Az elmúlt években egyre felkapottabbá vált a hűségprogram fogalma. Habár maga a jelenség korántsem új, a formula jelentős átalakuláson esett át, melynek köszönhetően egyre több vállalat dönt amellett, hogy személyre szabott verziót indít. Ez a cikk az új generációs hűségprogramok világába enged betekintést.

Tágabb értelemben véve minden olyan marketingmegoldás hűségprogramnak tekinthető, amely a céggel történő interakciókhoz valamilyen jutalmat párosít. A hétköznapokban ennek többféle megnyilvánulását láthatjuk:

  • A kávézókban minden tizedik bögre kávé ajándék.
  • A pizzás kartonokon található matricákat ingyen kiszállításra cserélhetjük be.
  • A szupermarketben a vásárlásért kapott pontokkal legközelebb akár fizethetünk is.
  • A boltokban, a kártyára gyűjtött pontokért olcsóbban lehet megvenni a serpenyőt vagy a plüssmacit.
  • Az online kozmetikai láncnál a rendelésekkel bronz, ezüst és arany szint érhető el, melyek 10-20% árcsökkentést biztosítanak minden vásárlásnál.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa. A hűségprogramokkal foglalkozó cégek idővel felismerték, hogy a siker kulcsa a változatosságban rejlik. Ma már eljutottunk oda, hogy a hűségprogramszoftverek egyaránt képesek kiszolgálni helyi áruházakat és webshopokat.

A gamification és a közösségi média

A modern hűségprogramok előnyei, hogy számtalan innovatív megoldásnak adnak teret. Ezek közé tartozik az elmúlt évek egyik nagy marketingszlogenje, a “gamification” is, amely a játékos formában történő ösztönzésre utal. Egy webáruház hűségprogramjánál ez például úgy jelenik meg, hogy a regisztrációért cserébe a vásárlók nem fix jutalmat kapnak, hanem egy virtuális szerencsekerék megpörgetésével a véletlenre bízzák a grátiszt. Mindez csupán a kezdet: a kellően kifinomult hűségprogram-szoftver olyan dolgokat is lehetővé tesz, mint az online kincskeresés, az adventi naptár, vagy konkrét minijátékok, amelyek kipróbálásáért hűségpontokkal lehet “fizetni”.

Minden, amit az új generációs hűségprogramokról tudni érdemes
A szerencsekerék kiváló módja annak, hogy a célközönséget megismertessük a jutalmak széles kínálatával.

Fontos kiemelni, hogy az új generációs hűségprogramok ma már túlmutatnak magán a webshopon. A megfelelő integrációval az élmény kiterjeszthető a közösségi médiára is, mint például a Twitter vagy Facebookra. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a tagok bónuszpontokért cserébe megosztják a kedvenc termékük linkjét. További lehetőség az Instagram-verseny, ahol a résztvevőknek olyan képet kell feltölteniük magukról, amelyen a cég termékével pózolnak, és megfelelő hashtageket használnak a leírásban. Mindezeknek az a célja, hogy az emberek rendszeresen felkeressék a cég oldalát, ne csak akkor, amikor vásárolni szeretnének.

Perszonalizáció

Fontos megemlíteni, hogy a hűségprogram nem egy önmagában álló jelenség, sokkal inkább a nagy egész egy darabja, amely képes illeszkedni a kirakós többi eleméhez. A nagy egész további részeit képezik a marketingkommunikációs szoftverek, amelyek például a személyre szabott e-mailek kiküldéséért felelnek. A két technológia együtt kiemelkedő eredményeket képes elérni a perszonalizáció, vagy más szóval a személyre szabott kapcsolattartás terén.

A recept igen egyszerű: pusztán a hűségprogramban való részvétellel a vásárlókról rengeteg releváns információra lehet szert tenni, amelyet utána az e-mail-kommunikációban fel lehet használni. A vásárló rendelkezésre álló pontjai, státusza (amennyiben vannak szintek), a pontok lejárati dátuma – ezek mind belekerülhetnek a vásárló számára kiküldött e-mailbe, hogy még személyesebbnek tűnjön az üzenet. Egy másik fontos terület a személyre szabott termékajánlat. Ha egy üzenet végén olyan termékeket tüntet fel a cég, amelyről tudja, hogy az előző vásárlások alapján érdeklik az illetőt, nagyobb az esélye annak, hogy megtörténjen a következő vásárlás.

VIP élmények és meglepetések

A VIP szó kapcsán nem kell rögtön drága ajándékokra gondolni. A hűségprogramoknak van egy bevált módszere arra, hogy minimális költséggel teremtsen VIP hangulatot, ez pedig nem más, mint a korai hozzáférés. Az emberek odavannak azért a kiváltságért, hogy a társaik előtt férhessek hozzá valamihez. Így legközelebb, amikor egy új termékcsoportot készül a cég bemutatni, felajánlhatja az arany státuszú hűségprogramtagoknak, hogy egy héttel a hivatalos bemutató előtt megvehessék az új termékeket. A VIP kiváltsággal meglepően sokan élnek: egyrészt mert státuszszimbólumnak számít, másrészt meg így biztos nem csúsznak le a termékről, mielőtt az elfogyna.

Minden, amit az új generációs hűségprogramokról tudni érdemes
VIP élménynek számít az is, hogy a magasabb szinten lévő tagok minden hónapban ingyen meglepetésben részesülnek. Az izgalom és a kíváncsiság pedig mindenkit arra sarkall, hogy elérjék ezeket a szinteket.

Ha pedig a tagok megbecsüléséről van szó, a modern hűségprogramok elengedhetetlen kellékének számít a születésnapi ajándék. A szóban forgó szülinap vonatkozhat a tag születési hónapjára, vagy pedig magának a cégnek a születésnapjára. A lényeg ugyanaz: az ünnepi hónap alatt a résztvevők különböző jutalmakra számíthatnak, például a vásárlásért dupla annyi pont jár. Az ilyen akciók rendszerint hatalmas érdeklődést váltanak ki, ráadásul maguk a vásárlók azok, akik hálásak, hiszen a megszokottnál több jutalomban részesültek.

Hogyan érdemes belevágni?

A hűségprogram megtervezése, a megfelelő programstruktúra kialakítása, az ajándékötletek kigyűjtése és az egyéb funkciók formába öntése időt és energiát követel. Emellett sok cég elköveti a hibát, hogy anélkül szeretne hűségprogramot indítani, hogy előtte kialakított volna egy megfelelő adatbázist a közönségről. Ez különösképpen fontos a webshopok számára. Amennyiben a vásárlók nincsenek megfelelően szegmentálva, és a cég nem rendelkezik egy kontaktlistával (pl. e-mail cím), a hűségprogram nem fog tudni kellő hatékonysággal működni.

A legjobb tanács kis- és középvállalatoknak, hogy kezdjenek kicsiben. Indítsanak egy szerény programstruktúrát, ahol a vásárlással, a felhasználói profil kitöltésével és a hírlevélre való feliratkozással lehet pontot szerezni. A résztvevőknek kínált ajándékok esetében pedig érdemes A/B tesztelni, hogy látni lehessen, mire reagálnak jobban az emberek: a fizikai jutalmakra vagy pedig az ajándékkuponra. A kimutatások fényében pedig egy-másfél év után fejleszteni kell a programot, például perszonalizációval, vagy VIP hozzáféréssel.

Ingyenes Webáruház Konzultációk
A kezdeti webshop beállításoktól kezdve a vevőszerzésig mindenben tudunk segíteni. Legyen a Shoprenter az e-kereskedelmi partnered!