Elhalasztja beruházásait az Amazon Spanyolországban, ahol az amerikai e-commerce óriás mintegy 150.000 négyzetméter kapacitású logisztikai hálózat átadását tervezte 2022 végére. Az egyelőre csak átmenetileg felfüggesztett projekt elhalasztását az egyre inkább körvonalazódó világgazdasági recesszióval, az elszálló infláció okozta költségnövekedéssel és a látványosan visszaeső értékesítési adatokkal magyarázza a cég. 

Az Amazon egyébként éppen a múlt hónapban vásárolta meg a robotizált raktárak építésére specializálódott belga épületgépészeti céget, a Cloostermanst, amely az elmúlt évek hasonló európai beruházásainak fő kivitelezője volt az öreg kontinensen. Iparági elemzők szerint valószínűtlen, hogy csak Spanyolországot érintené a cég beruházásainak felfüggesztése. Sőt, az Amazon a spanyolországi bejelentéssel egy időben közölte, hogy a fulfilment és logisztikai központokkal kapcsolatos összes, jelenleg futó beruházását bizonytalan időre felfüggeszti.

Az Amazon pandémia alatti felfutása után az utóbbi hónapokban egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy akárcsak az egész e-commerce szektornak, a cégnek is számolnia kell a fogyasztás visszaesésével. Arról nem beszélve, hogy Európában egyre több piacon kell szembenéznie olyan súlyos problémákkal, mint a brit dolgozók gördülő sztrájkja, vagy éppen a francia törvényhozás legújabb szabályozása, ahol a könyvek kiszállítási árának minimum három euróra emelése éppen a cég monopol helyzetét hivatott megtörni.

Az utóbbi években hatalmasra duzzasztott, és a pandémia idején nagy előnyt jelentő logisztikai bázis azonban a fogyasztás visszaesésével egyre komolyabb anyagi terhet jelent a cégnek. Az Amazon szerint az európai kihasználatlan kapacitások és az inflációs nyomás közel 5.6 milliárd eurójába került a cégnek az idei második üzleti negyedévben, és egyelőre nem látszik az inflációs spirál vége. Spanyolországban a pénzromlás üteme némileg az európai uniós átlag felett alakul. A 10.5 százalékos infláció és az e-kereskedelem visszaesése jelentős akadályokat gördít a további növekedés útjába.

Az összesen 9 várost érintő beruházásokat a tervek szerint 2024-ben indítják majd újra. A többek között Murcia, Zaragoza, Vitoria, San Sebastián, Asturias, Vigo, Seville, Girona és Reus városát érintő előkészületeket már le is állították, a cég azonban nem tervezi a már korábban átadott raktárainak bezárását vagy elbocsátásokat.

Az Amazon jelenleg 28 logisztikai központot üzemeltet Spanyolországban. A legújabb és eddigi legnagyobb beruházásukat éppen idén júliusban adták át Ondában. A közel 130.000 négyzetméteres, több mint négymillió, nagyméretű csomag tárolására és egyben csomagolására alkalmas központot is a már említett belga Cloostermans építette, és a tervek szerint a beruházások felfüggesztése nem érinti ennek működését.