Rájár a rúd a kriptovalutákra és különösen igaz ez a legnagyobb digitális pénzre, a Bitcoinra, amely egy szörnyű novemberen van túl és az elmúlt 14 hónap során most először esett az árfolyama 3500 dollár alá. A Bitcoin menetelése tehát komolyan megbicsaklott, hiszen a piaci kapitalizációja 212 milliárd dollárról 183 milliárdra csökkent, egy hónap alatt mintegy ezer dollárt veszítve az egységenkénti értékéből.

Különösen rosszul jött a Bitcoinnak, hogy egyik forkját a Bitcoin casht két különböző blockchainre darabolták fel, miután egy alapítói közötti konfliktus nyomán megszületett a Bitcoin ABC és a Bitcoin SV, ez pedig komoly bizonytalanságot okozott a kriptovaluták piacán.

A piacot eladási hullámra ösztönző és a Bitcoin árfolyamát is történelmi mélypontra küldő folyamatok ellenére a 2009-ben megszületett digitális pénz ezzel együtt növelte piaci dominanciáját. Sokak szerint a folyamatok jelzik, hogy a piac megtisztul és hamarosan sok, az utóbbi évben szinte havonta megszülető újabb és újabb kriptovalutáktól elbúcsúzhatunk majd.

A rövid távú kilátások persze a Bitcoinnak sem túl kedvezőek, az egykor egységenként 15000 dollárba kerülő digitális pénzre továbbra is medve piaci kilátások várnak az elkövetkezőkben. A legtöbb iparági elemző az elkövetkező 3-6 hónapban 3000 és 5000 dollár közötti árfolyamot tart reálisnak a kripto pénz piacon a Bitcoinnak, sőt vannak olyan hangok is, akik nem tartják elképzelhetetlennek, hogy 3000 dollár alá is benézhet az egységenkénti ár.

Hosszabb távon azonban kár lenne temetni a kriptovalutákat és különösen igaz ez a Bitcoinra, amely a novemberi hatalmas, 40 százalékos esés ellenére növelni tudta a népszerűségét. Az összes piacon található alternatív fizetőeszköz között az ősz utolsó hónapjában 51%-ról 53%-ra növelte a részesedését.

A Bitcoinhoz hasonlóan szenvednek a népszerűség alapján nagyobb kriptopénzek is, a Ripple csupán 90%-át éri a mindenkori legjobb árfolyamának, ahogyan az Ethereum etherje is alig 92%-át éri az egykori csúcsárfolyamának, és a sort még folytathatnánk.

Bár a nagyobb piacvezető valuták értéke között is van olyan, amely többet vesztett értékéből, mint a Bitcoin, az igazi nagy pusztítás a kisebbek között aratott igazán.
A Bitcoin emlékezetes felfutása 2017-re tehető, hiszen az év elején még alig 1000 dolláros árfolyam majdnem 20000 dollárig szaladt az év végére. A hatalmas rush hatására, látva a hatalmas siker a fejlesztők és befektetők is elkezdték a vasat ütni, és a túlfűtött piacon több száz Bitcoin alternatíva is megjelent, melyek közül a legtöbb a mostani hatalmas esésnek köszönhetően szinte teljesen el is tűnt.

A Bitcoin dominanciája nőtt a kriptovaluták körében miután sok kisebb új belépő valuta egyszerűen eltűnt az idén

Nem árt azonban észben tartani, hogy bár az utóbbi hetekben hatalmas vesztett értékéből a Bitcoin, egységenkénti értéke még mindig jóval több, mint 2017 nyarán a felfutás idején volt és mielőtt megjelentek volna piacot széttöredező kisebb alternatívák. Ezek az alternatív pénzek idén májusban még a teljes piaci kapitalizáció 27%-át tették ki, mostanra már 18% alá süllyedt az arányuk. Ezzel szemben a Bitcoin részesedése az év elején a teljes piac 32%-át tette ki, ez mostanra 53%-ra nőtt.

Bár a jövő még elég bizonytalan, az intézményi és pénzügyi befektetők a kisebb, alternatív kripto eszközökben megingott, a Bitcoinnal kapcsolatban továbbra is aktív érdeklődést mutatnak még a tradicionális banki szolgáltatók is.

Hírügynökségi tudósítások szerint a piaci fiaskó ellenére továbbra is tervbe van véve a Bitcoin tőzsdei jegyzésének engedélyezése, és a new yorki Nasdaq 2019 első negyedévétől várhatóan első nagyobb tőzsdeként a Kriptovalutára épülő derivatív eszközök forgalmazását, ezzel lehetővé téve azt, hogy intézményi befektetők és olyan alapok is éljenek a Bitcoin nyújtotta lehetőségekkel, akik eddig a piac szabályozatlansága miatt nem tehették ezt meg.

Így tehát annak ellenére, hogy milyen durva visszaesés történt az elmúlt hetekben a piacon minden esélye adott arra, hogy a Kriptovaluta kilépjen a széles nagyközönség elé is és világszerte elfogadott, tradicionális fizetőeszközzé váljon.

A Bitcoin az e-kereskedelemben

Magyarországon egyelőre még gyerekcipőben jár a Bitcoin elfogadásának gyakorlata, bár nem példa nélküli. A nagyobb szereplők közül egyedül a 220Volt emelkedik ki a piacról, az általuk kínált flexibilis megoldás mögött a Bitpay.com áll, az első egyik olyan fintech szolgáltatás, amely lehetővé tette a Bitcoin és hagyományos valuták valós időben történő átváltását.

Hazánkban a már említett nagy elektronikai webáruházon kívül jellemzően kisebb szolgáltatások, leginkább az informatikai és kreatív iparban fogadják el a legnagyobb kriptovalutát fizetőeszközként, de az közelmúlt történéseit látva talán érthető is a nagyobb szereplők óvatossága.

Az elmúlt hetek eseményeinek fényében a hurrá optimista kripto párti elemzők és Bitcoin befektetők által 2022-re jósolt 250.000 dolláros egységenkénti ár jelen pillanatban biztosan megmosolyogtatónak tűnik. Az azonban már korántsem, hogy három év múlva a hagyományos fizető eszközök mellett a webáruházak és szolgáltatók fizetési oldalán már nemcsak az eddig ismert valutákkal, de a vertikális vonallal jelölt B betűvel is találkozzunk majd, a Bitcoin pedig véglegesen elfoglalja helyét a 21. század egyik legfontosabb pénzügyi vívmányai között.