Az online eladási csúcsot jelentő Covid-19 előtt megszokott volt a hazai e-kereskedelemben, hogy éves szinten 20+ százalékos növekedés miatt gyakorlatilag elég volt “csinálni valamit”. Elég volt, hiszen egy átlagos piaci növekedés még közepes energiabefektetéssel is “kiesett” a webshopból. A koronavírus-járvány utáni visszarendeződés jelenlegi időszaka viszont egyelőre több pofont mint simogatást hozott a kereskedők életébe. Erősen belassult növekedés, szokatlanul magas az infláció, gyenge a forint vagy éppenséggel megérkezett a TEMU – szóval: megannyi csapás.  Az üzleti eredményeket javító opciók között valóban lehet jó lehetőség a TikTok?

A TikTok a social médiák között is egy különleges egyed, a tévhittel ellentétben nem “csak egy kínai” platform. Már a  tulajdonosi hálózata önmagában is megér egy misét –  ahogy az egy népszerű podcastból  is kiderül. Alapvetően rövid formátumú videók megosztását és megnézését lehetővé tévő social platform, ami az utóbbi években a social media világ minden idők leggyorsabb terjedését produkálta. 

Mi történik ha felmegyek a TikTokra? 

Számomra releváns témában videókat érhetek el, amikre reagálhatok, vagy görgethetek tovább. A TikTok az Instagramhoz hasonlóan felajánl filtereket, stickereket és háttérzenét, valamint felhasználói közösségeket, amik hashtagek és influencerek köré gyűlnek.

A görgetés vélhetően a legnagyobb ereje a TikToknak, hangzott el az idei Digital Média Hungary egyik előadásán.

A TikTok-os görgetés sikeres unaloműző, ráadásul  motivációja és mechanizmusa nagyon egybevág a kaszinós “slot machine” működési elvével. Azzal, hogy mindenképpen tovább játszunk; vagy azért mert nyertünk, vagy azért mert buktunk. Az agyunknak ez tulajdonképpen mindegy, mert mindkét esetet jutalomként éli meg. Mert az, hogy hátha a következő egy érdekes videó lesz, elborítja az agyunkat dopaminnal.

Hogyan tudok ezzel kereskedőként pénzt keresni?

A TikTok saját felületén úgy magyarázza a “bevételi modellt”, azaz konverzióhoz eljutás útját, hogy a személyre szabott videós tartalom felfedezéséből jövő pozitív élményt kapcsoljuk a márkához illetve a termékhez, ami által kialakul az elégséges bizalom is a vásárláshoz.

Az eMarketer számai alapján az Egyesült Államok social commerce eladásai már 2020-ban is 38 százalékkal nőttek. Ezzel nagyságrendileg 50 milliárd dollár értéket prognosztizáltak 2023-ra, amiből a TikTok nagy eséllyel jelentős részt szakít. A magyarázat egyszerű: a platform – ezredfordulón született és felülreprezentáltan nőkből álló –  fő közönségére az impulzusvásárlások a jellemzők. 2021-ben a felhasználók 47 százaléka állította, hogy vásárolt már valamit, amit a TikTokon látott

2020-ban a platform elindította a TikTok for Business oldalát, hol a cégeknek lehetőségük van összekapcsolni a webshopjukat a TikTok üzleti fiókjukkal. A kereskedők ezen az új csatornán is bővíthetik eladásaikat, amit analitikával, terméklinkekkel és különböző hirdetési lehetőségekkel támogat a platform.

Mik a TikTok kereskedelem alapkövei?

  • Kinek?

2023-ban, a kínaiakat leszámítva 834 millió-, Magyarországon már 3 millió felhasználója volt. A közönség jellemzően 34 év alatti. A szegmensben lévő ultra népszerűség miatt viszont relatíve olcsó ezt az egyébként egyre értékesebb közönséget e platformon elérni.

