Az Amazon még 2019 elején jelentette be, hogy Seattle-ben megkezdi a Scout névre keresztelt, automatizált kiszállító jármű éles tesztelését. Az Egyesült Államokban tavaly elkezdődött fejlesztések folytatására most egy teljes fejlesztői csapatot állítanak fel az angliai Cambridge-ben, amelynek célja, hogy a holdjáróra emlékeztető robot a világban bárhol bevethető legyen – számolt be hivatalos blogján a cég.

A szeptember elején bejelentett fejlesztői központ teljes egészében az Amazon Scoutra koncentrál majd. Az amerkai Snohomish megyében tavaly több hónapon át tesztelt, teljesen elektromos járművel az Amazon Prime előfizetők egynapos rendeléseit szeretné célba juttatni a cég. Első körben a gyalogló ember sebességével közlekedő önjáró eszközt még a cég alkalmazottai kísérték a tesztek során, de a végső cél az, hogy a jármű mindenféle emberi felügyelet nélkül navigáljon a városok utcáin, és beavatkozás nélkül juttassa célba a csomagokat.

A Seattle-ben kifejlesztett Amazon Scout a tesztek során jól vizsgázott, és a megyében használt hat jármű sikerrel navigált a városi környezetben. A járdán közlekedve elkerülte a járókelőket és akadályokat, valamint sikerrel szállította le a csomagokat az előre meghatározott célállomásokra. Az angliai éles üzem mellett további négy amerikai államban is folyik a jármű tesztelése, a fejlesztések felpörgetése és a program további kiterjesztése azonban még komolyabb technológiai hátteret kíván, amelynek kidolgozására az Amazon most bejelentett cambridge-i fejlesztői központjában kerül majd sor.

Nem véletlenül esett a cég választásra Cambridge-re, hiszen az angliai egyetemvárosban jellemzően rengeteg tehetséges programozót találni, és számos sikeres angol startup is a városból indult hódító útjára. A Cambridge-i Egyetemmel együttműködve több tucat magas szintű fejlesztői állás nyílik meg a központban, amely a seattle-i kutatás-fejlesztéssel együttműködve dolgozik majd a technológia tökéletesítésén.

Az Amazonnak egyébként nem ez az egyetlen munkahelyteremtő beruházása a szigetországban, hiszen egész Nagy Britannia-szerte toboroznak a Cambridge Development Centerbe, illetve a cég közleménye szerint idén mintegy 10000 új, állandó munkahelyet teremtenek szerte az országban, ahol az év végére immár közel 40000 embernek adnak majd munkát.

Az Amazon Európában folytatja az automatizált kiszállítás fejlesztését
Az új fejlesztésű Amazon Scout. Forrás: AboutAmazon blog

Ami az Amazon Scoutot illeti, a cég szerint a legnagyobb kihívást a sűrűn lakott és forgalmas városi területek jelentik. A kertvárosokban, és különösen a gyérebben lakott elővárosokban a jármű már most is sikeresen veszi az akadályokat, de meglehetősen lassan halad a fejlesztés a sűrűbben lakott nagyvárosi területeken, ahol lényegesen komolyabb akadályokkal kell megküzdeniük az önjáró gépezetnek. Ezeken a területeken továbbra is emberi sofőröknek kell navigálniuk a robotokat, de a cég hisz a kezdeményezés sikerében, és amelynek fejlesztését most gyorsítani szeretnének. Ez nem is csoda, hiszen a járvány okozta kihívások leküzdésében fontos rész juthat ezeknek az eszközöknek, elég ha csak arra gondolunk, hogy Kínában hasonló elven működő járművek már komoly szerepet játszottak a lezárt területek ellátásában.

A kiszállítás robotizálása tehát korántsem valamilyen távoli jövőbeli disztópikus elképzelés, hanem nagyon is kézzelfogható valóság. Az Amazon cambridge-i központja pedig éppen azon dolgozik, hogy a távol-kelet után, néhány éven belül nálunk is valósággá válhasson a teljesen automatizált, érintésmentes kiszállítás.