Tegnap volt a Föld napja. Mi lehetne ennél jobb apropó arra, hogy az innovatív és fenntarható megoldások iránt elkötelezett e-kereskedelmi magazinként ismét szóljunk pár szót arról, hogy milyen lehetőségeik vannak azoknak a vállalkozásoknak, akik ebben a szektorban működnek, ha csökkenteni szeretnék öko lábnyomunkat? A csomagolás gyors fejlődésének befogadása is szükséges ahhoz, hogy az alábbi kezdeményezésben meglássuk a magunk lehetőségét.

Nem mondunk újat azzal, hogy az e-kereskedelem a járulékosan használt csomagolások miatt az egyik legnagyobb környezetterheléssel járó iparág. Éppen ezért a fenntartható csomagolóanyagok fejlesztése kulcsfontosságú a Föld jövője szempontjából. Közeledik az EU által szabott határidő is, amikorra a csomagolások nagy részének már újrafelhasználhatónak kell lennie.

Újrafelhasználható, újrafeldolgozható, zéró – ezek a hívószavak mind a jövő csomagolóanyagait írják le, és erre rengeteg pozitív példát is találunk az e-kereskedelemben. Elég csak a TransSped Zéró megoldására gondolnunk, amelyről itt már írtunk. Vagy ilyen a Próbafutár szolgáltatás, ahol az áru esetleges visszaküldése során keletkező csomagolási hulladékot előzik meg azzal, hogy a futár megvárja, amíg a vevő felpróbálja a ruhadarabot, és ha nem megfelelő, vissza is szállítja.

A lehullott levelek új élete

De mi történne, ha nem a csomagolóanyag lenne újrafelhasználható, hanem eleve újrafelhasznált, ráadásul természetes anyagból készülne, így nem jelentene plusz terhelést a környezetre? Egy Ukrajnában fejleszett technológia éppen így működik: a papírcsomagolás készítéséhez szükséges cellulózt lehullott falevelekből nyerik ki.

A történet egy iskolai projektből nőtte ki magát. 2018-ban a cég egyik jelenlegi alapítója, Valentyn Frechka 16 évesen elkészítette az első papírmintát lehullott levelekből. A diák elhatározta, hogy alternatív cellulóz forrásokat kutat fel, hogy így járuljon hozzá az erdőirtás elkerüléséhez.  A fű és a szalma kutatásával kezdte, tesztelte, hogy azok mennyi cellulózt tartalmaztak, és hogyan nyerhető ki belőlük. A szalma és fű után már csak egy kis ugrás vezetett a lehullott falevelekhez: felmerült a kérdés, ezek miért ne lehetnének cellulózforrások?

A további kutatások során sejtése beigazolódott: ezek a rostok a levelekből is kivonhatók. De a tökéletes eredményhez és a prototípushoz még hosszú kutatás vezetett, a következő néhány év munkájának eredményeként pedig 2021-ben létrejött a Releaf Paper, a zöldtech startup.

A csomagolás újragondolásának folyamatát, a fejlődésüket nagymértékben támogatta, hogy 2023-ban elnyerték az EU EIC Accelerator programjának  2,5 millió eurós támogatását. Ennek köszönhetően további gyártósorokat létesíthettek.

Zöldmassza – papírképző tulajdonságokkal

A leveleket az önkormányzatok gyűjtik össze a városok ökoszisztémáiból, majd eljuttatják a feldolgozó üzembe. Itt megtisztítják a leveleket a szilárd vegyületektől, megmossák és szárítják, majd tömörítik. Ez az eljárás lehetővé teszi a nyersanyagok egész évben történő tárolását és biztosítja a termelési ciklus stabilitását.

A végtermék jellegétől függően speciális ipari berendezéseken mechanikus és/vagy termomechanikus kezelést alkalmaznak, ennek eredményeként a zöldmassza papírképző tulajdonságokkal rendelkező nyersanyaggá válik. Ez a nyersanyag aztán a szerződéses papírgyárakhoz kerül, ahol már a normál papírgyártás eszközeivel kerül további feldolgozásra.

Innovatív technológia + internetes üzlet = nyerő csomagolás

A Releaf Paper alapítói a tudomány világából érkeztek, így a hangsúly eleinte természetesen a kutatás-fejlesztésen volt. Amikor azonban előállt a termék, mindenképpen szerették volna piacra dobni és hozzájárulni ezzel a körkörös gazdasághoz. Elkötelezettek amellett, hogy a csomagolásgyártáshoz használt szűz anyagokat hulladékokból készült alternatíváikkal helyettesítsék, és ily módon segítsenek megszabadulni a zöldhulladékoktól hozzájárulva az erdőírtás csökkentéséhez. “Nem egyszerűen csomagolóanyagot kínálunk a kereskedelmi cégeknek, hanem megoldáscsomagot karbonlábnyomuk csökkentésére” – magyarázza a startup vezetője.

Jelenleg a startup még nem nyereséges, az ok pedig nyilvánvaló: – olyan innovatív ipari termékeket gyártanak, amilyeneket korábban senki sem, és ez a gyártás nagyon tőkeigényes. A cellulózgyár kezdeti papír- és csomagolóanyag-termelése legalább 5 millió euróba került. Másfél évbe telt, mire minderre pénzt szereztek és elkezdődhetett a gyártás. A technológia iparosításával és az  online üzlet felfuttatásával azonban 2026-os évtől már nyereséges működést várnak.

Az e-kereskedelem termékeik európai közönség számára történő népszerűsítésének eszköze, és az online jelenlétre úgy tekintenek mint egy manapság musthave dologra a kereskedelemben:

“Mindegy mi a terméked, a lényeg, hogy azt online is áruld! Az e-kereskedelem nem a jövő, hanem a már a velünk élő valóság. Biztos vagyok benne, hogy az az üzlet, amelyik nem található meg a weben, halott, vagy nemsokára az lesz ”

– fogalmaz Alexander Sobolenko, a Releaf Paper CEO-ja és egyik alapítója.

Használati cikk, tartós fogyasztási cikk, bútor vagy akár autó gumiabroncs házhozszállítása?
A számodra megfelelő szolgáltató mi, a HDT vagyunk. Kattints és ismerj meg minket és a szolgáltatásainkat.