Ha te is a profitod nagy részét PPC hirdetésekre fordítod, hogy látogatókat és új vevőket szerezz, akkor van egy rossz hírünk; csak nagy energiabefektetés árán, vagy még annak ellenére sem fogsz profitot termelni az első vásárlásnál. (És a jövőben még inkább nem fogsz az emelkedő kattintási költségek miatt.)

Miért egyre nehezebb egy webshop felépítése?

Az Amazon egy egyszerű kiskereskedő, a stratégiája nem bonyolult, viszont mielőtt rátérünk a stratégiára, fontos, hogy megértsd azokat a problémákat, amikkel már most is szembesülsz / vagy szembesülni fogsz, ha még nem indítottad el a webshopod.

  1.  Egyre nehezebb megtartani a vevőket és vásárlónként 1 rendelésre játszani már régóta nem éri meg, egész egyszerűen azért, mert a vevőszerzési költség általában nagyobb, mint az első vásárláson megszerzett profit.
  2. Az új vevőkön profitot realizálni majdhogynem lehetetlen. Az elmúlt években az ingyenes csatornák hatékonysága drasztikusan lecsökkent. (Gondolj csak arra, hogy hány emberhez jut el egy Facebook posztod.) Ezért ma már nem hagyhatod ki a PPC hirdetéseket a vevőszerző stratégiádból. Viszont egyre többen hirdetnek, ezért aztán egyre nehezebb megszerezni a célközönséged figyelmét, ezért a kattintási költségek egyre magasabbak és ezért egyre kisebb a profitod. Arról nem is beszélve, hogy a vevők megtanulták ignorálni a reklámokat (ezt nevezik banner vakságnak) és sokan reklám blokkolókat használnak.
  3. Egyre több, okosabb és gyorsabb konkurens. Egyre alacsonyabb a belépési korlát, ami annyit jelent, hogy 5-7 éve még több millió forintba került leprogramoztatni egy webshopot és komoly erőforrásokat kellett megmozgatni azért, hogy termékeket importálj külföldről. Míg ma, bérlős webshop rendszerekkel és dropshippinggel egy hétvége alatt el lehet kezdeni az online értékesítést. Ahogy a hirdetéseket, úgy a marketing szoftvereket is egyre szélesebb körben használják. Ezért aztán ma már nem elég egy webshop és néhány jó termék, hogy kiemelkedj a tömegből.

Dióhéjban: Mivel a fentieken nem tudsz változtatni, érdemes a megváltozott világhoz hozzáigazítani a stratégiád. Pláne akkor, ha nincs különálló marketing csapatod.

Az Amazon növekedési modellje – és 6 területe:

A modellt ezzel az egyenlettel tudjuk a legkönnyebben megérteni.

1. Termékkínálat szélesítése

Amikor az Amazon indult, csak könyveket árult. Tehát volt egy beépített limit a növekedésében a termékkör miatt. Viszont ahogy bővítette a termékkínálatot (pl: zene, ékszerek), úgy bontakoztatta ki a növekedési potenciált és annak sebességét.

A feladatunk itt az, hogy kiválasszuk, hogy milyen termékkört vezetünk be, milyen sorrendben, illetve hogyan automatizáljuk és skálázzuk.

Tehát ha most indulsz, vagy ha több éve a piacon vagy, de úgy érzed, hogy belassult a növekedés, akkor érdemes megnézni a lehetőségeidet: új beszállítók keresése, dropshipping, piactérré válás, külföldi import is.

Ha nem tudod, hogy melyiket érdemes választanod, látogass el 2019 január 24-én, csütörtökön az Ecommerce Expora, ahol a szünetben elcsípheted például az eMAG üzletfejlesztési menedzserét, vagy meghallgathatod Jagodics Rita előadását a dropshipping lehetőségeiről.

2. Készlet per termékkör

Ez adja meg a választ arra a kérdésre, hogy hogyan tudja az Amazon növelni az eladási és a rendelés teljesítési kapacitását 10-ről 10 millió könyvre? A növekedési potenciálja arányos a készlet per termékkörrel.

