Az alábbi cikkben arról lesz szó, hogyan is érdemes optimalizálni és még jobb eredményeket kicsavarni a Performace Max (P-Max) kampányokból és így az egész Google Ads fiókodból!

Már több mint egy éve hangos a PPC szakma a Performance Max kampányoktól. Ha te is hirdetsz Google Ads-en, akár webáruház tulajdonosként, akár marketingesként, biztos, hogy kipróbáltad már ezt a kampány típust.

Valószínűleg meg is vagy vele elégedve, hiszen a legtöbb fiókban csodás számokat produkál. Mondjuk arról kevés szó esik, hogy vajon miért és mitől ilyen különleges. Segítek, nem a mesterséges intelligencia az alapvető oka.

De most nem erről lesz szó. Hanem sokkal inkább arról, hogy hogyan is érdemes optimalizálni és még jobb eredményeket kicsavarni a Performace Max kampányokból és így az egész Google Ads fiókodból!

Ugyanis bármilyen jók is a mutatók, majdnem biztosra veszem, hogy nem optimálisak a beállításaid és talán sokkal jobb eredményeket is ki lehetne belőlük hozni. Mutatom hogyan!

A probléma

A gond ott kezdődik, hogy a legtöbb fiók, amivel találkozom mindössze egy darab P-max kampányt tartalmaz. (Hozzáteszem, ez a Google ajánlása is.) És ez miért gond?

Tegyük fel az egyszerűség kedvért, hogy egy olyan webshopod van, ami kétféle terméket árul. Kétféle cipőt, sportcipőt és alkalmi cipőt.

Az alábbi tábla mutatja (egyszerűsítve) a cipők kereskedelmi adatait:

Hogy állítanád be a P-max kampányod ajánlattételi stratégiáját ebben az esetben? Két választásod van.

Cél CPA-érték

CPA: Cost per Action, azaz mennyi hirdetési költségbe kerül átlagosan egy vásárlás.

A cél CPA-érték beállításnál a kampányod úgy és olyan licitekben fog részt venni a Google hirdetések között, hogy hosszú távon a kiválasztott érték alatt tartsa a kampányod konverziós költségét.

Ha erre a mutatóra optimalizálsz, milyen értéket állítasz be?- Itt ugye a profit mértéke a kiinduló pont. Ha a profitod értékét állítod be, akkor legrosszabb esetben is fedezeti pontnál vagy. Ha 5.000 Ft-ra vagy kevesebbre állítod, akkor előfordulhat, hogy a rendszer nem fogja megjeleníteni az alkalmi cipőket a lehetséges vásárlóknak, mert a konkurencia 5001 Ft-al folyamatosan föléd licitál. Így nem lesz optimális eladásod az alkalmi cipőkre.

Ha 6.000 Ft-ot állítasz be, akkor ez a problémád megoldódik, de nem fogod gazdaságosan értékesíteni a sportcipőket, mert minden egyes sportcipő eladáson bukni fogsz 1.000 Ft-ot.

ROAS alapú optimalizálás

ROAS: Return on Ad Spent, azaz hirdetésekre vetített megtérülés. Más szóval mennyivel több bevételt generál a kampány, a hirdetésekre elköltött összeghez képest.

A cél ROAS beállításnál a Google Ads úgy és olyan licitekben vesz majd részt, hogy a beállított érték felett tartsa kampányod hirdetésekre vetített megtérülését.

Itt a kiindulópont a haszonkulcs. A pontos kiszámítás így néz ki: (1+haszonkulcs %) / haszonkulcs %. Így a sportcipők minimum ROAS értéke, hogy fedezeti pontnál légy 3 (1,5/0,5), míg az alkalmi cipők esetén ez az érték 6-os (1,2/0,2).

Ha 3-ast állítasz be, az azt fogja jelenteni, hogy a rendszer háromszor annyi bevételt próbál meg generálni, mint amennyi a hirdetések költsége. Más szóval a bevételed harmadát elköltöd hirdetésre. Ez nem gond a sportcipő esetében, de veszteséget fogsz termelni az alkalmi cipőknél, hiszen ott a bevételed harmada 12.000 Ft, ami több mint az eladáson keletkező profitod.

Rendben, állítsd feljebb a ROAS-t, pl. 6-ra. Így már nem lesz veszteséged az alkalmi cipőn. Igen ám, de ez azt fogja jelenteni a sportcipők esetében, hogy maximum a bevételed 6-od részét költheti a rendszer hirdetésekre. Esetünkben ez 2.500 Ft. De te egy sportcipőn 5.000 Ft-ot keresel és ha a konkurencia beállítása optimálisabb, akkor folyamatosan túllicitál rajtad mert ő megenged magának 3.000 Ft-ot is, egy 5-ös ROAS beállítással. Így szintén nem vagy optimális.

Megoldás

Ne csüggedj, van megoldás, csak egy kis erőfeszítésedbe fog kerülni. A fenti esetben az az optimális, ha két P-max kampányt indítasz, egyet a sportcipőkre és egyet az alkalmi cipőkre.

Ott pedig már mindegy hogy melyik beállítást választod (cél CPA, vagy cél ROAS), ha a terméknek megfelelő optimális értéket állítod be, akkor biztos nem leszel veszteséges és optimálisan fogsz részt venni minden licitben.

Ezt gyakorlati szinten egy kampány szintű szűréssel fogod tudni megtenni. Ha nem tudod, hogyan kell, vagy nem vagy biztos a dolgodban, akkor keress fel egy jó PPC ügynökséget a problémáddal!

Ezen felül, ha két kampányod van, akkor sokkal jobban tudod allokálni a budgetet is, ugyanis ebben a példában nem számoltunk azzal, hogy például szezonálisan egyik, vagy másik termékre lehet nagyobb a kereslet, így érdemes a költségeket is e szerint súlyoznod!

Összegzés

A példa nagyon egyszerű, buta és egy webshop működése sokkal összetettebb és bonyolultabb. Valószínűleg nem két terméked van, és nem ilyen könnyű kiszámolni a profitodat, mivel a költségeid sem fixek, hanem nagyban függnek egy csomó tényezőtől. De a példa remélem jó volt arra, hogy szemléltessem, hogy ha nem csak egy terméked van, de azokat egy P-max kampányból futtatod, akkor nem optimálisak a beállításaid.

A tanácsom, hogy gondold végig, hogy melyek a húzó termékeid, márkáid, kategóriáid, amit ilyen szemüvegen keresztül egy kalap alá tudsz venni és amire még tudsz értelmes budgetet allokálni, és azokra külön indíts egy-egy P-max kampányt!

Végül egy cikk arról, hogy mi hogyan is állunk neki kidolgozni egy webshop marketing stratégiát. Sok sikert!