Alig telt el pár hét, hogy a Shopify közzétette a Shopify Editions kiadását, a cég máris egy újabb jelentős fejlesztésről számolt be. A YouTube Shopping szorosabb integrációt és a közösségi vásárlás ígéretét hozza el a Shopify felhasználóknak világszerte.

A Shopify legújabb modulja, a YouTube Shopping mind a tartalomkészítők, mind a kereskedők számára lehetőséget teremt, hogy kiaknázzák a két platform közötti szinergiákat. A cég elképzelései szerint a kereskedők játszi könnyedséggel érhetik majd el a platformot világszerte használó több mint kétmilliárd nézőt és egyben potenciális ügyfeleiket.

Az új modul alapvetően három módon teszi lehetővé a termékek megjelenítését a YouTube-on: élő közvetítések, hagyományos formában feltöltött videók és egy dedikált vásárlás fülön.

A tervek szerint a szolgáltatást azok a YouTube fiókkal rendelkező Shopify kereskedők használhatják majd első körben, akik legalább ezer követővel rendelkeznek. Bár a live streaming funkciók népszerűsége Ázsiában továbbra is töretlen, de az európai piacokon nagy kérdés, hogy mennyire sikerül majd a kereskedőknek újabb nézőket és egyben vásárlókat szerezniük a formátummal.

A TikTok például nemrég szüntette be a live streaming kereskedelmi funkcióit. A TikTok Shopping 2021 év végén vált elérhetővé a nyugati piacokon, de a cég tapasztalatai  szerint az amerikai és nyugat-európai felhasználók jóval kevésbé nyitottak a vásárlás ezen formájára. Ahogy a cég képviselője fogalmazott, “a piac egyszerűen még nem tart itt”.

Egy, az E-commerce News Europe által idézett kutatás szerint az egyik legnagyobb online piaccal rendelkező Hollandiában csupán az összes vásárló mindössze 13 százaléka nézett olyan élő közvetítést, amelyben volt lehetősége valamilyen termék megvásárlására. A Shopify YouTube modulja azonban felkavarhatja az állóvizet, és a cég tervei szerint komoly lökést adhat a live streaming műfajának. A YouTube Shopping modul jól illeszkedik a Shopify influenszermarketing-eszköztárába is.

Az új YouTube modul egyben lehetővé teszi a tartalomgyártók számára, hogy az élő közvetítések kulcsmomentumaiban látható termékeket betaggeljék, a vásárlók számára pedig, hogy a közvetítés megszakítása nélkül azonnal meg is vásárolják a látott termékeket.

A már elérhető, feltöltött videók alatt a kereskedők szintén közvetlenül listázhatják a videókban látható termékeket, amelyeket az élő közvetítéshez hasonlóan, a nézők egy kattintással, akár azonnal meg is vásárolhatnak, anélkül, hogy egy pillanatra is abbahagynák a videó lejátszását.

A dedikált üzlet fül létrehozásával pedig a Shopify kereskedők összes terméke azonnal elérhető közelségbe kerül a vásárlók számára, amelyek természetesen valós időben szinkronizálódnak a kereskedő készletnyilvántartásával. A rendszer képes az egyes videók kereskedelmi teljesítményének monitorozására is, illetve a YouTube analitikai szolgáltatásai közvetlenül elérhetővé válnak a Shopify adminfelületéről.

Ahogy a Shopify termékfejlesztésért felelős igazgatója fogalmazott „A mai online kereskedelem a többcsatornás értékesítésről szól, és a YouTube egyike a legnagyobb jelentőséggel bíró értékesítési csatornáknak ezen a bolygón. A Shopify YouTube modulja pedig egyedülálló lehetőséget teremt, és alapjaiban változtathatja meg az online értékesítést mind a kereskedők, mind a független márkák és a tartalomkészítők számára is. Mindannyiunkat nagy örömmel tölt el, hogy a Google-el kötött hosszú távú együttműködéssel tovább bővíthetjük a YouTube-on elérhető D2C lehetőségek körét.”

További információk a szolgálatásról a Shopify oldalán.