Ahogy arról mi is beszámoltunk, évek óta tartó titkolózásnak vetett véget a Facebook alig egy hónappal ezelőtt, amikor lerántotta a leplet a korábban már kiszivárogtatott blockchain technológián alapuló kripto-valutájáról.

A nyugati, jól működő pénzügyi felügyelettel rendelkező országok ellenőrző szervezeti azonnal jelezték kifogásaikat és nem győzték hangsúlyozni, csak nagyon szigorú kontroll mellett léphet ilyet a “kék óriás”.

Christopher Woolard, az angol Financial Conduct Authority (Pénzügyi Felügyeletek Tanács) igazgatója és stratégiai elemzője június elején a Cambridge-i Egyetem pénzügyi konferenciáján hívta fel a figyelmet a digitális valuta aggályos árnyoldalaira. A Facebook által alig egy év múlva bevezetni kívánt Libra ugyanis a nemzetközi bankrendszerre is veszélyt jelenthet.

A cég tervei szerint kis volatilitású pénzt kívánnak bevezetni, a Bitcoinnal szemben komoly fedezet állna mögötte, azonban ez nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy védelmet nyújtson a közösségi média majd 2 milliárd potenciális ügyfelének világszerte.

A korábban már említett Financial Conduct Authority képviselői ugyan már tanácskoztak a Facebook megbízottaival, továbbra is számos tisztázatlan kérdés van a bevezetni kívánt kripto-valuta jogi hátterével és gyakorlati működésével kapcsolatban.

Annyi mindenesetre a brit szakember szerint bizonyos, hogy csak nagyon komoly felügyelet és pontosan szabályozott jogi feltételek mellett léphet pénzügyi szolgáltatóként piacra az amerikai cég, amelyet már Amerikában is inkább feldarabolnának a demokraták.

Az IT szektorban gyakran emlegetik a “változtass gyorsan és törj össze dolgokat” mantrát, de az itt felvetődő kérdésekre mindenképpen érdemes alaposan megfontolt és részletesen kidolgozott válaszokat adnunk – fogalmazott Woolard.

A Bank of England irányítója, Mark Carney egyébként még közvetlenül a bejelentés után kijelentette, hogy a Libra egy valódi pénzügyi mennyország lesz a bűnözők és terroristák számára.

De hasonlóan vélekednek a Libráról a tengerentúlon is.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, FTC által múlt héten tartott Facebookos meghallgatáson David Marcust is alaposan megizzasztották a kérdezők, de már előtte kiosztottak egy 5 milliárd dolláros büntetést is a cégnek. A bizottság eddigi történetének rekord összegű büntetését azért kapták, mert megsértették az FTC 2012-es határozatát, ugyanis annak rendelkezéseivel ellentétben, tudatosan megtévesztették felhasználóikat.

A cég korábban azt sugallta, hogy a felhasználók dönthetnek a személyes adataik kezeléséről, de ez koránt sem alakult mindig így. A tavalyi Cambridge Analytica-botrány során a politikai elemzőcég 87 millió felhasználó adataihoz fért hozzá, melynek birtokában politikai kampányokat futtattak, jogilag és erkölcsileg sem éppen kifogásolhatatlan módszerekkel.

A kripto-valuta bevezetésének bejelentése a pletykák szerint még Donald Trumpnak sem nagyon tetszett, bár az amerikai elnök kritikusai szerint az is képtelenség, hogy megértette volna a blockchain technológia lényegét.

Ugyanakkor a már említett meghallgatáson Sherrod Brown ohiói szenátor nem köntörfalazott, amikor a Librával kapcsolatban kifejtette véleményét:

“Őrültség lenne megengedni nekik az emberek bankszámláival való kísérletezgetést. Mintha járni alig tudó kölykök kezébe adnánk egy doboz bontatlan gyufát! A cég már többször bebizonyította, hogy képtelen jogszerűen élni a felhasználói által rájuk bízott személyes adatokkal. A Facebookot is ugyanúgy kellene kezelni, mint bármilyen más profitorientált vállalatot, nem engedhetünk meg nekik mindent.”

A bizottság további tagjai már kevésbé voltak kíméletlenek a Facebook alkalmazott meghallgatása során, de így is rengeteg érvényes és jogos kérdést szegeztek neki, amelyekre csak részben, vagy egyáltalán nem kaptak semmilyen érdemi választ. Például a profitorientált cégek képviselői által non-profit ernyőszervezet, amelyet Libra Szövetség néven alapít a Facebook miért ne venné figyelembe saját érdekeit a döntéshozatal folyamán? A Libra sikerességében ők maguk is érdekeltek. Hogyan tudna bármilyen befolyást gyakorolni az amerikai kormányzat egy olyan szervezetre, amely Svájcban van bejegyezve és az ottani jogi és banki szabályozásoknak kell megfeleljen?

A Libra elindításával a Facebook lehet az East India Company óta az első olyan cég, amely nemzetállami szerepkörben tetszeleghet és tulajdonképpen a pénzverés állami monopóliumának a sírját ássa meg. Ez pedig nem tetszik az Egyesült Államok döntéshozóinak, amit egyre agresszívebben a cég tudomására is hoznak. Bár az 5 milliárd dolláros büntetés már előrevetíti, hogy a Facebook egyre inkább és egyre több helyen számíthat arra, hogy az amerikai kormányzat fellép a méretéből fakadóan egyre aggasztób globális dominanciája ellen.