Az Ecommerce Hungary első Reformtaggyűlésén a tagság egyhangúlag elfogadta az új Alapszabályt, ezáltal megnyílt az út a Szövetség átalakulása és a hatékony érdekképviselet előtt. Három kereskedelmi tagozat alakul méret szerint. A megváltozott struktúrában az elnök döntési súlya csökken, míg a tagozatok saját vezetőt választhatnak – áll a szervezet közleményében.

Magyarország vezető e-kereskedelmi szövetsége a teljes szektor megkerülhetetlen érdekképviseleti szövetségévé válását tűzte ki stratégiai céljaként. Az egyesület 15 éves fennállása óta robbanásszerűen átalakult az elektronikus kereskedelem. Az elsők között csatlakozó szereplők jelentős növekedésen mentek keresztül, esetleg már el is tűntek a piacról. Ugyanakkor az újabb, kisebb belépők és a régebbi tagok között így jelentős, behozhatatlan különbségek állnak fent. Mindezek a szövetség szervezeti struktúrájának átalakulásához vezettek.

„Az átszervezéshez figyelembe vettük a tagok visszajelzéseit is.” – mondta dr. Ormós Zoltán, az Ecommerce Hungary elnökségi tagja. – „Az átalakulás főbb alappillérei a pártatlanság, a visszahívhatóság, az elnöki túlsúly mérséklése, az eltérő méretű piaci szereplők elvárásainak megfelelés és az érdekképviseleti igény.” – tette hozzá.

Ennek megfelelően széles körű szervezeti reformba kezdtek, és a 2021. január 29-én tartott taggyűlésén a tagok elfogadták az új Alapszabályt. Így, az Egyesület közhasznú státuszának eltörlésével megnyitotta az utat a céltudatos és hatékony érdekképviseleti munka előtt.

Tagozatokba csoportosulnak

Az új struktúrában a B2C e-kereskedők és platformszolgáltatók által alkotott önálló, vállalati méret szerint szétváló kereskedelmi tagozatokban folyik majd az egyesületi munka. A besorolás így a nettó éves árbevételhez is kötött. Kisvállalati tagozatba tartoznak a nettó éves 800 millió forint alatti kosaras árukereskedelemet lefolytató szereplők, nettó éves 800 millió forint és 10 milliárd forint közöttiek képezik a középvállalati tagozatot, e fölött pedig a nagyvállalati tagozatba tartoznak az e-kereskedelmi szereplők. A platformszolgáltatók (közvetített szolgáltatást nyújtók – pl. Szallas.hu) esetén pedig nettó 1 milliárd forint feletti éves árbevétel esetén már a nagyvállalati tagozatba tartoznak.

 

Átalakul az Ecommerce Hungary

„Ezt a platformok piaci súlya és az eltérő bevétel/nyereség arány is indokolja.” – tette hozzá Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója, az Ecommerce Hungary elnökségi tagja.

A tagozatok jelentik az egyesületi működés súlypontját, önálló jogi személyként folytatják tevékenységüket. Saját kereteiken belül tagozati meetupokat szervezhetnek, konferenciákat rendezhetnek, illetve a tagozatok egymással is kollaborálhatnak igény szerint. Az elnök az éves nagy konferencia megszervezéséért felel, valamint a tagozatok közötti koordinációt biztosítja. Az egyesületi demokrácia megvalósítása érdekében az e-kereskedő tagok bármikor új tagozat létrehozásáról dönthetnek. A tagozatok saját vezetőt választanak február 8-án.

Tagozaton kívüliek a B2B szolgáltatók, az oktatási intézmények és a természetes személyek, ők alaptagi státuszt kapnak. Esetükben az Egyesületben nincsen érdekképviseleti munka.

A változások hátteréről korábbi cikkeinkben írtunk: