A Shopify 13 éves megalapítása óta világszerte az e-kereskedelembe betörni kívánó vállalkozók egyik legnépszerűbb platformja. Az online piac meghódítására készülő cégek mellett olyan multinacionális szervezetek is előszeretettel használják, mint a World Wildlife Fund (WWF), a Tesla, a RedBull, vagy éppen a Budweiser.

Hirdetés
Shopify

A Shopify segítségével különösebb technikai tudás nélkül is órák alatt beindíthatjuk online áruházunkat, emellett számos olyan előnnyel jár a platform használata, aminek révén biztonságosan és modern felületen kezdhetjük el árulni termékeinket weboldalunkon keresztül.

Az alábbi írásban csokorba szedtük a szolgáltatás előnyeit és néhány olyan hátrányát, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe vennünk mielőtt magunk is belevágnánk a Shopify kalandba.

Általánosságban elmondható, hogy a Shopify tökéletesen megfelel a modern webáruházakkal szemben támasztott négy alapvető követelménynek:

  1. Testreszabható design.
  2. Reszponzív felület, amely minden eszközön tökéletesen megjeleníthető.
  3. Html és programozási ismeretek nélkül is könnyen kezelhető termékadatbázis.
  4. Biztonságos, adatvédelmi előírásoknak megfelelő back-end.

A Shopify segítségével a fenti feltételeknek megfelelő webáruházat hozhatunk létre, de túlzás lenne azt állítani, hogy a cég üzleti modellje nem okozhat kellemetlen meglepetéseket azok számára, akik itt indítanák be online vállalkozásukat. Számos olyan formabontó lehetőséget kínál a platform, ami nagyobb befektetés nélkül nem elérhető egy kezdő vállalkozó számára, mint például az AR támogatás, ugyanakkor ha nem figyelünk megfelelően a részletekre, különösen a fizetéssel kapcsolatos feltételek, illetve azok személyre szabhatóságának a hiánya okozhat számunkra fejfájást, illetve jelentős költségnövekedést.

Tényleg csak néhány lépés

Kezdő online kereskedőként ki akarna hosting szolgáltatók között válogatni, vagy CSS és PHP kódokkal bíbelődni, esetleg CMS rendszert beállítgatni? Ebből a szempontból a Shopify valóban verhetetlen. Néhány óra alatt konfigurálható megoldásaival az első napon megkezdhetjük a platformon az értékesítést.

Saját design-ökoszisztéma

A több, mint 160 féle, egyedi sablon egyszerre lehet áldás és átok is. A Shopify saját témái mellett a ThemeForest sablonok közül is választhatunk, illetve az Shopify App Store oldalon elérhető kínálatból az alap felületet további alkalmazásokkal és modulokkal bővíthetjük, ezek többségéért azonban már fizetni kell, így nem árt odafigyelni arra, hogy ne szaladjunk el a költségekkel.

Bár a Shopify témái kódolási ismeretek nélkül is alakíthatók, azok számára, akik rendelkeznek némi CSS ismerettel, a lehetőségek szinte korlátlanok, hiszen a sablonok mind egyedileg is módosíthatóak.

Hosting

A testreszabhatóság mellett a platform másik hatalmas előnye, hogy nem kell hosting szolgáltatókkal szerződést kötni, ezt a terhet teljes egészében leveszi a Shopify a kereskedő válláról, lehetőséget biztosítva arra, hogy a kereskedő az értékesítéssel és a vásárlók megszerzésével foglalkozhasson.

Reszponzív felület

Mára már közhely, de még mindig nagyon fontos szempont, amit nem árt kihangsúlyozni: a Shopify adaptív és reszponzív témái tökéletesen optimalizálva vannak mobil felületeken való megjelenésre.

A Mobile First! szemléletnek hála, a platformon történő eladások több mint 60 százaléka már hordozható készülékeken történik. 2014 óta folyamatosan nő a mobilos vásárlások aránya, és semmi nem utal arra, hogy ez a trend megtörni látszana.

Remek ügyféltámogatás

A fentiek mellett a Shopify egy másik sokat emlegetett előnye a kiemelten gyorsan reagáló ügyfélszolgálat. Akár az ügyfelek, akár a vevőink a számos nyelven elérhető Help Centerben informálódhatnak az esetleges problémák megoldásával kapcsolatban, amely a technikai ügyek mellett több olyan területen is igyekszik segítséget nyújtani, mint például a közösségépítés vagy online marketing kampányok futtatása a platformon.

A közvetlenül, emailen elérhető ügyfélszolgálat mellett a Shopify külön csoportot dedikált a Twitteren és Facebookon érkező megkeresések megválaszolására is, és ezeken a csatornákon is rendkívül gyorsan reagálnak a megkeresésekre.

Két hátrány amit nem árt észben tartani

Limitált fizetési lehetőségek

Bár az utóbbi években történtek pozitív változások ezen a területen, a fizetési lehetőségek továbbra is meglehetősen korlátozottak a platformon. A checkout során, a Shopify többi felületével ellentétben szinte minimálisak a módosítási lehetőségeink, amely jelentősen befolyásolhatja a felület hatékonyságát.

Rejtett költségek és jutalékok

A Shopify ugyan számos elérhető csomagot kínál ügyfeleinek, sokan mégis panaszkodnak az olyan rejtett költségekkel kapcsolatban, amelyek kevésbé vannak előtérbe helyezve, illetve csak később válnak nyilvánvalóvá.

Ezek többsége leginkább a Shopify app store-jában elérhető kiegészítő modulokkal kapcsolatos. A költségek csökkentésének érdekében sokan választják ugyanis azokat a fizetési megoldásokat és kiegészítőket, amelyeknek van elérhető ingyenes verziója, de az már csak a használat közben derül ki, hogy ezek az ingyenes megoldások annyira limitáltak, hogy csak a havi díjas csomagok formájában válthatják be a hozzájuk fűzött reményeket, tovább növelve ezzel a platform használatából fakadó költségeket.

Arról nem is beszélve, hogy ezek az eszközök olykor jelentősen lelassíthatják az adott oldal betöltési sebességét, illetve nehézkesen illeszthetőek be a már kialakított felületünkre. Ezek mind csökkenthetik webáruházunk konverziós arányát, rontva ezzel üzletünket.