Ha online tartalmat gyártunk kereskedelmi célzattal, kiemelten ügyelnünk kell arra, hogy olyan képeket, zenéket, betűtípusokat vagy ikonokat használjunk, amelyek licensze engedélyezi annak kereskedelmi felhasználást. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az olvasóinknak azokat az oldalakat, amiken jogtiszta, professzionális minőségű és kereskedelmi céllal szabadon – esetenként forrásmegjelöléssel – felhasználható tartalmakat tölthetnek le ingyen és korlátlanul.

Képek

 • Unsplash: https://unsplash.com/  – Az Unsplash a stock fotók koronázatlan királya. 5 millió, az Unsplash szerkesztői csapata által gondosan megválogatott képet böngészhetünk, amiket a világ minden tájáról töltenek fel a felhasználók minden elképzelhető témában.
 • Pixabay: https://pixabay.com/,  Pexels: https://www.pexels.com/ – Ha az Unsplash-en nem találjuk, amit keresünk, a Pexels és a Pixabay oldalakon is szabadon felhasználható képek millióit böngészhetjük.
 • Shopify Burst: https://burst.shopify.com/ – A Shopify több mint 20 000 remek minőségű stock fotót tesz elérhetővé a Burst oldalán, nem kizárólag Shopify felhasználóknak, hanem bármilyen kereskedelmi célra online vagy offline formában egyaránt,
 • Fortepan: https://fortepan.hu/hu/ – A Fortepan egy magyar kezdeményezés, ahol több mint 100 000 szabad felhasználású archív, történelmi fénykép közül válogathatunk.
 • Wikipedia: https://commons.wikimedia.org/ – A Wikipédia oldalakon található médiaelemek többsége szabadon felhasználható, de javasolt ellenőrizni az egyes képek licenszfeltételeit, ami a kép letöltési oldalán található. A Wikimedia Commons oldalon (https://commons.wikimedia.org) megtalálhatjuk a Wikipédián beágyazott képeket nagyobb formátumban is.

Videók

 • Pixabay: https://pixabay.com/Pexels: https://www.pexels.com/ – A Pexels és a Pixabay oldalakon a képek mellett stock videófelvételeket is letölthetünk magas felbontásban. Ezek kereskedelmi célra is szabadon felhasználható (de nem újraértékesíthető) tartalmak, amikhez nem szükséges a forrásmegjelölés.
 • Mazwai: https://mazwai.com/ – A Mazwai oldalán található videók kiváló minőségűek és szabadon felhasználhatóak. A videók nagy része forrásmegjelölés mellett használható. A licenszfeltételek az egyes videók adatlapjain olvashatók.
 • Coverr: https://coverr.co/ – A Coverr oldalán szintén szabadon felhasználható videókat találhatunk, és a licenszük szerint nem szükséges a forrásmegjelölés.

Ikonok

 • Noun Project: https://thenounproject.com/ – A Noun Project oldalán 5 millió ikon közül válogathatunk. Az ingyenes felhasználók forrásmegjelöléssel, az előfizetéssel rendelkezőkkel forrásmegjelölés nélkül is felhasználhatják az ikonokat.
 • Game-icons: https://game-icons.net/ – A Game-icons oldalán forrásmegjelöléssel felhasználható ikonokat böngészhetünk és tölthetünk le, amiket elsősorban játékokhoz vagy játékosított felületekhez terveztek.

Mintázatok

 • Toptal’s Subtle Patterns: https://www.toptal.com/designers/subtlepatterns/ –  A Toptal szabadúszó platform mintázatok százait tette bárki számára szabadon használhatóvá, amik az oldalukon böngészhetőek téma szerint.
 • The Pattern Library: http://thepatternlibrary.com/ –  A Pattern Library érdekes és egyedi mintázatok galériája. Az oldalon időszakonként frissülnek a megjelenített minták.

Betűtipusok

Betűtípusok választásánál mindig ügyeljünk arra, hogy olyan készletet válasszunk, ami tartalmazza a magyar ékezetes (ÁÉÖŐÜŰÍ) karaktereket, ugyanis angol billentyűzetre készült betűtípusok időnként kihagyják őket. Ha ilyen problémába ütközünk, használhatunk egy olyan szoftvert, mint a FontForge (https://fontforge.org/en-US/ ), amivel magunk is egyszerűen szerkeszthetjük a betűtípus fájlját és hozzáadhatjuk a hiányzó betűket.

 • Google Font: https://fonts.google.com/ – A Google több mint 1500 betűtípust biztosít számunkra teljesen szabad felhasználásra. A betűtípusok letölthetők telepíthető fájlokként de a webes beágyazásukban is előre generált kóddal segít az oldal.
 • The League of Moveable Type: https://www.theleagueofmoveabletype.com/ – A League of Movable Type már 2009-ben, egy évvel a Google Font megjelenése előtt is csodaszép betűtípusokat tett letölthetővé és szabadon felhasználhatóvá mindenki számára, amit azóta is töretlenül folytat.

Zenék

 • Incompetech: https://incompetech.com/ – A legnagyobb név a szabadon felhasználható zenék piacán, Kevin MacLeod Incompetech oldala 1996 óta folyamatosan publikálja a zenéket, amik forrásmegjelölés mellett bármilyen célra felhasználhatók. Kevin MacLeod zenéit mindannyian hallottuk már számos alkalommal filmektől reklámokon át YouTube és TikTok videókig, ha nem is tudtuk, hogy őt halljuk.
 • Streambeats: https://streambeats.com/ – Ha Youtube videókhoz vagy Twitch streamhez keresünk háttérzenét, a Streambeats oldalán albumok tucatjait böngészhetjük különböző zenei stílusokra bontva.
 • Audionautix: https://audionautix.com/ – Az Audionautix az Incompetech-hez hasonlóan forrásmegjelölést kér az ingyenesen letölthető és szabadon felhasználható zenékért cserébe. LoFi Generator: https://lofigenerator.com/ –  A LoFi Generator oldalon generálhatunk magunknak saját lo-fi zenét, amit forrásmegjelölés nélkül bármilyen célra felhasználhatunk.

+1 Színek

Az alábbi oldalak inspirációt vagy segítséget adhatnak, ha színek kiválasztásához keresünk segítséget: