A pre-roll szpot, azaz az online videók elé bekerülő reklámszpot méltán számít rendkívül népszerű hirdetési eszköznek, hiszen a pontos targetálásnak, az online kommunikáció kapcsán megszokott rugalmasságnak, költséghatékonyságnak – és a kötelezően megnézendő másodperceknek – hála nagyon hatékony eszköz lehet.

Mégis nagyon sokszor láthatunk olyan pre-roll videókat, amik láthaóan nem alkalmasak erre a csatornára, ez lehet akár a megfelelő információ, a szpot készítésére szánt büdzsé (esetleg idő és odafigyelés) hiánya miatt, de ezek a szpotok mindenesetre kis valószínűséggel váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Leggyakrabban az a probléma, hogy a TV-s megjelenéshez készült reklámfilm jelenik meg pre-rollként, ám ami alkalmas a TV-be, az ritkán a legideálisabb megoldás pre-roll szpotként. Nézzük végig, mik azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe vennünk, ha pre-roll szpotban gondolkodunk.

Branding – logót az elejére

Apróságnak tűnhet, de nem árt már a videó legelejére feltenni a logót – sok olyan pre-rollt látunk, amiben nemhogy a fő üzenet nem derül ki az átugrási lehetőségig, de még az sem, hogy egyáltalán mit reklámozna a videó.

Storyline

Hiába van nagyon szép íve a szpotban elmesélt történetnek, ha a felhasználó 5 másodperc után átugorja a hirdetést, akkor ez számára sosem fog kiderülni. Ezért sem szabad úgy tekintenünk a pre-rollra, mint egy hagyományos reklámfilmre, ez egyáltalán nem a hosszas történetmesélés és a különösen összetett mondanivaló, hanem inkább a frappánsan rövid sztorik, akár gegek terepe. Még ha van is rá lehetőség, 30 másodpercnél hosszabb szpotot inkább ne használjunk.

Az első másodpercek jelentősége

Mivel általában 5 (vagy bizonyos csatornák esetén 10) másodperc után át lehet ugrani a videót, ezért a pre-rollok esetében különösen fontos, hogy már a szpot legelején elnyerjük a néző figyelmét és felkeltsük az érdeklődését.

Emiatt akár úgy is tekinthetünk rájuk, mintha 5 vagy 10 másodperces szpotokat készítenénk, sőt az is remek megoldás, ha eleve ekkora a szpothossz.

Lehet akár meghökkentő vagy humoros, a lényeg, hogy keltsük fel a néző figyelmét, nyújtsunk számára valamit, ami miatt érdemesnek érzi arra, hogy végignézze a szpotunkat, és ami miatt nem bosszankodik, hogy bekerült a megnézni kívánt videó elé.

Egy példa a humoros – és rövid – megjelenésre:

Targetálás

Ahogy általában az online kommunikáció során, a pre-roll szpotok esetében is jól körülhatárolható célközönséghez szólhatunk. Használjuk ki ezt a lehetőséget, nyugodtan szabjuk testre a videókat. Ez nemcsak a szpot stílusát, hangvételét érintheti, hanem a tartalmát is, például ha az érdeklődési kör szerinti targetálással eleve olyanokhoz szólunk, akik ismerik az adott termékkategóriát, akkor a saját termékünkre/szolgáltatásunkra koncentrálhatunk, és nem szükséges bemutatni a termékkategóriát. Például ha a célközönségünk a sütés-főzés szerelmese, akkor vélhetően felesleges arra szánni az értékes másodperceket, hogy elmagyarázzuk, hogy mire jó egy maghőmérő.

Feliratozás

Különösen a nem átugorható pre-rollok esetében számíthatunk arra, hogy a felhasználó leveszi a hangot, ezért érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy az üzenetet feliratként is megjelenítsük. Persze ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb több – ne írjuk tele a teljes videót, koncentráljunk a lényegre.

Hova vezet a szpot?

A landing page is kulcsfontosságú – felesleges leírni vagy elmondani a szpotban a honlapcímet, hiszen ha eléggé felkeltettük az érdeklődését, akkor a néző úgyis kattintani fog, és máris ott van az oldalunkon. Nagyon fontos az is, hogy a megfelelő oldalra irányítsunk: ha például azt ígértük, hogy a honlapunkon regisztrálhat, akkor ne a nyitóoldalunkra vigyen a kattintás, ne kelljen keresgélnie a felhasználónak, hanem rögtön a megfelelő helyen kössön ki. Az a legideálisabb eset, ha a landing page-et eleve a szpotnak megfelelően alakítjuk ki.

A minőség!

Ne gondoljuk azt, hogy ha nem a TV-ben vagyunk, akkor a videóanyag minősége csak másodlagos dolog. Akármilyen rövid és célratörő egy pre-roll, ne feledkezzünk meg a márkához illeszkedő minőségi tartalomról sem, hiszen a célcsoportunkat – az online-nak köszönhetően – nagyon koncentráltan érhetjük el és nem mindegy, hogy mit és hogyan mondunk nekik!