Hollandia után belga területen, Antwerpen külvárosában telepít újabb létesítményt a világ legnagyobb e-kereskedője.

A belga De Standaard a közelmúltban írt az Amazon újabb terjeszkedési szándékairól, amelyet a cég sajtóközleményben is megerősített. Eszerint az új központ még 2022-ben átadásra kerül az Antwerpen külvárosában épülő, az ökohatékonyságot zászlajára tűző Blue Gate ipari parkban, létrehozva ezzel több mint 50 munkahelyet. Emellett helyi logisztikai partnerekkel is szerződnek majd, így közvetve további 200 áruszállítónak adnak munkát.

„Mióta az Amazon Belgiumban elindította szolgáltatásait, bizalmi kapcsolatot épített ki az ország különböző futárcégeivel, és továbbra is szorosan együttműködik ezekkel a partnerekkel. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy hatékony szállítást biztosítsunk ügyfeleinknek, és több száz munkahelyet teremtsünk a térségben dolgozó tehetséges munkaerő számára. A növekvő vásárlói igények kielégítésére az Amazon saját kézbesítő állomást is létrehoz az antwerpeni BlueGate-en – ez pozitív hír a helyi partnereinknek, leendő munkatársainknak és környékbeli ügyfeleinknek.” – mondta el Robert Viegers, az Amazon Logistics európai vezetője.

Az új alegység áruellátását a már működő francia és német fulfillment központokból fogják megoldani. A kiszolgálandó célterület elsősorban a városra és a közvetlen környékére terjed ki, ami a kb. 530.000 fős lélekszámot nézve nem tűnik annyira jelentősnek, de az életszínvonalat (és ezáltal a vásárlóértéket) figyelembe véve mégis szép reményekkel kecsegtet.

Németország és Hollandia már meghódítva

Észak-Európa a jelek szerint kiemelten vonzó célterület az amerikai megavállalat számára, hiszen 2021 nyarán Hollandiában, az Amsterdam-Schiphol ipari negyedben nyitottak egy 8500 négyzetméteres disztribúciós központot. Itt 200 alkalmazottat foglalkoztatnak, és több mint 1000 csomagot készítenek össze naponta, amivel közvetlenül tudják kiszolgálni a holland fővárost és környékét.

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, Németországot különösen fontos hídfőállásnak tekinti az Amazon, hiszen 2021 szeptemberében tett bejelentésük értelmében 8 különböző városban nyitnak logisztikai, komissiózó és disztribúciós központokat, amelyeket 2022 első félévében terveznek átadni.

Innovatív megoldások és fenntarthatóság

A vásárlók számára elsősorban a kézbesítési megoldások terén ígérnek újdonságokat:

  • megadhatnak alternatív, “biztonságos helyként” megjelölt szállítási címet arra az esetre, ha épp nem tudják az otthonukban átvenni a csomagot.
  • Valós időben követhetik a futár útvonalát, és láthatják, hány megállója van a sofőrnek a kézbesítés esedékessége előtt.
  • A “Photo on Delivery” (fénykép a kézbesítéskor) szolgáltatás segítségével pedig láthatják a vásárlók, hogy csomagjuk épségben érkezett-e meg a célhelyre.

A szállítópartnerek számára pedig intelligens útvonaltervezést fognak biztosítani, amely segíti őket abban, hogy csomagokat optimális módon kézbesítsenek az ügyfeleknek.

Az Amazon azon kötelezettségvállalásának részeként, hogy 2040-re üzleti tevékenysége során nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású lesz, az épület tervezésénél kiemelt szempontként vette figyelembe az energiahatékonyságot, és a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) „Kiváló” minősítését tűzte ki célul. A fűtést, szellőztetést és légkondicionálást (HVAC) digitális épületfelügyeleti rendszer (BMS) vezérli majd, amely kényelmes munkakörnyezetet biztosít, ugyanakkor csökkenti a felesleges energiafogyasztást. Az épület napelemekkel és LED világítással lesz felszerelve. A létesítmény több mint 8.000 m2 zöldterülettel rendelkezik majd, és egy vízelvezető hálózatot is kiépítenek az esővíz összegyűjtésére és újrafelhasználására.

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!