Kis hazai fulfillment “ki mit tud”, avagy a szolgáltatók összehasonlítása

Kis hazai fulfillment “ki mit tud”, avagy a szolgáltatók összehasonlítása

Az e-kereskedelem dinamikus fejlődésével párhuzamosan a fulfillment szolgáltatások is egyre nagyobb teret nyernek a hazai e-kereskedelmi piacon. Gondoljunk csak bele, míg néhány éve még a legnagyobbak számára is újdonságot jelentett a kiszervezett logisztika, ma már az sem ritka, hogy egy frissen induló webáruház a kezdetektől professzionális partnerre bízza ügyfelei kiszolgálását. Nem lehet nem észrevenni, hogy milyen rohamtempóban változik a piac, és a trendek megkövetelik, hogy mi is időről-időre elmélyedjünk a hazai webshoplogisztika témakörében. Korábban ahhoz igyekeztünk segítséget nyújtani, hogyan válaszd ki a fulfillment szolgáltatód, most megvizsgáljuk, hogy az élmezőnyben szereplők milyen erősségekkel vannak felvértezve.

Egyre többen látják meg a lényeget: a logisztika kiszervezése pénzt és időt takarít meg.

Egy jól megválasztott fulfillment partner a legerősebb támasza lehet a vállalkozásodnak. Az ördög a részletekben rejlik: nem is gondolnád, hogy a kardinális kérdések mellett mennyi apró, mégis jelentőségteljes dologban tehermentesít a háttérben óramű pontossággal működő logisztikai rendszer és egy hozzáértő csapat. A kiszervezett webáruház-logisztikával a fix költségeket le tudod szorítani, és erőforrásaidnak akár 50-70%-a is felszabadul, amit aztán át tudsz csoportosítani fejlesztésekre, terjeszkedésre vagy marketingre. Ha most ismerkedsz a témával, feltétlen olvasd el “Bevezetés a fulfillmentbe” című korábbi cikkünket.

Hazai fulfillment szolgáltatók – megoldások igény szerint

Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több professzionális logisztikai szolgáltató közül választhatunk. Egytől egyig magas színvonalon működnek, mi több, elsőre akár hasonlónak is tűnhetnek, de a részletekben rejlő különbségek segíthetnek eldönteni, melyik csapatra van igazán szükséged.

Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb fulfillment partnert megtaláld, először tisztázni kell a saját igényeidet, és ezek mentén kell megvizsgálni a lehetséges jelölteket. Például:

  • Többnyire milyen típusú termékeket szállítasz?
  • Sok a törékeny, extra méretű, vagy súlyú termék?
  • Egyedi igényeid vannak? Különleges csomagolás, garanciajegy pecsételése vagy plusz dokumentáció a termékhez?

A lényeges szempontokat, azaz a 16 kérdést, amit tisztázni kell, mielőtt fulfillment céget választanál, egy korábbi cikkben szedtük össze.

High-tech megoldások, magas szintű integráció és egyedülálló dropshipping piactér

Az innovatív, magát leginkább logisztikai megoldásokban élenjáró technológiai vállalatként definiáló Webshippy egy közel 10.000 négyzetméteres robotizált teljesítési központból szolgálja ki több mint ezer kereskedő rendeléseit. Saját fejlesztésű szoftveres hátterük lehetővé teszi a teljesen automatikus, hibamentes rendeléskiszolgálást, minden folyamat digitalizáltan vezérelt és élőben nyomon követett. Az ügyfelek pedig bármelyik pillanatban pontos információkat látnak a rendszerben mind készleteikről, mind megrendeléseikről, a szállítási információktól a csomagok státuszán át az utánvétekig és a visszáruig.
Amellett, hogy webáruházad teljes logisztikáját rájuk bízhatod, 2020-ban egy egyedülálló dropshipping megoldással is kijöttek, melynek fő előnye, hogy hazai raktárkészletről 1-2 nap alatt teljesíthetőek a rendelések, és olyan prémium kategóriás márkák termékei is elérhetők, mint a Butlers, az Ilcsi, az Optic World, a KreatívJáték vagy az Unilever.

