Korábban már kiveséztük, hogy milyen videó típusokat használhatunk az eladások segítésére, most nézzük meg azt, hogy ha reklámjellegű termékvideó készítésére készülünk, mire figyeljünk oda.

A termékvideók egy kiemelt csoportja a reklámvideó, ami leginkább rövid, a célcsoport igényeire ad egyszerű választ és vágyat ébreszt. Sok tankönyvet írtak már a témában, az alábbi listában a legfontosabb, egyszerűen elkészíthető elemeit szedtük össze egy ellenőrzőlistába.

Ezek meglehetősen egyszerű dolgok, azonban a példákon keresztül is azt fogjuk látni, hogy itt-ott bizony még a profik is kihagyják az egyszerű ziccereket.

Korábban szó esett a videós műfaj legrövidebbjéről is, a YouTube pre-roll szpotról, itt a hosszabb, 30-90 másodperces műfajt tekintjük alapnak. Ne feledd, minél rövidebb a videó, jellemzően annál több munkát kell beletenni az elkészítésébe. Próbálj meg hatszavas történeteket írni, s kiderül, hogy ez a szabály mennyire igaz.

Ha videó készítésére adod a fejed, akkor mindenképpen kezdd azzal, hogy ki a célcsoport. Akár a saját áruházad célcsoportja, akár a terméké (vagy márkáé), ha az esetleg valamelyest eltér ettől. Minden egyes forint, amit a célcsoport megismerésére, igényeinek felmérésére, vásárlási szokásainak feltérképezésére költesz, busásan megtérül.

A reklám/termékvideó 6 legfontosabb összetevője

1. Írj tömör és tiszta üzenetet

Itt jöhetne az a fejezet a marketinges tankönyvekből, hogy mi minden kerülhet be az üzenetbe, mik a fájdalompontok, az ígéretek és a termékjellemzők, de ebben a pontban most az a fontos, hogy tömör legyen és rövid. Ha sok tulajdonsága van a terméknek, akkor válaszd ki a legfontosabbat. Addig gyúrd vagy gyúrasd szakemberekkel, amíg tiszta és a célcsoportból mindenki számára érthető nem lesz.

Álljon itt egy random mobilkészülék reklámja, számold meg, hány termékjellemzőt mutatnak be benne. Persze tény, hogy a mobil egy elég bonyolult termék.

2. Keltsd fel a figyelmet már az elején

A vásárló türelmetlen, ha az első pár másodpercben meg tudod ragadni a videóval a célcsoportod figyelmét, a vásárlásért folytatott egyik csatát már megnyerted. Sok reklámfilm azt a trükköt használja, hogy az elején bemutatja a fájdalompontot, azt a tipikus problémát, amit a termék megold. Alternatíva, ha azt mutatod be, ahogy a célcsoport erre a problémára reagál.

3. Beszélj a fájdalompontról és a megoldásról

Minden termék valamilyen probléma (fájdalompont) megoldására jött létre. A jó videó ezt a pontot bemutatja és elmagyarázza, hogy a termék milyen megoldást (ígéretet) kínál erre. Fontos, ahogy az első pontban beszéltünk erről, hogy egyet emelj ki, ha sok ilyen van, videót készítesz, nem prezentációt írsz (mellékes szál, hogy a prezentációban sem jó a túl sok bulletpoint).

4. Ügyelj a hangokra

Ha már összehoztál egy szuper videót, győződj meg róla, hogy rendben van-e a hangja. Azaz:

  • legyen háttérzene (lehetőleg olyan, ami rezonál a célcsoporttal és nem lopott rendezett jogi hátterű),
  • legyen elmondott szöveg (ami ne legyen zajos vagy dobozhangú, s lehetőleg valamennyire hozzáértővel mondasd fel), és
  • esetleg egy-két hangeffekt is beleférhet.

Ha már a hangnál tartunk, sokan hang nélkül fogják megnézni a videót, ezért fontos, hogy az ott elhangzottak (vagy inkább azok kivonata) feliratként is legyenek ott a videóban.

5. Mutasd meg a terméket

A szakma ezt a részt úgy hívja, hogy packshot. Legyen rajta a termék, lehetőleg jól bevilágítva, olvasható, sőt, jó helyen lévő márkajelzéssel. Ne kapkodd el, ez egy igen fontos része a videónak.

Ha van még egy fontos termékelőnyöd vagy -ígéreted, akkor itt azt is elmondhatod. Ha sok pénzed van, akkor készíttethetsz egy kis animációt is a termékről, ha nincs, akkor mondjuk kérhetsz a disztribútortól, kiveheted az egyik reklámjából (csak a jogok tisztázása után).

Ez a videó egy nagy-nagy packshot. Kicsit túlzás, de legalább „szép”:

6. CALL-TO-ACTION

Azért írtam nagybetűvel, mert hiába ez a legegyszerűbb része a videónak, ezt felejtik le a legtöbben, még a profik közül is. Szóval, mit szeretnél a kedves vevőtől, mit csináljon, amikor végignézte a videót? Na, azt írd le a végére szupernagy betűkkel, és mondasd is el. Fontos, hogy ne egy szép piros gombra tedd rá, mint a webshopban, mert a kedves vásárlók jó része azt fogja nyomkodni a videóban, és vélhetően az nem vezet sok jóra. Viszont, ha mégis meg tudod oldani, hogy a videóra ráhelyezz egy kattintható gombot, ami kosárba teszi a terméket, akkor tedd azt!

Az előző videó, bár a fentiek közül sok pontban elvérzik, a CTA-ban remekel.

 

Most nézd vissza a 6 pontot és a köztes videókat. Hány hiányosságot tudsz megszámolni bennük? (A példákat nem mind jó példaként illesztettem a cikkbe.) Amint a bevezetőben is említettem, ez egy sok tényezős, bonyolult, színes műfaj, amiben egy, a megszokottól vagy a kánontól eltérő megoldás is lehet célravezető.

Végül a fentiek mellett álljon itt egy jó példa, amikor termékekről beszél egy webshop úgy, hogy nem reklám, nem rövid, van benne fájdalompont, megoldás, termékjellemzők, még ígéretek is. Ők szerintem egy jó példa arra, hogyan lehet egy egész sorozatot építeni a termékekre: