Ha webáruházat üzemeltetsz Magyarországon, akkor egészen biztosan találkoztál a hibás címzés problémájával. A vásárlónak több mezőben kell megadni a pontos címet (ország, irányítószám, közterület neve, jellege, házszám, ajtó, emelet, stb). Ha ezekből akár csak egyet is elír, például az irányítószám egyik karakterét, akkor a futárszolgálat nem találja meg az adatbázisban a címet, így nem is tudja kiszállítani a csomagot. Nem reprezentatív felmérésünk alapján az ilyen típusú szállítási nehézségek viszonylag nagy arányban fordulnak elő, még a legnagyobb webáruházak esetében is.

A hibás címek elkerülésére dolgozott ki egy hatékony megoldást a holland posta. A lényege pofon egyszerű: Mind a postai leveleken, mind a webáruházakban, a cím megadásakor elég egy 6 karakterből álló kódot és a házszámot megadni, ami alapján a rendszer kikeresi és megmutatja a pontos címet, így a vásárló csak létező, helyes cím megadásával tud tovább menni a vásárlás folyamatában. Ezzel nullára csökkentve a hibás cím megadásból származó kiszállítási problémákat és extra erőforrásokat.

A kód az országban minden utcát egyedileg beazonosít. A saját kódját Hollandiában mindenki ismeri, és új házak építésekor nagyon könnyű újat igényelni. Szintén egyszerűen hozzáférhető a kereső felülete, ahol név, irányítószámra is lehet keresni, amire a rendszer megadja a posta kódot. (Erről bővebben itt.)

A kód felépítése az alábbi metodika alapján történik, pl: a 1234 AB kód esetében:

12– postai régió
3 – helység
4 – kerület
A – szállítási terület
B – szállítási alterület

A postai kód helyett a vásárló természetesen most is választhatja, hogy inkább kiírja a teljes címét, de ez esetben nem történik ellenőrzés, hogy valóban helyes címet adott-e meg.

Egy működő holland webáruházból vett példa alapján nézzük meg a folyamatot! A kosárba téve a terméket, eljutunk a cím megadásáig, ahol először meg kell adni a posta kódot és a házszámot. A posta kód természetesen csak Hollandiában működik, ezért más ország megadásakor a posta kód mező helyett a szokásos cím adatokat kell megadni.

6 jegyű kód megadása hollandiai címre szállítás esetén

Ha létező posta kódot adtunk meg, akkor ellenőrzésképpen a rendszer kiírja a pontos címet. Itt lehet ellenőrizni, és javítani, ha véletlenül elírtuk a posta kódunkat.

6 jegyű postakód ellenőrzése

A holland posta természetesen a levelekre is alkalmazza a posta kód megadását. Itt nem történik ellenőrzés, mert bármit rá lehet írni a borítékra, de a cím mellett a kód megadása itt is egy plusz biztonságot ad a kézbesítéskor. Ugyanakkor a leveleknél is egyre nő azok száma, akik már csak a nevet és a posta kódot adják meg.

A hollandiában feladott csomagon így szerepel a 6 jegyű kód a csomagon

Összességében elmondható, hogy a holland állami posta által bevezetett posta kód bevált és bizonyított Hollandiában, immár 14 éve.

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!