+ Webshippy erősségek:
Teljes integráció a webshopoddal, 100%-os automatizáltság, gyors rendelésteljesítés, szinte nulla hibaszázalék automatikus számlagenerálás, utánvétkezelés, akár tengerentúli országokban is, dropshipping piactér

– Webshippy korlátok:
Ha nincs vonalkód minden termékeden, akkor a teljes automatizáltságon alapuló rendszer nem tudja kezelni őket. Inkább a nagy volumen hibamentes kiszolgálására specializálódtak, így az egyedi csomagolási igények költségesebbek, vagy korlátozottabbak. Szintén fontos, hogy nagy méretű termékek (például háztartási gépek) kezelését nem vállalják.

Ideális fulfillment partnered, ha:
Szeretnéd a legmodernebb megoldásokat alkalmazni a rendelésteljesítésedben, igényt tartasz a teljes integrációra a webshopoddal, és szeretnéd egy praktikus online felületen nyomon követni az áruházad logisztikai folyamatait, esetleg bővítenéd a webshopod kínálatát mások termékeivel.

Logisztikai tanácsadás és webshop a fulfillment mellé

Az iLogistic csapata igyekszik mindenben ügyfelei rendelkezésére állni, a klasszikus fulfillment tevékenységen túl logisztikai tanácsadást is vállalnak és csomagolóanyag webshopot is üzemeltetnek.

A folyamatok részben automatizáltak, részben manuálisak, ezáltal kezelhetővé válnak vonalkód nélküli termékek is, illetve a csomagolás során nyitottabbak az egyedi lépések beiktatására, legyen szó a doboz masnival történő átkötéséről, egy üdvözlőkártya aláírásáról, vagy egyéb egyedi, termékekkel kapcsolatos manuális feladat elvégzéséről.
Belföldön és a környező országokban is biztosítanak kiszállítást, kezelik az utánvétet és a visszárut is, és saját járműparkkal is rendelkeznek, amivel elhozzák az termékeidet, így nem kell neked kivinned a raktárunkba.

+ iLogistic erősségek:
Egyedi csomagolási és termékátalakítási megoldások lehetősége, árukészlet beszállítása saját autókkal.

– iLogistic korlátok:
A nagy méretű termékek nem illeszkednek a folyamatokba, és a rendszer integrációja a webshopokkal nem teljes körű, így adatok csak egy irányba áramolnak. Az utánvétkezelés egyelőre csak belföldön megoldott.

Ideális fulfillment partnered, ha:
Ha a webshop hétköznapi működésében az alacsonyabb rendelésszámok a jellemzőek, emellett fontos a csomagok perszonalizálása, akkor nem feltétlen csúcstechnológiás, önjáró logisztikai háttérre, sokkal inkább olyan cégre van szükséged, ahol egyedi kéréseidet is tudják teljesíteni.

Időgarantált szolgáltatások, saját futárszolgálat, beszállítási opció

Több mint 250 országba kézbesít csomagokat a Complexpress Logisztikai Kft., mely 14 éve van jelen a piacon. Megbízható fulfillment szolgáltatást nyújtanak, a saját és partner futárszolgálatokon keresztül, emellett személyes átvételre (Pick-Pack Pont hálózaton keresztül) is lehetőséget biztosítanak.

A piacon egyedi lehetőséget jelent, hogy olyan termékek kiszállítását is vállalják, melyet más futárcégek általában nem, mint például a kerékpár.
Amennyiben ügyfeleik igénylik, már a beszállítást is rájuk bízhatják, ezáltal is levéve további logisztikai terhet a vállukról. Lehetőség van csak futárszolgálat igénybevételére is.
A csomagok kézbesítésére, utánvétek kezelésére speciális garanciákat vállalnak, ezzel is növelve partnereik bizalmát.

+ Complexpress erősségek:
24 órás kézbesítési garancia, utánvétgarancia szolgáltatás, ami biztosítékot nyújt nemcsak az utánvét teljes összegére, hanem annak határidejére is.

