Az Amazon bejelentette, hogy 10 ezer új munkahelyet hoz létre az Egyesült Királyságban, amivel a szigetországban lévő alkalmazottainak száma eléri majd az 55 ezret – jelentette be a cég a vállalati blogon május 14-én. Emellett vezetett túrákra várják az érdeklődőket a cég brit fulfillment központjaiban.

A bővítéssel a kiszolgáló ágazat (Amazon Web Services – AWS), az vállalati irodai dolgozók, és az üzemeltetési részleg létszámát fogják növelni. Emellett 5000 jelenlegi alkalmazott továbbképzésére 10 millió fontot tervez elkölteni az amerikai megavállalat a következő 3 évben, ami önmagában is jelentős beruházásnak mondható.

Irodai és fizikai dolgozókra is szükség van

A “fehérgalléros” állományt elsősorban a nagyvárosi – londoni, manchesteri, edinbourgh-i és cambridge-i irodákban fogják bővíteni igen széles skálán, amely a divatszakértőktől az informatikusokon át az onlinemarketing-szakemberekig sokféle területet foglal magába. Ezenkívül jelentős mennyiségű új munkahelyet hoznak létre a tervezett új fulfillment központokban is, amelyek a szigetország különböző pontjain (Hinckley-ben, Dartfordban, Gateshedben és Swindonban) épülnek fel a közeljövőben.

A fizetést tekintve az Amazon – legyen az teljes munkaidős, részmunkaidős vagy szezonális állás – minimum 10.80 fontos órabért ajánl a londoni környéki régióban, és 9.70 fontot pedig az ország egyéb területein a fulfillment központokban, komissiózási és kézbesítési üzemekben dolgozó alkalmazottaknak.

A Brit Kereskedelmi Kamara igazgatója, Shevaun Haviland így kommentálta az Amazon bejelentését: „Ez egy nagyszerű kezdeményezés, amely nemcsak az Amazonnak kedvező, hanem sokkal szélesebb haszonnal is szolgál a közösség számára, miközben bemutatja, hogyan szolgálhatja az üzlet a jó ügyet. A dolgozók képzése a helyi üzleti közösségben meglévő készségbeli hiányosságok pótlására kulcsfontosságú mozgatórugó lesz a termelékenység növelésében és a gazdaság fellendítésében, amikor az Egyesült Királyság kilábal a pandémiából.”

“Mindig is a világ leginkább vásárlóbarát cége akartunk lenni, és az iránt is elkötelezettek vagyunk, hogy mi legyünk a legjobb munkáltató és a legbiztonságosabb munkahely a Földön. (…) Büszkék vagyunk ezekre az élvonalbeli állásokra, amelyeket kínálunk, és biztos vagyok benne, hogy ezek sokak számára fontos mérföldkövek lesznek a karrierükben.” – nyilatkozta az Amazon angliai országigazgatója, John Boumphrey.

Betekintés a legmodernebb létesítményekbe

A bejelentéssel együtt a cég virtuális túrákat hirdetett meg a hozzávetőlegesen 28 futballpályányi méretű fulfillment központjaiba, amelyek keretében előzetes regisztrációt követően bárki bebocsátást nyerhet a világ legnagyobb e-kereskedőjének kulisszái mögé. A egyórás túrák szerda kivételével hétköznaponként helyi idő szerint 11 és 14 óra között zajlanak. Ezeken profi vezetők kalauzolják végig a virtuális látogatókat, és lehetőség van élőben is kérdezni a cég szakembereitől.

Azok számára, akiknek nincs ennyi idejük, de szeretnék látni, hogy működik egy igazán nagy léptékű fulfillment központ, az Amazon az alábbi 10 perces videóban mutatja be az egyik ilyen létesítményét.