Alig három éve vágtak bele, és ugyan két kontinens fejlesztői is komolyan dolgoztak azon, hogy valósággá váljon, az Amazon végül úgy döntött, leállítja a házhoz szállítást végző Scout fejlesztését.

A kísérlet azonban bizonyos értelemben sikeresnek mondható, hiszen a know-howt és fejlesztői csapatot a cég a robotika más területein is tudja alkalmazni. A Scout fejlesztése azért érhet most véget, mert a megoldás egyszerűen nem találkozott a vevői igényekkel.

Ahogy a Bloombergnek nyilatkozó Amazon szóvivő, Alisa Caroll fogalmazott:

“A limitált tesztüzem során egyedi vásárlási élmény kialakítására törekedtünk, de ezek néhány aspektusa végül nem találkozott a vevők elképzeléseivel. A gyakorlati eredmények ismeretében a cégnek újra kell gondolnia a fejlesztő gárda szerepét, és mindenkinek megpróbálunk az eddigi tapasztalatainak és szakterületének megfelelő munkát ajánlani.”

Ez aligha lesz nehéz, hiszen idén vásárolták fel a belga épületgépészeti és robotikai óriáscéget, a Cloostermanst, ahol számos korábbi dolgozó elhelyezkedhet majd. A 400 fős szakmai csapat egy része valószínűleg talál majd lehetőségeket a 2017-ben megvásárolt Dispatch részlegénél, illetve idén vásárolta meg az Amazon a iRobot céget is, amelynek végleges engedélyezése még mindig az Amerikai Versenyfelügyeletre vár.

Az utolsó mérföldes kiszállításokat teljesítő Scoutokat 2019 óta tesztelték Washington és Dél-Kalifornia néhány városában, valamint Atlantában. Önjáró eszközök lévén akár önállóan kézbesíhették volna a csomagokat, de a szakhatóságok csak úgy engedélyezték volna üzembeállításukat, ha folyamatosan kíséri őket egy-egy emberi dolgozó, aki azonnal közbeavatkozhat, ha bármilyen balesetveszélyes helyzet áll elő.

A kínai piaccal ellentétben tehát úgy néz ki, a nyugati közönség továbbra sem tudja teljesen elfogadni a robotizált kiszállítást, és bár számos olyan terület van, mint a raktározás vagy a logisztika, ahol mára már elengedhetetlen a robotok használata, a kiszállítások utolsó mérföldjén továbbra sem sikerül az USA-ban vagy az öreg kontinensen gyökeret verniük.