A kereső-optimalizálás (SEO) bevett módszerei közé tartozik, amikor új kulcsszavakat célzunk meg és ezek köré keresőbarát tartalmat generálunk. Amikor a felhasználók rákeresnek az adott kulcsszóra – ha elég jól végeztük a munkánkat – az első néhány organikus találat között ott lesz a mi oldalunk is. Ez a stratégia azonban két ponton sérülékeny: egyrészt nem tudhatjuk előre, mely kulcsszó szerepel majd sok keresésben, másrészt ha meg is jelentünk a találatok közt, attól még nem biztos, hogy éppen ránk kattint majd a reménybeli vásárló.

A metaleírások fontosságáról

Sok esetben sem a keresőmarketinggel foglalkozó szakemberek, sem a webshopot naponta kezelők nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget a meta description soroknak. Ez hiba, hiszen az organikus keresési eredmények esetében a meta tölti be ugyanazt a szerepet, mint a fizetett találatoknál a hirdetés leíró része. Vagyis: főként rajta múlik, hogy érdekes lesz-e annyira az adott találat, hogy a felhasználók rákattintsanak avagy érdektelen marad számukra.

Nézzünk meg és hasonlítsuk össze egy keresőkifejezésnek a fizetett és természetes találatait: a paid változatnál az a néhány sor gondosan úgy van kialakítva, hogy kattintásra bírja a látogatót. Ajánlatok, felhívások szerepelnek bennük, ingyenes házhozszállítást és árkedvezményt ígérnek, ezzel klikkelésre, így vásárlásra ösztönzik a felhasználót. Ezzel szemben az organikus találatok cím alatti néhány sora általában unalmas, a termékleírás vagy a kategóriaszöveg első 1-2 mondata, amiben semmilyen felhívás keringőre nem szerepel. Miért kattintana rá a látogató?

A SEO-ban nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hányadikként jelenik meg a találat az adott kulcsszóra rákeresve, emellett túl kicsit annak, mit is lát a felhasználó ebben a találatban. Pedig a cím és a metaleírás az, ami végül eldönti a találat sorsát, hiszen ezt olvassa el a látogató, ezek alapján dönti el, megéri-e rákattintani az adott linkre.

A legrosszabb megoldás, amikor az adott oldalhoz egyáltalán nem tartozik metaleírás: ezt kerüljük, hiszen ebben az esetben a Google (vagy más kereső) véletlenszerűen fog megjeleníteni valamilyen szöveget a weboldalon találhatókból. Ennél kicsit jobb, ha a termékleírásból emelünk ki 2 mondatot, de nem elegáns és nem is a legeffektívebb megoldás. A kettőnek ugyanis más a funkciója: a termékleírás kérdéseket válaszol meg a boltba már ellátogató vevőjelöltjeinknek -akárcsak az eladó a hagyományos üzletekben. A meta viszont a kirakatba kiírt információ, ami akkor jut el hozzájuk, amikor még nem tértek be hozzánk az áruházba. Ő a sétálóutcákban az étterem ajtajába állított behívóember, akinek teljesen más üzenetekre van szüksége, mint a pincérnek, aki a rendelést veszi föl azoktól, akik már bent ülnek egy asztalnál.

Fizetett és organikus találatok
Baloldalt a fizetett, jobbra az organikus találatok. Ugyen, milyen más?

A jól – akár a hirdetésszövegek mintájára vagy azokhoz hasonlóan – megírt metaleírás kattintásokat hoz, így vásárlókat generál, ami profitot eredményez. Megéri rászánni az időt és tesztelni.

A hirdetésekben használt kulcsszavakról

Sok e-kereskedő hisz bizonyos kulcsszavakban. Nincs rá semmi bizonyíték ugyan, hogy tényleg ezek-e a legjobbak a jó keresési eredmények eléréséhez és az adott termékek vagy termékcsoportok értékesítéséhez, de mégis erőltetik. Ez rossz megoldás.

A jó módszer a kutatáson és bizonyítékon alapuló kulcsszóhasználat. Van rá megfelelő és könnyen használható eszköz is: kössük össze az AdWords és az Analytics fiókjainkat, ezután egy egyszerű lekérdezés beállításával ellenőrizhetjük, mely keresőkifejezések teljesítenek jobban, melyek rosszabbul. Így sok felesleges munkát megspórolhatunk magunknak.

Egyszerű lekérdezés
Állítsunk be egy egyszerű lekérdezést, hogy lássuk, mely kulcsszavak hoznak eredményeket.

Ha egy konkrét kulcsszóra adott találatainkat növelni szeretnénk, akkor azok jelenlétét növelni kell bizonyos kulcspozíciókban: címekben, metaleírásokban, alcímekben (H1 tagek) és a belső linkekhez tartozó horgonyszövegekben is. Mindig legyünk azonban figyelemmel arra, hogy a szöveg természetessége ne vesszen el. Kerüljük a túl nagy kulcsszósűrűséget, a szóismétléseket, mindig maradjon a fogalmazás szabatos és jól olvasható. Általában 1-2 kulcsszóemlítés elegendő egy szövegrészben, a többit bízzuk a Google tudására, mi csak egy kis lendületet adhatunk neki.

Több organikus látogatót szeretnél a weboldaladon?

Bízd ránk a keresőoptimalizálást A-tól Z-ig!
Minden SEO feladatot késlekedés nélkül, magas minőségben végzünk az InternetSolutions Kft.-nél a SEO audittól a stratégiakészítésen és tanácsadáson át a SEO tartalomfejlesztésig, akár AI támogatással. Írj egy üzenetet, és rövidesen felvesszük veled a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.