Ahhoz, hogy sikerrel járjunk egy olyan dinamikusan változó iparágban, mint az online kereskedelem, elkerülhetetlen, hogy mindig képben legyünk a fejlesztésekkel és trendekkel kapcsolatban. Mobilos vásárlóapplikációból rengeteg van a piacon, a fejlesztések üteme pedig rendkívül gyors. Ezek megismerésének legnagyobb előnye nem feltétlenül az, hogy már bevált csatornáinkat lecserélve mostantól ezeken keresztül értékesítsünk. Az alkalmazások inkább olyan új funkciókra és lehetőségekre hívják fel a figyelmünket, amikre talán nem is gondoltunk. Ezzel segíthetik eladásainkat és ötleteket adhatnak új fejlesztéseinkhez.

LIKEtoKNOW.it

Ez az ingyenes, Apple és Android rendszerű készülékeken elérhető applikáció lehetővé teszi a vizuális közösségi médiumokban (Pinterest, Instagram), illetve a weboldalakon közzétett képeken szereplő termékek azonnali megvásárlását – csupán a kép alapján. A tegeléses módszerrel dolgozó applikáció a lájkolt képen vagy egy képernyőfelvételen automatikusan azonosítja az azon szereplő árukat, és meg is keresi őket a weben.

LikeToKnow.it

Tictail

Ez a közösségi piactér a feltörekvő márkáknak segít új piacok feltérképezésében, rajongók és vásárlók felkutatásában. Bárki indíthat boltot: a kereskedőket számos beépített funkció segíti az eladásban. A felhasználó követheti a neki tetsző márkákat, gyártókat, kézműveseket, így értesül az új termékekről, vásárolhat tőlük, kérdezhet róluk, üzeneteket küldhet és fogadhat. A nemzetközi hálózat 140 ország független márkáit kapcsolja össze meglévő vagy leendő vásárlókkal.

Tictail

Canopy

A válogatott Amazon – írják magukról. Olyan közösség, ami segít a tagjainak az Amazon termékeinek felfedezésében, megismerésében. Ha valaki csatlakozik, lehetősége lesz hozzá hasonló ízlésű felhasználóktól személyes termékajánlásokat kapni, de lehet követni márkákat és termékkategóriákat, kollekciókat összeállítani, válogatni és például személyiségjegyek alapján keresgélni ajándékötletek után.

Canopy

Goat

Kifejezetten cipők adásvételével foglalkozó applikáció, ami megszabadítja a felhasználót attól a félelemtől, hogy az általa rendelt lábbeli esetleg hamisítvány, nem felel meg a róla feltöltött fotónak vagy termékleírásnak. Itt ugyanis minden termék ellenőrzött. Kereskedők számára adatokkal könnyíti meg az eladást: megmutatja azt is, milyen árazást érdemes alkalmazni, mennyit hajlandóak fizetni a felhasználók az adott cipőért.

Goat

Wish

Ahogy a neve is mutatja, ez az alkalmazás kívánságokkal foglalkozik úgy, hogy leárazásokat keres. A platform a leírás szerint akár 60-90%-os megtakarítást is képes elérni a kívánságlistán beállított termékek árából, ráadásul kiszűri a nem valósnak tűnő vagy irreleváns találatokat. Az alkalmazott mesterséges intelligencia képes megtanulni a felhasználó preferenciáit, így minél többet használjuk, annál pontosabb találatokat és ajánlatokat ad majd. Kereskedők számára számos beépített eladáskönnyítő funkciót, milliós piacot és zéró kockázatot ígér, hiszen nem kell előre fizetni semmiért.

Wish

The Hunt

Ez a program levadássza nekünk a ruházati terméket, amire vágyunk. Elég csak lefotózni valamit, a szoftver máris személyre szabott ajánlatokat mutat. A közösségi funkciók pedig lehetővé teszik, hogy a négymillió felhasználó tippeket és tanácsokat adjon egymásnak.

The Hunt

Shopami

Ingyenes applikáció, ami figyelmeztet, ha kedvenc márkáink jó ajánlattal állnak elő, segít, nehogy megfeledkezzünk a hamarosan lejáró promóciókról, nem hagyja elkallódni a kuponkódokat.

Shopami

IKEA Place

Továbbra is csak iOS-en elérhető, hiszen az Apple ARKit technológiáján alapul. Írtunk róla korábban, és még mindig sok szót érdemel, hiszen a kiterjesztett valóság (AR) első olyan komolyabb megvalósulásáról van szó, ahol nem a játék áll a középpontban. A program lényege, hogy mobilunkon ellenőrizhetjük, hogyan állna az otthonunknak valamelyik IKEA-bútor, akár a nappaliba tennénk be egy kanapét, akár a gyerekszobába keresünk új ágyat. Ami lényeges, hogy mobilunk kameráján keresztül láthatjuk a kiválasztott bútor valósághű 3 dimenziós modelljét, ami nemcsak mérethű és körbejárható, de még a helyszín fény-árnyék viszonyai is hatással vannak rá.

IKEA Place

Amazon Go

A ma létező talán leginnovatívabb alkalmazás. Pontosabban egy egészen új rendszer, amely az Amazon reményei szerint az egész hagyományos és többcsatornás kereskedelmet megváltoztatja majd. Egyelőre csak a bétatesztelés fázisában van. Lényege, hogy az ember bemegy a boltba, leveszi a polcról, amire szüksége van, és távozik. Nincs szükség sorban állásra, nem kell a pénztárnál fizetni, sem készpénzt, sem bankkártyát, sem más fizetőeszközt magunknál tartani. A rendszer követi az áru helyét és képes arra, hogy a boltból elvitt termékeket utólag kiszámlázza a vásárlónak. Az Amazon egyelőre egy boltjában, Seattle városában működteti a rendszert, a tapasztalatok felhasználásával pedig egész sor boltban használhatják élesben a felhasználók, akár már a 2018-as évben.

Amazon Go