Miközben a Facebook és az Instagram bevallottan elkezdett “tiktokosodni”, vagyis átemelni a legdinamikusabban növekvő rivális egyes funkcióit, minden jel szerint a TikTok is reagál: egy új funkció segítségével közzétehetjük a TikTok-videókat a Meta két közösségi óriásában. A kínai cég megerősítette a TechCrunchnak, hogy egy ideje már nem csak tesztelik a funkciót, hanem félig-meddig már be is vezették azt.

Ezzel a TikTok értelemszerűen nagyobb láthatóságot akar szerezni a Meta-univerzumban, illetve bevallottan arra törekednek, hogy visszaszorítsák a “másodlagos piacot”: az internet tulajdonképpen tele van a tőlük ellopott videókkal úgy, hogy ezek nem az ő statisztikáikat javítják. Külön örülhetnek amiatt, hogy a riválisok döntései is segíthetik a TikTok-tartalmak hangsúlyosabb megjelenését, ugyanis a Meta nemrég közölte, hogy ki akarják szorítani a lopott tartalmakat, és többek közt vízjeleket is fog keresni az algoritmusuk.

Pár kattintás után ott van minden

A szolgáltatás, amelyről először a Watchful.ai számolt be, új megosztási felületet ad a TikTok Stories számára. Eddig a felhasználók megoszthatták történeteiket ismerőseikkel úgy, hogy a profilképükre kattintottak a sharing fülön, és itt lehetett videókat menteni is. Ez most jóval egyszerűbb lesz: mindössze pár kattintással repülhet a videó Redditre, a Facebookra, az Instagramra vagy Instagram storyba – mindez a Reels megkerülésével.

A cég azt nem árulta el, mikor lesz teljes lefedettsége az új funkciónak, ezért még az is előfordulhat, hogy a tesztelés alatt tovább változtatnak majd a TikTok Stories-on. A cél jól láthatóan nemcsak az, hogy más ne húzzon hasznot a TikTok-videókból, hanem hogy még inkább kitörjön a cég a korlátaiból: ezzel a funkcióval az ismertebb tiktokkerek könnyedén elérhetik tartalmaikkal azokat a felhasználókat is, akik inkább a többi platformon szeretik elverni a szabadidejüket.

Márpedig ha több embert érnek el, akkor tovább bővülhet a TikTokon belül vásárlók köre is: a cég 2021-ben jelentette be a TikTok Shopping funkció bővülését, és bár egyelőre közel sem annyira hangsúlyos ez a része az applikációnak, arra már egész konkrét tervek vannak, hogy váltsák még több pénzre a nagyjából egymilliárd aktív felhasználójukat.

Az előrejelzések szerint az idei év digitális költéseinek már az öt százaléka a kínai cégnél landolhat, ráadásul egyelőre az is kijelenthető, hogy nagyon messze van a kipukkadástól a végtelenített, rövid videókkal dolgozó platform. Az egymilliárd aktív felhasználó csak egy visszafogott becslés, ugyanis magát az applikációt mostanra már 3 milliárdnál is több ember töltötte le.

Lassan a Meta is félhet

Ez akkora szám, hogy a Metának is van némi félnivalója. Egyrészt nem véletlenül kezdték el “tiktokosítani” a saját, mostanra már szinte öregesnek számító felületüket, másrészt ha ilyen tempóban nő a TikTok, az már a szigorú számokban is megmutatkozhat. Az Instagramnak kétmilliárd, a Facebooknak 2,9 milliárd aktív felhasználója van, viszont ez a szám minden jel szerint már nem igazán fog tovább nőni.

A Meta gigantikus számai nemcsak egyre kevésbé vonzó dolgot takarnak (ugyan ki szeretne ugyanazon a platformon ételfotókat közzétenni, ahol a szülei is szép jó reggelt kívánnak minden reggel?), de egyre öregszik a bázisuk. Szinte havonta jelenik meg cikk arról, hogy a fiatalok egyre nagyobb számban hagyják el a Facebookot, és most már közel sem csak a tizenévesekről van szó. Mindeközben a TikTok is “felnőtt”, és a legjobb vásárlóerővel rendelkező huszonévesek és harmincasok is rendszeresen használják.

A Facebook előtt tehát két út maradt: az egyiket már megpróbálták járni akkor, amikor egészen konkrétan kampányoltak a TikTok ellen, nem alaptalanul hangsúlyozva a kínai fenyegetést. A másikat pedig most kezdik járni azzal, hogy a Snapchatnél már látott példa alapján egyszerűen ellopják a legnépszerűbb funkciókat.