Egy friss nemzetközi felmérés során az unión kívüli online piacterek (Wish, AliExpress, LightInTheBox, eBay, Amazon) által forgalmazott termékeket vizsgálták, amelyeknek 66%-a megbukott a biztonsági teszteken. A riasztóan magas szám rendszerszintű problémát mutat.

Hat ország fogyasztóvédelmi alapítványa vizsgálta egy éven keresztül az Európába áramló termékek megfelelőségét, és jutottak erre az aggasztó eredményre. A felmérésben a német Stiftung Warentest, a brit Which, az olasz Altroconsumo, a holland Consumentenbond, a belga Test Aankoop, és a dán Forbrugerrådet Tænk vett részt. Összesen 250 különböző terméket vizsgáltak, amelyekből 166 nem felelt meg a rájuk vonatkozó biztonsági követelményeknek.

7-ből 7 szénmonoxid riasztó megbukott

A felmérés során 18 különböző termékcsoportot vizsgáltak, amelyeken belül volt arra is példa, hogy egy termék sem (!) ment át a teszten, vagyis a termékek 100%-ban bizonyultak rossznak. Ráadásul ez a kategória nem más, mint a szénmonoxid riasztók, tehát életvédelmi eszközökről van szó. A vizsgált hét termékből mind a hét elbukott, ami alapos aggodalomra ad okot.

Problémák adódtak az utazó adapterekkel is: itt 12-ból 11 termék bizonyult tűzveszélyesnek, vagy érintésvédelmi szempontból elégtelennek. “Rázós” és tűzveszélyes USB töltőket és karácsonyfa-füzéreket, valamint megolvadó mobil akkumulátorokat is találtak a tesztek során. Ezenkívül túl magas hidrogén-peroxid tartalmú fogápolási termékek, tiltott összetevőket tartalmazó kozmetikumok, és fulladási veszéllyel járó gyermekruházati termékek is akadtak fenn a rostán.

Hazai tapasztalatok

Kérdésünkre dr. Kiss-Benedek Damarisz, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOMA) munkatársa elmondta, hogy ők is rendszeresen kapnak bejelentéseket az említett piactereken vásárolt áruk minőségével kapcsolatban. Tapasztalataik szerint ezek az oldalak nagyon népszerűek, de gyakran érkeznek panaszok a fotókkal vagy a leírással nem egyező minőségű vagy méretű termékek miatt, illetve sokszor az áruk egyáltalán nem érkeznek meg a vásárlóhoz.

Ők ugyan nem végeztek hasonló teszteket, és nem kaptak bejelentéseket balesetveszélyes termékekről, de nem ajánlaná az olyan áruk vásárlását, amelyek nem rendelkeznek az Unióban előírt CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelöléssel, pedig a jogszabályok szerint vonatkozna rájuk a minősítés. Tehát például az elektronikai eszközöket, gyermekjátékokat és életvédelmi eszközöket, amikkel jellemzően tele vannak ezek a webshopok.

Amennyiben komolyabb probléma, panasz merül fel, jogorvoslati igénnyel a illetékes hatósághoz, vagyis a Gazdasági Versenyhivatalhoz lehet fordulni, akinek az EU-n kívül is van illetékessége eljárni. De a szakember nem kecsegtetett túl sok reménnyel: általában hosszan elhúzódó és kétséges kimenetelű jogi eljárásra számíthatunk. Így azt javasolta, hogy legyünk óvatosak, illetve számoljunk ezekkel a kockázatokkal, ha az Unión kívüli piacterekről rendelünk.

Ki a felelős?

Mivel a jelenlegi szabályozás szerint a piacterek felelősek a platformjaikon árult termékekért, az ő kötelességük volna a nem megfelelő áruk eltávolítása, és a vásárlók tájékoztatása az ezekkel kapcsolatos veszélyekről. Az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító Wish-t is számos alkalommal érte már kifogás sorozatos minőségi és jogi problémák miatt, de ahogy erről korábban írtunk, ők sem igazán tudják vagy akarják kezelni ezeket a panaszokat. Jelen felmérés eredményével kapcsolatban több cég is is azt reagálta, hogy a kifogásolt termékeket eltávolították, és a forgalmazóikkal szemben vizsgálatot indítanak – adta közre a Which. De ezek valószínűleg nem egyedi esetek, és látszik, hogy a jelenlegi eszközök nem elégségesek ahhoz, hogy kontrollálni tudják a piactereiken átáramló hatalmas mennyiségű árut.

A fogyasztóvédők megoldást sürgetnek

Az európai fogyasztóvédelmi szervezetek többször kifejtették, hogy komolyabb jogi szabályozást akarnak, amik biztosítják azt, hogy a fogyasztók megfelelő védelmet élvezzenek. Elsősorban azt szorgalmazzák, hogy az online piacterek garantálják az oldalakon kínált termékek biztonságát, illetve hogy tisztázzák a nem biztonságos termékek azonosításakor megteendő lépéseket. Ezenkívül a vizsgálatot végző tisztviselőknek megfelelő hatáskörökkel, erőforrásokkal, vizsgálati készségekkel kell rendelkezniük, a rendőrséggel együttműködve. Végül pedig nagyobb átláthatóságot szeretnének, hogy a fogyasztóknak egyértelmű legyen, hogy kiktől vásárolnak.