Korábban írtunk már arról a dilemmáról, hogy egy webáruháznak vajon érdemes-e kriptovalutát elfogadni fizetési eszközként. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a virtuális pénzek alapjául szolgáló technológia, a blockchain számos olyan új lehetőséget kínál, ami akár a kereskedelemben is alapvető változásokat hozhat.

Tranzakció bank nélkül

Ha megértjük, miért forradalmi a kriptovaluták működése, akkor könnyen ráérezhetünk, milyen potenciál rejlik a hasonló logikára épülő szolgáltatásokban.

Egy hagyományos pénzügyi tranzakció nem létezik hitelesítő nélkül: az egyik fél pénzt ad, a másik fél pénzt kap, a bank pedig mindezt lekönyveli.  Kérdés, hogy ha a bankot kivesszük a képletből, akkor a két üzletelő fél hogyan tudja hitelt érdemlően, megmásíthatatlanul bizonyítani, hogy a tranzakció egy adott időpontban és adott összegben lezajlott?

A blockhain ezt úgy oldja meg, hogy a könyvelést egy olyan hálózat végzi, amelyhez bizonyos feltételekkel bárki csatlakozhat, és lehet hitelesítő. Amikor két fél között digitális tranzakció történik, a hálózat egyik tagja egy komplex algoritmussal, biztonságos módon hitelesíti azt. Ez a lekönyvelt adatblokk ugyanakkor egy láncszemként kapcsolódik az időben eggyel korábbi tranzakció blokkjához (ami akár két másik fél között történt, másik hitelesítővel), és az így képződő lánc biztosítja, hogy annak egyes elemeit utólag nem lehet megváltoztatni.

Mire lehet még jó a blockhain?

Ha elvonatkoztatunk a pénzügyi tranzakciótól, akkor a fent vázolt működési logika sok más területen is beválhat. Például alkalmas lehet rá, hogy egy használt autó szervizkönyvét, tulajdonosainak listáját hitelesítsük vele, amit aztán az eladó nem tud megváltoztatni. Nyomon követhetjük vele, hogy egy élelmiszer honnan származik, milyen utat járt be a termelőtől az asztalunkig. Akár online választásokat is lehet lebonyolítani a segítségével. Az alábbi angol nyelvű videó két percben elmagyarázza a felhasználási lehetőségeket.

 

Természetesen a bemutatott előnyök az e-kereskedelemben is hasznosíthatók, erre mutatunk 9 példát.

Coupit

A Coupit a kiskereskedőknek azáltal nyújt segítséget, hogy kedvezményeit, értékeléseit és a tranzakciós előzményeit egy oldalon gyűjti össze. A platform közvetlenül összeköti a fogyasztót és az eladót annak vásárlási előzményei alapján célzott hirdetésekkel, ami az előadónak semmibe sem kerül. Blockchain technológiával biztosítják a felhasználók adatainak titkosságát és biztonságát, és ezzel automatizálják a kifizetéseket a náluk működő eladók felé, valamint hitelesítik a fogyasztói értékeléseket.

CS-Cart

A CS-Cart az Omnitude-dal együttműködésben kínál blockchainen alapuló egyedi azonosítási képességet, amely javítja a kiskereskedelmi élményt. Ez a lehetőség átalakítja az azonosítás, az ellátási lánc, a termékértékelés és a visszaélések kezelésének alapvető folyamatait. Miután a fogyasztó hitelesen azonosítja magát a rendszerben, valamennyi tevékenységéhez blockchain technológia alapján kapcsolódik.

ChanceChain

A ChanceChain egy blockchain-alapú közösségi hálózat, amely tagjainak arra ad lehetőséget, hogy biztonságos tranzakciókat hajtsanak végre a platformon belül. Okosszerződésekkel és saját kriptopénzzel (ChanceCoin) könnyíti meg a tranzakciókat.

TraDove

A TraDove a nemzetközi kereskedelmet támogatja az okosszerződéseivel: a B2B tranzakciók bizalmi problémáira kínál megoldást. A TraDove minden ügyfele ellenőrzött és hitelesített, így a köztük létrejövő tranzakciók számára egy biztonságos és kockázatmentes környezetet teremt. A cégnek száz országból több, mint 250 ezer vállalati ügyfele van.

Eligma

Az Eligma egy olyan kereskedelmi platformot nyújt, amely hatékonyabbá teszi a vásárlás és az eladás folyamatát. Blockchain technológiát használ az adatvédelemre, az okosszerződésekhez és a fizetési megoldásokhoz. A rendszerben bármely kereskedő könnyen kínálhat hűségprogramot a vásárlóinak, a vásárlók pedig egy hitelesített azonosítóval könnyen több hűségprogramhoz is csatlakozhatnak.

ShipChain

A ShipChain az ellátási lánc nyomon követésére kínál teljesen integrált platformot. Az ellátási lánc egészét lefedi a csomag feladásától a megérkezéséig a vásárlóhoz, és ennek minden lépése nyomon követhetővé válik. Az alacsony költségeket a közbenső szereplők kiiktatásával, a megbízhatóságot a blockchain-alapú okosszerződésekkel biztosítja.

Shopin

A Shopin egy olyan alkalmazás, amely blockchain technológia használata mellett nyújt személyre szabott vásárlási élményt a kiskereskedelmi webhelyeken. A vásárlók felhasználói profiljai alapján a kiskereskedők speciális ajánlatokat és célzott hirdetéseket küldhetnek, de csak akkor, ha a felhasználó ebbe beleegyezett. A Shopin ezáltal a felhasználói adatok védelmét és titkosságát tartja szem előtt.

Revain

A Revain egy blockchain-en alapuló termékértékelő-platform. Kiszűri a rossz, nem megbízható értékeléseket, a minőségi értékeléseket pedig jutalmazza a saját titkosított RVN-tokenje révén. Ez arra ösztönzi a vásárlókat, hogy megbízható és alapos visszajelzéseket írjanak. A blockchain technológia használata miatt az elküldött értékeléseket soha többé nem lehet megváltoztatni vagy törölni, így a vásárlók a valós visszajelzések alapján hozhatnak döntéseket.

SmartContract

A SmartContract olyan blockchain-alapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a vezető bankokkal és fizetési szolgáltatókkal – mint például a HSBC, a Chase, a Mastercard vagy a PayPal – történő szerződéskötést, és a fizetést rajtuk keresztül. A blockchain-alapú közvetlen szerződéskötés segít megspórolni a közvetítő ügynökök költségét.