A világ egyik legnagyobb bérelhető webáruházrendszer-üzemeltetője, a Shopify nemrég indította el az új edukációs felületét, a Shopify Compasst. Az oldalon számos ingyenes online kurzusból válogathatunk, élő webináriumokon vehetünk részt, és követhetjük a saját előrehaladásunkat az egyes témákban.

Újragondolt struktúra

Az új felület a korábbi, Shopify Academy elnevezésű oldalt hivatott leváltani, amelyen a régebbi előadások még megtalálhatóak, de az élő workshopokat és az újabb kurzusokat már itt találhatjuk. A Learn menüpont alatt lévő anyagokat négy nagyobb témára osztva láthatjuk: Business, Marketing és sales, Webáruház design, és Termékek. Ezek több részből álló, összefüggő előadásokat tartalmaznak az adott témákban, és az alapoktól egész komoly szintekig vezetnek minket végig. Az előadók többnyire a cég szakemberei, illetve a téma neves meghívott szakértői. A kurzusok egy része természetesen a Shopify rendszeréről szól, annak lehetőségeit és használatát oktatja (és népszerűsíti), de rengeteg olyan tudást is megosztanak, ami általánosan alkalmazható, vagyis más webáruház üzemeltetéséhez is hasznosak lehetnek.

Shopify Compass: megújult platform online kurzusokkal és élő webináriumokkal

Élő workshopok

Ezek kiemelt fontossággal szerepelnek a megújult oldalon, hiszen a webinárium mint műfaj a járványnak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. A Live workshops menüpontra kattintva láthatjuk a soron következő élő workshopokat (a kezdési időpontok többnyire GMT+2 zónaidőben vannak megadva, ami megfelel a magyar nyári időszámításnak).

A meghirdetett workshopokon kívül találhatunk igény szerinti (on-demand) webináriumokat is, amelyeknél különböző időpontokból választhatjuk ki a nekünk megfelelőt. Jelenleg több olyan téma is terítéken van, amely a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetre reflektál, és próbál tippeket adni a kereskedőknek például a logisztikai nehézségek kezelésében, vagy a fizikai üzletekkel rendelkezők problémáinak enyhítésében.

Shopify Compass: megújult platform online kurzusokkal és élő webináriumokkal

Az előrehaladásunk követése

A Progress menüpontban találhatjuk ezt a hasznos eszközt, amely rendszerbe foglalja, hogy az egyes részterületeken milyen tudást szerezünk meg. A témákat itt részletesebb bontásban látjuk (Üzleti tervezés, Brand, Termékek, Online áruház, Marketing, Shopify beállítások, Webáruház indítása). Az egyes témákra kattintva kisebb egységekben kapcsolódó cikkeket és rövidebb videókat találunk. Ha egy anyagrésszel készen vagyunk, azt megjelölhetjük elvégzettként, és haladhatunk tovább a következőre.

Shopify Compass: megújult platform online kurzusokkal és élő webináriumokkal

Sikertörténetek

Szintén új elem a Stories menüpont, ahol olyan vállalkozók történetét olvashatjuk el, akik a Shopify segítségével kezdtek bele az online értékesítésbe, vagy meglévő üzletük sikeresebbé tételéhez kaptak tőlük segítséget. Itt a legkülönbözőbb tevékenységekkel foglalkozó emberek történeteit találhatjuk meg az ékszerkészítőtől az esküvői ruhakölcsönzőn át a szakáll-stylistig. Akár ötleteket is meríthetünk ezekből a rövid interjúkból.

Kikerültek az eszközök és erőforrások

A Shopify Academyben találhattunk olyan hasznos segédanyagokat, mint SEO ellenőrzőlista, blog post sablonok, sablon közösségimédia-stratégia megalkotásához, segítő táblázatok pénzügyi üzleti terv készítéséhez, sablonalapú pénzforgalmi előrejelző, PR-email minták, olvasmánylisták, és ajánlott irodalmak. Ezek az új felületen már nincsenek fent, vagy annyira elrejtették őket, hogy hosszas keresgélés után sem találtunk rájuk.