“Megfelelő kreativitással a háttérben szinte mindenkinek hasznos lehet fent lenni és tartalmat készíteni a TikTokra. Ahogy én látom, a kifejezetten niche témakörök különösen jó eredménnyel szerepelnek a platformon. Természetesen előnyben részesülnek azok, akiknek a termékei vagy szolgáltatásai vizuálisan jól és érdekesen prezentálhatók. Ilyen szempontból például egy falfestékeket értékesítő szaküzlet – szó szerint – színes tartalmakat készíthet a felületére, ha már csak abból indulunk ki, hogy megmutatja, miből mit lehet a termékeivel „varázsolni”. Ezzel szemben mondjuk egy francia nyelviskola már jóval nehezebben gyárt magának egyből megkapó tartalmat, de nekem még ide is bőven lenne ötletem arra vonatkozóan, hogyan lehet kitűnni a tömegből” – jegyzi meg Bognár Anna, az EAZY Digital social media üzletág vezetője.

  • Mit?

Videót, videót és videót… –  A TikTokra ma bőven elég egy jobb képességű mobiltelefon a megfelelő tartalomgyártáshoz: ne feledjük, hogy a csatorna közönsége kifejezetten előnyben részesíti az “életszagú”, kevésbé mesterkélt megjelenéseket a márkák kapcsán. 

A fals videók kapcsán a közönség elég őszinte. Például ha valaki erőltetetten akar fiatalnak látszani akkor népharaggal találhatja szembe magát, hisz a közönség arctalanabb és bátrabb, mint a Facebook vagy Youtube esetén.  Érdekesség, hogy közben rengeteg filterezett, feljavított arcot bemutató tartalom is készül.

A minőségi videó tartalmak előállításához számos app vagy ma már az AI is kéznél van. A szakember tapasztalata szerint “nehézséget okoz a jó tartalmak gyártása, de ez nem az eszköz hiánya miatt van így, inkább azért, mert a cégeknél még sok helyen nem ismerték ki, hogy mire van igényük a tartalomfogyasztóknak. A klasszikus értelemben vett reklámfilmek, amelyek egyértelműen eladásra törekednek és nem burkoltan reklám célból jöttek létre, itt kevésbé szerepelnek sikeresen. Ennél kreatívabbnak kell lenni, amihez pedig véleményem szerint elengedhetetlen, hogy olyasvalaki készítse a tartalmakat, aki maga is felhasználója a platformnak.

  • Hogyan?

A témában írt 2021-es cikk óta látszik, hogy A TikTok  is tartja a lépést, és próbál minél jobban betörni az e-commerce piacra. Éppen ezért folyamatos algoritmus frissítéseket hajt végre, és 2023 januárjában optimalizálta a Video Shopping Ads hirdetési típust is. Ez konkrétan a Meta galériás alapú hirdetésének felel meg, dinamikus termékadatbázisból dolgozik, és a videók alján megjelenő “Shop now” CTA gombbal egyből a termék oldalára irányítja a felhasználót – jegyezte meg az EAZY Digital performance specialistája.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a TikTokon is használhatunk influencereket márkánk vagy akár termékünk népszerűsítéséhez, itt azonban még mikro influencerek esetén is komolyabban a pénztárcánkba kell nyúljunk.

A Shopify azzal segíti a felhasználóit, hogy segít elkészíteni a szükséges reklámvideókat a megfelelő formátumban, segít a hirdetések beállításában és az eredmények ellenőrzésében is.

  • Célzási lehetőségek

Aki jártas a Facebook és az Insagram hirdetésekben, ismerős terepre számíthat a TikTokon is. A szakértő szerint a TikTokon legalább ugyanolyan hatékonysággal lehet hirdetéseket célozni mint a Metán. Az ún. pixel segítségével a látogatókból egyéni remarketing közönségek hozhatók létre, valamint engagement- és hasonmás közönségek is. De a hashtag interakciók alapján is lehet célzásokat bővíteni: az interakciót kiváltó felhasználókat is újra lehet célozni a megfelelő témakörök alatt.

Összefoglalva: ki használjon TikTokot üzleti célra?

A TikTok hazai viszonylatban ma még mindig inkább egy közösségi média-csatorna, de márkaépítésben és ismertség növelésben már komoly eredményeket lehet elérni a célközönségének körében. “Népszerű videós platformként különösen alkalmas arra, hogy bizalmat építsen a potenciális vásárlókban, hiszen rövid idő alatt több információ átadására képes, méghozzá elég meggyőzően

Bárki használhatja üzleti célra a TikTokot, amennyiben úgy érzi, hogy szívesen áldoz a pénzen kívül időt és energiát is arra, hogy elmerüljön a short-form videókészítés világában, és megtalálja a vállalkozása „tiktokos hangját”.