A Központi Statisztikai Hivatal 2023. április 6-án kiadott tájékoztatója szerint 2023. februárjában a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

2023. februárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1310 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6%-al lett kisebb a forgalom volumene. Ezen belül, az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 9,6%-al, az élelmiszer-, ital- , dohányáru-szaküzleteké pedig 5,5%-al csökkent.

Csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma
Forrás: KSH

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8%-kal mérséklődött. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 7,6, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7-kal nőtt, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,5, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 19-19%-kal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 14,5%-kal lett kisebb, a gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,6%-kal mérséklődtek.

Csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

A decemberi és januári adatokhoz hasonlóan az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene is csökkent, mégpedig 13%-kal, ami a korábbiaknál is erősebb visszaesést jelent.