– Complexpress korlátok:
Korlátozott webshopintegrációs lehetőségek, automatizált számlagenerálás hiánya.

Ideális fulfillment partnered, ha:
Nemcsak a környező országokba, de a világ számos pontjára szállítanál, akár kis csomagszámmal is.

Nagyvállalati e-logisztika, nagy méretű termékek kezelése, szállítás a világ bármely pontjára

A e-commerce logisztika legújabb szereplője a Trans-Sped, aki 2021 elején vásárolt tulajdonrészt a Webshippyben és egyben a cég legnagyobb licenszpartnerévé is vált. A Webshippy innovatív fulfillment szoftverére alapozva nagy lendülettel lépett be a piacra, kifejezetten a nagyvállalati szereplők kiszolgálását tűzve ki célul. 30 év tapasztalata, óriási infrastruktúra és raktárkapacitás, illetve a modern vállalatokra jellemző profizmus jellemzi őket.

Bármilyen terméket összekészítenek és eljuttatnak a világ tetszőleges pontjára, legyen az túlsúlyos, túlméretes, értékes, hűtött, időgarantált áru, vagy akár ezek tetszőleges kombinációja. Ha vállalkozásoddal nemzetközi vizeken evezel, esetleg beszerzéseidet távoli országokból intézed, a vám szolgáltatás is komoly érv lehet a Trans-Sped csapata mellett.

A cég elsősorban dedikált operációk felállítására specializálódott, így képesek bármekkora méretű e-logisztikai igényt kiszolgálni, vagy a teljes logisztikát átvenni, a hagyományos retail logisztikai folyamatokkal együtt.

+ Trans-Sped erősségek:
Nagy méret és volumen, speciális kezelést igénylő áru kezelése, automatizáltság és integráció a webshopokkal vagy vállalatirányítási rendszerekkel, automatikus számlagenerálás, saját 250+ tehergépjármű flotta és 200.000+ nm raktárkapacitás, tengerentúli szállítás.

– Trans-Sped korlátok:
Vonalkódra feltétlenül szükség van minden terméken, illetve a kis volumen kezelése nem oldható meg hatékonyan.

Ideális fulfillment partnered, ha:
Ha nagy raktárkészleted/csomagszámod van, illetve nagyméretű, vagy speciális szállítási körülményeket igénylő termékeid vannak, valamint nem csupán határokat, de kontinenseket átívelően működsz.

Összefoglalva:

Webshippy iLogistic Complexpress Trans-Sped
Raktárak lokációja Fót, Budapest belváros Biatorbágy Budapest III., Szentendrei út 14 városban országszerte
Rendelések automatikus integrálása + részben +
Robotizált raktártechnológia + opcionális
Automatizált számlázás + + fejlesztés alatt +
Szállítás külföldre világszerte környező országokba 250 desztináció világszerte
Utánvétkezelés + + + +
Külföldi utánvétkezelés + részben +
Integráció bármilyen webshoppal vagy ERP-vel Woocommerce és Shoprenter Shoprenter bármilyen webshoppal vagy ERP-vel
Szinkronizáció Termékek, kétirányú készletinformáció, megrendelések, státuszok, visszáru, utánvét, számlázás Termékek, egyirányú készletinformáció Termékek, egyirányú készletinformáció, megrendelések, státuszok, visszáru, utánvét Termékek, kétirányú készletinformáció, megrendelések, státuszok, visszáru, utánvét, számlázás
Kezelt termékek köre kisméretű termékek kisméretű termékek kisméretű és nagyméretű termékek nagyméretű termékek, vagy többezer négyzetméternyi készlet

A magyar e-logisztikai piacon viszonylag kevés szereplő van, de minden igényre található megoldás. Érdemes több fulfillment céggel is fölvenni a kapcsolatot, beszélgetni a szakemberekkel, körülnézni a raktárukban, így teljes képet kaphatunk arról, hogy mire számíthatunk, ha őket választjuk.

mm
Kosárérték

E-kereskedelmi magazin - hasznos információk kezdő, haladó és profi e-kereskedőknek.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!