt 13 évben nagyon sokat változtak a közösségi média használatával kapcsolatos szokásos Magyarországon is. Kezdetben csak a Facebook volt, ami mellett mára számtalan egyéb platform jelent meg. Ezeket a fiatalok többet, míg az idősebb korosztály kevesebbet használja napi szinten.

Nekünk viszont minden platform aktuális lehetőségeivel és várható fejlesztéseivel tisztában kell lennünk. Csak így tudnak a kollégák stratégiát, kampányokat, tartalmakat tervezni. Szerencsére, már rég nem az indiánneves alkalmazások korát éljünk, így az adatok védelme és a közösségi médiával kapcsolatos edukáció is a mindennapok fontos részét képezi.

– Mennyire tartjátok szem előtt a külföldi országok trendjeit, tendenciáit? Vagy inkább a magyarországi felhasználók viselkedését elemezve építetek különböző stratégiákat?

– A külföldi trendeket is figyeljük. Tapasztalataink alapján, a magyar piacnak megvannak azok a sajátosságai, ami miatt nem lehet egy az egyben átültetni egy külföldön sikeresen futó kampányt hazai környezetbe. Fordítva sem működne ez. Szemmel tartjuk, tájékozódunk ezzel kapcsolatban, hiszen elengedhetetlen a munkánkhoz, de nem lehet másolni.