A különösen magas infláció és a fogyasztói igények zuhanása miatt az Amazon úgy döntött, az Egyesült Királyság területén a meglévő harmincból három raktárbázist bezár. Globális trendről van szó, az e-kereskedelmi kereslet mindenhol apadni látszik.

A döntés azért különösen drámai, mert az Egyesült Államok után Nagy-Britannia az e-kereskedelmi óriás legfontosabb célpiaca. Az Amazon a koronavírus-világjárvány alatti hirtelen keresletbővülés miatt komoly beruházásokat eszközölt, és ezt az elkövetkező években is folytatni kívánta.

3 raktárbázis zár be a 30-ból, halasztják a fejlesztéseket

A három raktárbázis bezárása nagyjából 1200 munkahelyet érint. A vállalat közlése szerint a dolgozókat nem tervezik elküldeni, hanem a megmaradó 27 telephely között osztják szét őket. Ugyanezen okok miatt az Amazon elhalasztotta a spanyolországi létesítményeinek korábban tervezett megnyitóját – ezek idén biztosan nem készülnek el, a fejlesztések 2024-ben folytatódhatnak.

A nagy-britanniai bázisbezárás három régebbi létesítményt érint: Hemel Hampstead, Doncaster és Gourock zárja kapuit. A visszaskálázás oka a kereslet szűkülése.

Világszerte visszaszorulhat a legnagyobb e-kereskedő?

Az Amazon nemrégiben jelentette be, hogy globálisan 18 000 munkahelyet érintő leépítéseket tervez. A cég közlése szerint a brit logisztikai központok bezárása ettől független intézkedés. Hiába fejlesztett folyamatosan az e-kereskedelmi óriás az elmúlt 5 évben, a magas infláció és a keresletcsökkenés megálljt parancsolt a növekedésnek. Az Amazon részvényeinek értéke az elmúlt évben a felére csökkent, aminek másik fő oka a technológiai szektorban látható tőzsdei felfordulás.

Ott kaptak ütést, ahol tényleg fájt nekik

Az Amazon számára az Egyesült Királyság globálisan a második legfontosabb piac, ezért is fájó pont az elosztóközpontok egytizedének kényszerű bezárása. Annyira nem volt ez tervezett, hogy nemrégiben bejelentették, a következő három évben 2 új raktárt nyitnak Közép- és Északkelet-Angliában, amivel állításuk szerint 2500 munkahelyet teremtett volna az e-kereskedelmi mamutvállalat.

Az Amazonra egyébként más téren is rájár a rúd. Mint decemberben megírtuk, a cég kénytelen volt visszakozva fejet hajtani az Európai Bizottsággal az uniós trösztellenes vizsgálatok lezárásaképpen, és számos vállalást kellett tennie a versenytársak termékeit illetően. Nyáron pedig arról szóltak a hírek, hogy az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága komoly aggályokat fogalmazott meg az Amazon adatkezelésével és piaci erőfölényének kihasználásával kapcsolatban.