Az Európai Bizottság a jövőben a 150 euró alatt vámmentesen behozható árukkal kapcsolatos kedvezményeket is megszüntetné, ahogy korábban eltörölte a külföldről, leginkább Kínából érkező áruk áfamentességét. A Bizottság szerint ezek az intézkedések tovább erősítik a kereskedők pozícióját az Európai Unión belül.

Az importszabályok javasolt módosítása a Süddeutsche Zeitung által megszellőztetett dokumentumokból derült ki. Ezek alapján bárki, aki az Európai Unión kívülről importál terméket – például amerikai vagy kínai online nagykereskedőtől/eladótól vásárol – behozatali vámot köteles fizetni. A 150 euróig terjedő megrendelések azonban eddig mentesültek ezen vámfizetési kötelezettség alól. A gyakorlatban sok nemzetközi online boltból származó megrendelés importvámok nélkül érkezik be az Unióba, és Brüsszel ezen a kialakult helyzeten szeretne változtatni a tervezettel.

A változtatásokra vonatkozó elképzelések a német sajtó értesülései szerint nagyon konkrétak, amelyeket bármelyik pillanatban hivatalosan is bejelenthetnek.

Az áfamentesség eltörlése

Nem ez az első alkalom, hogy Brüsszel új szabályokat állapít meg az Unión kívülről származó, olcsó termékek dömpingjével szemben. Két éve például eltörölték a 22 euróig terjedő termékek áfamentességét, amely intézkedés különösen érzékenyen érintette a többnyire postai küldeményként árukat küldő kínai online boltokat. Az AliExpress és az Alibaba Group kiskereskedelmi ágazata szerint pont ennek az intézkedésnek köszönhetően csökkentek komoly mértékben az eladásaik.

Új uniós vámhatóság

Az Európai Bizottság tervei szerint a vámreform évi 750 millió euró bevételt generálna az Európai Uniónak. A Bizottság egyben javaslatot tett egy új uniós vámhatóság létrehozására is, amelynek öt éven belül kellene felállnia, és amely hatóság egyben új adatbázist hoz létre és tart fenn a tagállamok közötti információáramlás javítása és a vámeljárások egyszerűsítése érdekében.

Az importvám-mentesség eltörlése minden, az Európai Unión kívüli online kereskedőt hátrányosan érint, hiszen eddig a 150 euró értéket nem meghaladó termékek értékesítését nem érintette. A tervek szerint az így befolyó bevételekből elsősorban az Unión belüli online kereskedők részesülnek majd támogatásokban.