Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal kiskereskedelemről szóló, 2022. decemberéről kiadott jelentése, amely szerint a magyarországi kiskereskedelem forgalom összességében 4,8%-kal, a naptárhatástól megtisztítva pedig mintegy 3,9 %-al csökkent az előző év azonos időszakához képest. A csomagküldő és internetes kiskereskedelmi forgalom volumene, amely lefedi a teljes e-kereskedelmi spektrumot, ennél is nagyobb arányban, 7,1 százalékkal mérséklődött.

Az év utolsó hónapjában a legnagyobb visszaesés az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben történt, ahol 8,3%-kal esett a forgalom. Ehhez képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem csupán 0,4%-kal csökkent, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben mintegy 1,3%-kal emelkedett az értékesítés 2021 hasonló időszakához képest.

Teljes évre vetítve 2022-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatokat nézve – 5,3%-kal magasabb volt az előző évinél.

Nagyot zuhant a decemberi kiskereskedelmi forgalom
Forrás: ksh.hu

A legnagyobb visszaesést az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek szenvedték el, ahol az összforgalom értékesítési volumene 11%-kal zsugorodott, ellenben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletekkel, ahol lényegében a 2021 decemberivel megegyező forgalmat realizálhattak a kereskedők a statisztikai hivatal adatai szerint.

Komoly visszaesést szenvedett el az online kereskedelmi szektor is, ahol a KSH szerint az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1%-kal csökkent.

Ezzel ellentétes trend bontakozott ki azonban a használtcikk-üzletekben, ahol 35%, illetve a a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben ahol 8,9%, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, amelyeknél 8,7 % növekedés volt tapasztalható. Ezeknél az éves kiskereskedelmi forgalomnövekedésnél is nagyobb arányban emelkedtek a bevételek a tavaly decemberi adatokhoz képest.

A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek forgalma decemberben 4,4%-kal nőtt, ezzel szemben a bútor- illetve műszaki cikk üzletekben 5,3%-kal, az iparcikk jellegű, vegyes üzletekben pedig 5,5%-kal mérséklődött a kereskedelem volumene.

December első napjaiban a kormány által megszüntetett üzemanyag-ársapka következtében az üzemanyagtöltő állomások forgalmának növekedése visszaesett, de a teljes hónapra levetítve a forgalom volumene még így is mintegy 1,3%-kal emelkedett.

Az országos kiskereskedelmi forgalom teljes volumene december hónapban mintegy 1765 milliárd forintot tett ki, a teljes kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14%-a pedig az benzinkutakon, üzemanyag-forgalom formájában keletkezett.

A teljes 2022-es kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest, a naptárhatástól megtisztítva mintegy 5,3% százalékkal emelkedett. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben mintegy másfél százalékkal csökkent a forgalom, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,8%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 24,2%-kal nőtt.