Bejelentést tett az eMAG: kiválik a cégcsoportból a Vatera online piactér, melyet az Extreme Digital alapítói, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula vesz át. A kiadott sajtóközlemény szerint a két e-ker szakember az Extreme Digital-eMAG Kft-beli üzletrészeit értékesíti, és ezt követően a Vatera többségi tulajdonosaivá válnak. Az online piactér nagy hagyományokkal és nehéz örökséggel is terhelt cégét vezetik majd, és ők koordinálják a jövőbeli fejlesztéseket is. A tranzakció várhatóan 2023 augusztusában zárulhat.

Szeretnénk köszönetet mondani Balázsnak és Gyulának támogatásukért és partnerségükért, amellyel erős magyarországi e-kereskedelmi ökoszisztémát hoztunk létre, lehetővé téve számunkra, hogy vásárlóinknak szélesebb termékválasztékot és jobb szolgáltatásokat kínáljunk. Úgy gondolom, hogy készen állunk arra, hogy nagyobb sebességi fokozatba kapcsoljunk, és folytassuk küldetésünket: zökkenőmentes szolgáltatásokkal segítsük az ügyfeleinket hatékonyabban és olcsóbban vásárolni, illetve támogassuk a helyi vállalkozókat az online kereskedelem területén” – mondta Tudor Manea, az eMAG Group vezérigazgatója.

Az eMAG továbbra is a magyarországi bővülésre és növekedésre fókuszál: új vásárlók és új Marketplace partnerek bevonására, akik kiaknázhatják azokat az előnyöket, amelyeket az Extreme Digitallal 2019-ben megkezdett egyesülése óta a szolgáltatások, technológia és infrastruktúra fejlesztésében elért a vállalat – áll a cég sajtóközleményében. Az eMAG beruházási terveinek részeként százmillió euróból építi az első saját, összesen 117 ezer négyzetméteres raktárát Dunaharasztiban. Ettől a beruházástól a vállalat azt várja, hogy egy kiemelten fontos platformként hatékonyan támogathatni tudja majd a helyi e-kereskedelem fejlődését, illetve segíthet mintegy 6000 magyarországi vállalkozót a belföldi és régióbeli értékesítésben.

Ami pedig a Vaterát illeti: a bejelentést Várkonyi Balázs így kommentálta:
Izgalmasan telt az elmúlt néhány év, amelynek során az eMAG-nál egy olyan komplex ökoszisztémát építettünk ki, amely számos, az online kereskedelemmel most ismerkedő magyar kkv-t vezethet sikerhez. Azáltal, hogy az elektronikai kiskereskedelemben jelentős tapasztalattal rendelkező Extreme Digitalt sikeresen integráltuk az eMAG-ba, a munkánkat elvégeztük. A jövőben is keresni fogjuk a hasonló kihívásokat: jelenleg a Vaterában, a C2C üzleti modellben látunk erős növekedési potenciált, és az Extreme Digitalhoz hasonló sikertörténetet szeretnénk létrehozni a használt áruk adásvételében erős online piactéren„.

A Vatera Magyarország legnagyobb online piactere, a hazai elektronikus kereskedelem egyik legfontosabb szereplője. Az aukciós és kereskedelmi portál többször is elnyerte az év internetes kereskedője címet. Az online piactér 2000-ben kezdte meg működését, azzal a céllal, hogy eladók és vevők egymásra találását segítse. Mára a több mint kétmillió felhasználó havonta több százezer sikeres adás-vételt bonyolít.