Tavaly számos nagy világcégnél voltak jelentős leépítések. Úgy tűnik, ez 2024-ben sem lesz másként, ami már részben a mesterséges intelligencia (MI)  egyre szélesebb körű használatának a számlájára is írható.

A technológiai, média, pénzügyi és kiskereskedelmi iparágakban jelentős létszámcsökkentéseket hajtottak végre 2023-ban. A leépítési hullám az olyan vállalatokat is elérte, mint az IBM, a Google, a Microsoft, vagy a Goldman Sachs. Még csak március van, de a nagyvállalatok már most sorra jelentik be a további elbocsátásokat.

A ResumeBuilder végzett egy nagyszabású kutatást a közelmúltban: körülbelül 900 vezetővel beszélt olyan cégektől, amelyeknél több mint 10 alkalmazott dolgozik. A megkérdezett vezetők 40 százaléka úgy gondolja, hogy az idei évben valószínűleg leépítésekre kerül sor vállalatuknál. Mintegy felük azt állítja, hogy cégük toborzási stoppot is bevezet. Az elbocsátásokat 69 százalékban költségcsökkentéssel, 51 százalékban egy közelgő recessziótól való félelemmel, 42 százalékban a profit növelésének igényével, 39 százalékban pedig a dolgozók mesterséges intelligenciával való kiváltásával indokolták. Utóbbira hivatkozva a Google, az IBM és a Dropbox már korábban is jelentett be munkaerő-leépítést.

Az Amazon tovább karcsúsít

Az idei leépítések a vállalat történetének legnagyobb kirúgási hullámát követik, 2023-ban a mamutcég ugyanis 18000 munkavállalót bocsátott el. Most elsősorban az Amazon Prime Video és az Amazon MGM Studios részlegeknél terveznek hasonlót. Mike Hopkins, az említett üzletágak rangidős alelnöke egy e-mailben közölte a munkatársakkal, hogy „több száz munkahelyet” számolnak fel annak érdekében, hogy a nyereséges üzletágakra tudjanak koncentrálni.

„Azon lehetőségeket derítettük fel, hogy mely területeken csökkentsük vagy szüntessük meg a befektetéseket, miközben máshol növelni tudjuk azokat. Nagyobb fókuszt fektetünk majd a tartalomra és azokra a termékkezdeményezésekre, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják” – írta Hopkins a munkatársaknak.

Ugyanekkor az Amazon tulajdonában lévő Twitch is bejelentette a kirúgási terveket. Náluk 500 munkahelyet szüntetnek meg – ez a live streaming vállalat alkalmazottainak több mint egyharmadát jelenti. A cég ügyvezetője, Dan Clancy közölte a munkatársakkal, hogy bár megpróbálták csökkenteni a költségeket, az üzemméret így is jelentősen nagyobb, mint amekkorának lennie kellene.

„Mint mindannyian tudjátok, az elmúlt évben keményen dolgoztunk annak érdekében, hogy vállalkozásunkat fenntartható módon működtessük”

– írta Clancy. „Sajnos még mindig van tennivalónk, hogy a megfelelő méretet elérjük, és sajnálattal közlöm a fájdalmas lépést, miszerint 500 főt építünk le – tette hozzá.”

A Google keményen indította ezt az évet is

A technológiai óriás már 2023-ban is több ezer embert bocsátott el, kezdve a globális munkaerejének 6%-os csökkentésével (körülbelül 12000 emberrel) múlt januárban. Idén is már több száz dolgozójának intett búcsút a központi mérnöki osztályon és a hardware csapataiban – ideértve azokat is, akik a hangvezérelt asszisztensen dolgoznak.

Az érintett alkalmazottak egy részét a Google e-mailben ösztönözte arra, hogy jelentkezzenek a nyitott pozíciókra a cégnél, ha továbbra is ott akarnak dolgozni. Az e-mail szerint április 9-én lesz az utolsó munkanapjuk azoknak, akik nem tudnak a vállalaton belül új állást találni.

Az IBM a marketingnek és kommunikációnak vág oda

A CNBC információi szerint az IBM kommunikációs igazgatója, Jonathan Adashek március 12-én közölte a munkatársakkal, hogy csökkenteni fogják a létszámot. Ezt a cég egyik szóvivője is megerősítette a Business Insidernek tett nyilatkozatban. Állítása szerint a mostani leépítés egy szélesebb munkaerő-realizáció része.

„Az IBM a tavalyi negyedik negyedévi eredményközlésében egy munkaerő-újragondolási tervet publikált. Ez csupán a cég globális állományának nagyon kis, egyszámjegyű arányát fogja érinteni. Arra számítunk, hogy 2024-et durván ugyanolyan létszámmal fogjuk zárni, mint ahogy kezdtük”

– fejtette ki a szóvivő a nyilatkozatban.  A technológiai óriás egyértelműen kihangsúlyozta az AI hatását a munkaerővel kapcsolatos terveire. Májusban a cég vezérigazgatója, Arvind Krishna elmondta, hogy a vállalat felfüggeszti az AI által helyettesíthető szerepekre történő felvételt. Ez különösen olyan területeket érint, mint az emberi erőforrások és más, nem-fogyasztói szektorok.

„Könnyen elképzelhető, hogy ezekből az ágazatokból 30 százalékot is ki lehet váltani mesterséges intelligenciával és automatizálással egy ötéves időszak alatt” – nyilatkozta a várható leépítések kapcsán Krishna a Bloombergnek.

Máshol is hasonló a helyzet

A technológiai szektorban különösen erős a leépítési hullám, úgyhogy a sort még hosszasan lehetne folytatni. A legjelentősebb leépítések ezek közül:

  • A Citigroup 20000 főt tervez leépíteni, amivel 2,5 milliárd dollárt terveznek megtakarítani.
  • A Microsoft 1900 fős létszámcsökkentést hajt végre az Activisionnél, az Xboxnál és a ZeniMaxnál.
  • Az UPS 12000 munkahelyet fog megszüntetni 2024-ben, főként a menedzsment területén.
  • A PayPal vezérigazgatója, Alex Chriss bejelentette, hogy a vállalat 9 százalékkal csökkenti munkaerejének létszámát.
  • Az eBay is karcsúsít: náluk is a dolgozók 9 százalékától válnak meg idén a vezérigazgató, Jamie Iannone szavai szerint.

„Mivel a mesterséges intelligencia továbbra is az elbocsátások egyik legfőbb oka, mindenki szánjon időt arra, hogy megtanulja, hogyan tudja hasznosítani az AI-t a pozíciójában. Az alkalmazottak legyenek képben arról, hogy mely AI programok befolyásolhatják a legjobban a munkájukat, és tanulják meg azokat használni! – javasolja Julia Toothacre, a ResumeBuilder önéletrajzi és karrierstratégája.