Továbbra is a Facebook vezet a közösségimédia-marketing szinte minden területén. Az is látszik, hogy a marketingesek elkezdtek reagálni az organikus eredmények csökkenésére, és egyre kevesebben fokoznák jelenlétüket ezen a téren, ugyanakkor hirdetésekben még most is mindent visz a kék platform – derül ki a Social Media Examiner 2019 Social Media Marketing Industry Report tanulmányából.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása nyilvánvalóan az, hogy a Facebook szerepe visszaesett: idén a marketingesek 10 százaléka kifejezetten csökkenteni szándékozik organikus jelenlétét a legnagyobb közösségi oldalon és a tavalyi 62 százalékkal szemben mindössze 51 százalék növelni. A szakemberek 61 százaléka ettől még a legfontosabb közösségi médiumnak tartja a nagy kékséget, de ez a szám is csökkent, tavaly 67 volt. Mindez egyébként nem meglepő és nem is újdonság, hiszen még az igazán nagy tartalmi költségvetéssel működő üzleti oldalak organikus elérése is rendkívül megcsappant a Facebook 2017-es irányelvei után. Természetes, hogy a marketingszakma is reagál, és egyre kevesebb hangsúlyt fektet az organikus tartalom gyártására.

A kutatók feltették azt a kérdést, hogy mely szélesebb kérdéskörökben szeretnének válaszokat kapni a marketingszakma képviselői. Nem meglepő az előzők után, hogy 95 százalékuk úgy válaszolt: hogyan érhetek el nagyobb engagement-et a közönségemnél? 91 százalékuk pedig arra szeretne választ: hogyan növelhetem a posztjaim organikus elérését? A TOP 10 százalék kérdéskörök még a közösségimédia-aktivitás mérésével, a hatékony közösségi taktikákkal és a vevőszerzéssel kapcsolatosak. A 11 éve minden évben elkészülő kutatás történetében egyébként elsőként fordul elő, hogy az engagement áll az első helyen. Beszédes eredmény.

És akkor most cáfoljuk is meg az első bekezdést, legalábbis az elejét, merthogy tény: még mindig nagyon erős a Facebook. A marketingesek 94 százaléka használja, a szintén a Zuckerberg-galaxishoz tartozó Instagram pedig 73 százalékkal (2018: 66%) a második helyen áll. 61 százalék szerint a Facebook az ő a legfontosabb platformja, hirdetések szempontjából pedig egyértelműen dominál, hiszen 72 százalék hirdet, és 59 százalékuk növelni tervezi a fizetett jelenlétét a következő 12 hónapban.

A 2012 óta a Facebook tulajdonában lévő Instagram magán- és üzleti felhasználók körében is növekvő népszerűségnek örvend az utóbbi néhány évben. Egyszerűsége teszi kedveltté: pár poszttípus van csak, kommentelés és üzenetküldés a fő funkciók, bár az elmúlt év azért jelentős fejlesztéseket hozott el a képmegosztóra is. Az Instagram növekedése az elkövetkező évben még biztos kitart, ennek megfelelően a marketingesek főként erről a platformról akarnak többet megtudni a kutatás szerint, 69 százalékuk növelni szándékozik a jelenlétét. A platform jelentőségben második a Facebook mögött, elsőként megelőzve a LinkedIn-t.

A szintén a Facebookon ökoszisztémájában működő Messenger botok nemrég eléggé felforgatták a közösségi marketing világát, a politikusok és a nagy márkák képviselői óriási lehetőséget láttak benne, rengeteg magyar fejlesztés is folyt ezen a téren. A kutatás szerint a chatbotok használata csökkenésnek indult (15 százalékról 14-re esett vissza), idén csak a szakemberek harmada tervez beruházásokat ezen a téren, a tavalyi 39 százalék után, és a 2018-as 70 százalék után már csak 45 százalékuk tartja további tanulmányozásra érdemesnek a témát. Ennek valószínűleg egyszerűen az lehet a magyarázata, hogy az újdonság varázsa elmúlt, sokan beépítették a kommunikációs eszköztárukba a botokat, rájöttek, miként használják hatékonyan, és mire nem alkalmasak ezek az eszközök.

A Google szerepe a közösségi médiában a YouTube változóan jó szereplésében merül ki. Az elmúlt hónapokban sok fejlesztés látott napvilágot a legnagyobb videómegsztón, ami hamarosan további jelentős változások elé néz. A marketingszakmában dolgozók 71 százaléka növelni akarja a jelenlétét a platformon és 75 százaléka szeretné jobban megismerni azt az elkövetkező évben. A csatorna használati aránya 57 százalékos a megkérdezettek körében, a mozgóképes tartalomra fókuszáló platformok közt a YouTube az első, ez az egyetlen kategória, amiben a Google fel tud érni a Facebookhoz a social media területén.

A cikk a Social Media Examiner 2019 Social Media Marketing Industry Report című tanulmánya alapján készült, amely e-mail megadása után ingyenesen letölthető. A kutatás ~4800 marketingszakember lekérdezésével készült. Az eredeti dolgozat szerzője: Michael A. Stelzner.