A cég már több peres eljárást indított a csalókkal szemben az Egyesült Államokban. Akkor a többnyire Facebook-csoportokban árusított, pénzért vagy ingyenes termékekért nyújtott, hamis értékelések miatt nyújtottak be keresetet, de úgy tűnik, a cég most lecsap Európában is – írja az Ecommerce News Europe.

Az Amazon Spanyolországban és Olaszországban is bíróság elé próbálja idézni azokat, akik komoly hasznot húznak a termékajánló-hamisításból. Ez az első eset Európában, hogy az egykori könyváruház bíróságon próbálja meg érvényesíteni az akaratát. Ez azonban minden bizonnyal csak a kezdet, hiszen ezzel egyidőben öt német weboldal számára is ügyvéd által ellenjegyzett felszólítást küldött, amiben nyomatékosan kérik az érintetteket, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel.

A legkomolyabb problémát a cég számára még mindig az egyesült államokbeli tevékenység jelenti. A cég lépését alighanem az indokolja, hogy időközben az Európa Bizottság is vizsgálódni kezdett az ügyben, és az Egyesült Királyságban is vizsgálatot kezdeményeztek annak megállapítására, hogy az Amazon vajon valóban minden erejével fellép-e a megvásárolt termékajánlókkal szemben.

A mostani eljárások során Olaszországban egy meg nem nevezett termékajánló-brókerszolgáltatást üzemeltető oldal ellen léptek fel. Spanyolországban eddig az egyetlen néven nevezett szolgáltató pedig a beszédes nevű AgenciaReviews, amely a Telegram alkalmazáson keresztül toborzott és jutalmazott felhasználókat. A perbe fogott cég azonban azt állítja, hogy csak azokat a vásárlókat keresték meg a titkosított chatalkalmazáson keresztül, akik valóban vásároltak is az adott termékekből az Amazonon. A már leadott, ötcsillagos értékelésük mellett ösztönözték őket szöveges ajánló megjelentetésére is, amelyért később anyagi ellenszolgáltatást is kaptak.

Németországban nem volt szükség bírósági eljárások megindítására. Az Amazon ott öt, hasonló szolgáltatást kínáló weboldalnak küldött levelet, amelyben pereket helyeztek kilátásba, ha nem fejezik be a tevékenységüket. Az feltételezett hamis termékajánlókat kínáló brókerek szolgáltatásairól itt szinte azonnal le is kerültek az Amazonos csomagok, így végül nem látta értelmét a cég a jogi eljárás megindításának.

Mind az Európa bizottság, mind pedig a brit Piac- és Versenyfelügyelet (UK Competitions and Markets Authority – CMA) is vizsgálódik az Amazon háza táján, sokak gyanúja szerint ugyanis az Amazon közvetlenül is többet profitál az eladásokból, mint a költséges nyomozásból. A cég szerint azonban erről koránt sincs szó. Mint azt az esetekkel kapcsolatos közleményében a cég harmadik fél számára nyújtott szolgáltatásokért felelős vezetője, Dharmesh Mehta egyértelművé tette: “Továbbra is fejleszteni kívánjuk a módszereinket, és proaktívan küzdünk a helyzet okozóival szemben. Aktívan fejlesztjük az ilyen esetek feltárásához szükséges gépi tanulási kapacitásainkat, amelyekkel felléphetünk a csalók ellen, és felelősségre is vonhatjuk őket tevékenységükért.