Vajon megeszik-e a kishalakat a nagy halak? Ez az igazi kérdés az amerikai élő videós értékesítés piacon az előttünk álló évben. A távol-keleti piacokkal ellentétben nyugaton jóval rövidebb múltra visszatekintő, livestreamek által támogatott eladások terén ugyanis a korábban utat törő, kis startupok nehéz helyzetbe kerülhetnek, miután az olyan technológiai óriások, mint a Facebook vagy a Google is egyre inkább látják a fantáziát az új formátumban.

Míg a formátum az őshazájának számító Kínában már több éve jelen van, az élő videós piac kiaknázásának legsikeresebb úttörői az Egyesült Államokban leginkább azok a nemrégiben indult, kisebb cégek voltak, amelyeket direkt azért hoztak létre, hogy összehozzák a vásárlóközönséget az ismert, nagy márkákkal, vagy viszonylag szűk, szubkulturális igényeket elégítenek ki.

Az elsősorban gyűjtőkre specializálódott Whatnotról, és a celebek által hosztolt, élő videós promóciókat szervező NTWRK-ről már mi is írtunk – a két cég több száz millió dollár befektetői pénzt kalapozott össze terjeszkedésre. Ugyanakkor a TikTok amerikai fellendülése és a Google, valamint Facebook megjelenése a live streames értékesítés piacon nehéz helyzetbe hozhatja ezeket a kisebb cégeket.

2021 év végére a livestream-értékesítés egyesült államokbeli piaca ugyanis elérte a 11 milliárd dollárt, amely a Coresight Kutatóintézet szerint 2023-ra akár a 25 milliárd dollárt is áttörheti. Tehát komoly invázióra kell felkészülnie a kisebb cégeknek, ha fel akarják venni a kesztyűt a piacra rászabaduló óriásokkal.

Bár elérés és technológiai felkészültség szempontjából van némi előnye a mindenki által ismert behemót cégeknek, a közvetlen videós értékesítés azonban teljesen más megközelítést kíván, mint amire egy átlag YouTube vagy éppen Instagram influenszer fel van készülve. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt két évben a Whatnot és NTWRK szinte az összes felkészült, és ezen a területen specialistaként számon tartott szakembert magához csábította.

A tavaly már másfél milliárd dollárra értékelt, leginkább gyűjthető kártyákra és ritka képregényekre építő cég jövőre újabb és újabb rétegpiacokat céloz meg; a következő területek a retro videojátékok és sneakerek lehetnek. Bár a Whatnot nem közöl pontos adatokat az üzleti eredményeiről, állításuk szerint 8 százalékos jutalék felszámítása mellett is havonta több százezer aktív felhasználóból álló közösség használja az oldalt, és 2022-ben alkalmazottaik számát a jelenlegi 110-ről 250-re kívánják növelni.

Abban a legtöbb szakértő is egyetért, hogy a Whatnot-féle üzleti modell, ahol a vevők és vásárlók közössége nagyon szoros, és leginkább egy-egy sajátos piac köré szerveződik, aligha másolható egy az egyben a nagyobb játékosok által. A technológiai megoldások persze könnyedén másolhatóak, de az igazi közösség kialakítása ilyen könnyedén aligha.

Ugyanez a közösségi megközelítés áll a NTWRK sikere mögött, bár a leginkább sportruházat értékesítésével foglalkozó cég leginkább Európában kevésbé ismert celebek által levezényelt, fesztivál jellegű, tematikus események közvetítése során értékesíti a nagy márkák – olykor exkluzív – termékeit.

A vásárlókat megcélzó applikációk mellett, mint a NTWRK és a Whatnot, számos olyan kisebb tech szolgáltató is jelen van az amerikai livestream piacon, amelyek nagyobb kereskedelmi láncok számára biztosítanak lehetőséget arra, hogy weboldalukon vagy közösségimédia-csatornáikon beágyazható, vásárlásra lehetőséget biztosító közvetítéseket bonyolíthassanak le.

Az ilyen szolgáltatókat, mint a Firework vagy a Bambuser, már jóval komolyabban érinti a nagy technológiai cégek piacra lépése – bár technológiai szempontból az ő szolgáltatásaik lemásolása már jóval könnyebb lehet a Google vagy a Facebook számára. Emiatt mégis lehet némi esélyük a nagyobb cégekkel szemben, mivel jóval tágabb lehetőségeket adnak ügyfeleik számára vásárlóik adatainak kezelésére.

Mindegyik kisebb, élő videós értékesítéssel foglalkozó vállalatban közös, hogy nem igazán tekintik konkurenciának a nagy keresőket vagy közösségimédia-óriásokat. Az általuk kínált technológia megoldások bármelyik nagyobb kereskedelmi platform vagy szolgáltató oldalán beágyazhatóak, és leveszik az ügyfelek válláról a párhuzamos, több csatornás közvetítés terheit.

A jól hangzó fogadkozások ellenére mind a Meta-csoport, mind pedig a Google-féle YouTube,és a két éve amerikai piacra berobbanó, részben a Walmart által birtokolt TikTok is komoly kihívást jelentenek a tavalyi felfutás során reflektorfénybe kerülő startupokra. Azt, hogy mivel készülnek a nagyobb szereplők a kereskedelmi livestream piacon, cikksorozatunk következő részében mutatjuk be.

Ne maradjatok le az aktualitásokról, kövessétek a Kosárérték Facebook oldalát,
valamint iratkozzatok fel a hírlevelünkre!