Erre szintén megoldást jelenthet a dropshipping, de a saját raktárak építése és az ún. Fullfillment szolgáltatás is, amiről az Ecommerce Expo előadói közül Perényi András fog beszélni január 24-én.

3. Látogató per termékoldal

A termékek száma közvetlenül kapcsolódik a termék oldalakhoz, amikkel lehetőséged nyílik forgalmat irányítani a webshopba az egész internetről.

A feladatod az, hogy növeld a látogatók számát a termékoldalon. Ezt teheted ingyenes (SEO, Instagram oldal) és fizetős eszközökkel (Pl.: Facebook és Google hirdetések).

Az Ecommerce Expon 2 db 1,5 órás szeminárium közül is választhatsz SEO és Google hirdetések témában, illetve Szőke Andrástól kaphatsz gyakorlati tippeket a Facebook 2019-es újdonságairól. Majd Bogár Márk a Sárréti Chilifarm esettanulmányán keresztül bemutatja, hogyan szerezz forgalmat influencerekkel Instagramról.

4. Vásárlási konverzió

Már vannak látogatók a webshopban, ideje őket vásárlóvá konvertálni. A feladatod az, hogy növeld a vásárlási konverziót. Teheted ezt jobb termékekkel, jobb designnal, mobilra optimalizált megjelenéssel, vevővéleményekkel, exit popupokkal, dinamikus termékajánló modulokkal és még sorolhatnánk.

A nehézség itt az, hogy el tudd dönteni, hogy melyik termel neked a legtöbb értéket. Ha ez számodra is problémát jelent, az Ecommerce Expon konverzió témában 8 előadás közül választhatsz.

5. Kosárérték

Már kinyitotta a pénztárcáját a vevő. A következő feladat azt elérni, hogy minél nagyobb értékben vásároljon. Erre a 2 jól bevált megoldás az upsell (kéred nagyobb kólával?) és a cross-sell (hamburgerhez sültkrumpli).

Melyik termékhez milyen terméket ajánlj? Erre tippeket kaphatsz Kovács István webshop analitika előadásából.

Milyen csatornán mutasd be a releváns terméket a sok rendelkezésre álló csatorna közül? Mezei Nikoletta mutat példákat az intelligens popupokra, Szabó Csenger a Messenger-re.

6. Vásárlási gyakoriság / Ismétlődő vásárlás

Végül eljutunk addig a pontig, amikor azt szeretnéd, hogy a vevő újra vásároljon. A feladatunk az, hogy a vásárlások között eltelt idő minél rövidebb legyen. Ez az utánkövetés fázisa, ami történhet emailben, Messengerrel, sms-ben és persze remarketing hirdetésekkel is.

A terület nehézsége az, hogy technikai készségeket igényel, illetve személyre szabott tartalmat kell hozzá gyártani.

Pontosan ezért kezdtek elterjedni az ún. mesterséges intelligenciára épülő ajánló rendszerek és automatizált email kampányok. A témában január 24-én Surányi Ferenc és Kálmán Tamás is beszélni fog.

Összefoglalás

Mint látod, a növekedési potenciálod kibontakoztatása nem 10 perces munka, hanem egy modellt kell hozzá működtetni, ami akkor működik jól, ha minden elemét optimalizálod.

Gondolkodj el egy pillanatra; ezzel a modellel gyakorlatilag biztosítva van a folyamatos növekedés. Elég a modellt felállítani és 10%-ot növelni a 6 területen és közel kétszeresére nő a növekedési potenciálod fenntarthatóan.

Márpedig egy ilyen stabil alapra lehet jól építkezni. 2019-ben mind a 6 elem fejlesztésére jut 2-2 hónapod. Ez elég idő ahhoz, hogy eredményeket érj el, de csak akkor, ha jól választod ki az eszközeid.

Az Ecommerce Expo pedig pont arra való, hogy megértsd; melyik területen melyik eszközt érdemes bevetned.

(A cikk az Ecommerce Expo támogatásával készült.)