Újabb nagy dobást láthattunk az Amazontól az idei CES-en: itt jelentettek be négy újdonságot az Amazon Key szolgáltatáshoz kapcsolódóan, amely a felhasználók számára nagyobb biztonságot, kényelmet és szélesebb ellenőrzési lehetőséget biztosít. Bemutatták az első wifi-irányítású okos zárat, a Schlage Encode nevű terméket, új megoldásként a Key-jel már garázskapuk távoli irányítása is lehetséges (Key for Garage), bejelentették, hogy a Ring alkalmazást kompatibilissé teszik a Key okoseszközeivel, valamint kiterjesztik a Key lehetőségeit üzleti felhasználók számára is (Key for Business). Lássuk, hogy mit jelent mindez, de először azt, hogy mi is az az Amazon Key!

Az Amazon 2017 végén indította el a Key elnevezésű szolgáltatását a legelkötelezettebb és legfontosabb ügyfeleinek, a Prime-tagoknak. Az Amazon azt ismerte fel, hogy az online vásárlások egyszerűségét a csomagok átvételének nehézsége jelentősen visszaveti. Erre a problémára válaszul találta ki a Key-t, ami a lehető legegyszerűbbé és legkényelmesebbé teszi a vásárlók számára azt a mozzanatot, ahogyan megkaphatják a csomagjaikat. A Key lényege ugyanis az, hogy a vásárló otthonába szállítják és otthagyják a csomagot anélkül, hogy a vásárlónak otthon kellene lennie. Ennek kivitelezése természetesen komplex megoldást igényelt: hardveres és szoftveres innovációt, valamint biztonsági és bizalmi garanciákat egyaránt.

Az Amazon Key tehát lehetővé teszi azt, hogy a szállító a vásárló otthonába be tudjon jutni, hogy a csomagot a házon belül helyezhesse el. Ennek eszköze egy okoszár, amely lehetővé teszi a távoli irányítást, valamint egy okoskamera, amely biztonsági garanciaként rögzíti a teljes folyamatot. Amikor a szállító az adott címre érkezik az előre megadott időablakban, engedélyt kér az ajtónyitáshoz. Az Amazon központilag ellenőrzi, hogy valóban a megfelelő címen a megfelelő szállító és csomag van-e, majd a kamera működésbe hozásával egyidejűleg kinyitja a zárat, a szállító pedig belépve az ajtón belül tudja elhelyezni a csomagot. Mindezt a vásárló, legyen bárhol is távol az otthonától, mobilapplikáció segítségével élőben követheti végig.

Az Amazon felismerte, hogy az egyre népszerűbb okosotthonok kényelmi funkcióit hogyan tudja a saját hasznára fordítani, hiszen a Key – azáltal, hogy jelentősen egyszerűbbé és a lehető legkényelmesebbé teszi a vásárlók számára, hogy hozzájussanak az online megvásárolt termékekhez – végső soron arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy az Amazonon vásároljanak. A Key előtt pedig még óriási fejlődési lehetőség áll. Egyrész ma még a vásárlók csak egy kis része tudja használni ezt a szolgáltatást (területi és előfizetői megkötések, eszközszükséglet és -kompatibilitás), másrészt rengeteg további szolgáltatás vonható bele a későbbiekben (takarítás, szerelés, egyéb munkák). A Key pedig kétségtelenül vonzó, hiszen a legértékesebb dolgot tudja megspórolni a felhasználóknak: az időt – amit immár nem felesleges várakozással kell tölteniük.

A fejlesztés intenzitását mutatja, hogy idei CES-en egyből négy újdonságot mutattak be az Amazon Key szolgáltatáshoz, amelyek egyszerre teszik még kényelmesebbé és biztonságosabbá a szolgáltatást a használói számára. A Key legfontosabb eleme nyilvánvalóan az okoszár. Ebben tudtak újat mutatni a Schlage Encode-dal, amely wifi-ről irányítható, így sokkal egyszerűbb a felszerelése és a működtetése, mint a korábbi változatoknak. Ez az okoszár egyébként az Amazon Key-től függetlenül is használható, különböző kódok adhatók meg, így nyomon követhető, hogy ki és mikor használta. De természetesen összeköthető az Amazon Key-jel, a Ring applikációval és Alexával is, így teljes körűen élvezhetők az Amazon nyújtotta szolgáltatások.

Az Amazon történetének legnagyobb értékű felvásárlása volt (nem számítva ide a Whole Foods kiugró akvizícióját) a Ring, az okoscsengőt gyártó vállalat tavalyi megvétele. Ez logikus lépés volt, hiszen a Ring tökéletesen illik az Amazon Key-hez, nem véltelen, hogy bejelentették, hogy hamarosan teljes mértékben kompatibilis lesz egymással a két alkalmazás. Az integrációt követően a Ring használói a Key-kompatibilis okoszárukat a Ring applikáción keresztül tudják majd kezelni. Azaz ha a Ring kameráján keresztül látják, hogy ki érkezett hozzájuk, egyszerűen, bárhonnan, csak az applikációt használva tudják beengedni őt a házukba.

Bejelentették továbbá a Key for Garage és a Key for Business megoldásokat is. Előbbi lehetővé teszi, hogy azok a vásárlók, akik csak a garázskapujukat (vagy azt is) látnák el okoszárral, most élhessenek a Key minden előnyével. Az innováció itt egy másik típusú, garázskapukon működő okoszár, és ez egyelőre a Chamberlain Group MyQ-val ellátott termékeivel működik.

A Key for Business pedig a kereskedelmi épületek és nagy lakóházak tulajdonosainak és üzemeltetőinek nyújt kényelmet: az applikáción keresztül tudják menedzselni a szállítási forgalmat, illetve távolról működtetni a kapukat a ki- és beengedéshez, ami így nem veszi el az időt és energiát az egyéb teendőik elől. A Key és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások még jócskán felívelő szakaszukban vannak az USA-ban is, amit technikai és kompatibilitási korlátok is szűkítenek, illetve a szokások lassabb változása, de az okosotthonok terjedésével valószínűleg ez a szolgáltatás is csak egyre népszerűbb lesz. A folyamatos innovációk egyrészt bővítik a lehetőségeket, másrészt egyre nagyobb fokú biztonságot jelentenek, ami jótékony hatással lesz az elterjedésére. Az Amazon pedig minden bizonnyal erőteljesen folytatni fogja ezt az irányt, hiszen hatékony módja annak, hogy megvédje piaci pozícióit a versenyben, sőt, a szolgáltatás kényelmével további vásárlókat is szerezzen. Az pedig csak idő kérdése, hogy más piacokon is bevezesse a Key-t.