Egy vállalkozás számára az Instagramon való megjelenés ma már nem korlátozódik az oldalra kiposztolt képekre, fotósorozatokra vagy videókra és a hozzájuk tartozó leírásra. Lehetőség van egy sokkal dinamikusabb médium, a Story használatára is. Ezek történetek, a bennük elhelyezett tartalom (kép vagy rövid videó) 24 órán keresztül tekinthető meg a követők számára (de tartóssá is lehet tenni, ez a Highlights), és csak rövid ideig nyílik meg a képernyőn (de megállítható és visszanézhető). Ami azonban ennél fontosabb: interaktív elem helyezhető el benne, ami lehet szavazás, de lehet link egy termékre, így innen is generálható forgalom.

A Story máshogyan jelenik meg a követők számára, mint a normál Instagram Feedben elhelyezett tartalom, éppen ezért a felhasználók szokásai is mások, ahogyan a történeteket nézik. Ezért célszerű párhuzamosan posztolni a két csatornán: az Instagram-oldalra is kitenni képeket, de aktívan használni a Story-t is különböző tartalmakkal. Sőt: új posztjainkat reklámozhatjuk a történetünkben is.

A Story-ban kevésbé számít az időzítés, másféle, személyesebb, spontánabb, alkalmibb mikroposztok elhelyezésére van lehetőség, amiket kevésbé kell kimunkálni, lévén 1 nap múlva se hírük, se hamvuk, csak mi látjuk az archívumunkban. De hogyan érdemes hozzáfogni? Alább bemutatjuk a leghasznosabb ingyenes szerkesztőalkalmazásokat, amelyekkel az Instagram Storyba (de bármilyen más felületre is) készíthető kép- vagy videótartalom. Vannak köztük sablonokat kínáló appok és külön videó- és képszerkesztő programok, amelyek között a grafikai munkákban kezdő és a haladó felhasználók egyaránt hasznos eszközt találhatnak.

  1. A Spark az Adobe trendi szerkesztőapplikációja, amellyel kép és videó egyaránt szerkeszthető (két külön applikáció, a Spark Post és a Spark Video szolgál ezekre). Könnyen és gyorsan helyezhető el felirat a kívánt képen vagy tetszőleges hangsáv illeszthető a videó mellé, és valamennyi alapvető videószerkesztési eszközt magában foglalja. Sőt, webszerkesztő változata is létezik.
  1. Az Unfold sablonjai segítségével egyedi arculat alakítható ki a Storyban megjelenő képekhez. A készítők célja, hogy inspirálják a felhasználók kreativitását, segítsék a történeteinek vizuális bemutatását. Kifejezetten modern és igényes sablonokat kínálnak a képek elhelyezéséhez, nagyon menő tartalmakhoz.
  1. A Splice 2015-ben számos díjat nyert mint a legjobb videószerkesztő applikáció, de azóta is megkerülhetetlen azok számára, akik professzionális igényességű videót szeretnének készíteni. A teljesítménye olyan, mint egy PC-n működő programnak, de a működését és használhatóságát iPhone-ra, illetve iPadre optimalizálták. Bármilyen videószerkesztési művelet elvégezhető vele a vágástól az animációk hozzáadásán vagy a sebesség szabályozásán át a hangsáv szerkesztéséig.
  1. A Magisto kifejezetten közösségimédia-platformokra optimalizált, automatikus videókésztő applikáció. A Magisto a videókészítés forradalmasítójaként hirdeti magát, amellyel arra utal, hogy a feltöltött videókból és fényképekből egy mesterségesintelligencia-alapú (AI) elemzés segítségével állítja elő videót, így ez egyszerre a leginnovatívabb, leggyorsabb és legegyszerűbb módja a videókészítésnek. Érdemes kipróbálni, mert elég izgalmas dolgokat alkot.
  1. Az Over a képszerkesztés élményére és egyszerűségére helyezi a hangsúlyt, miközben profi megjelenést kínál, legyen szó bármilyen tartalomról Instagram Story-tól kezdve a Facebook poszton át a szórólapokig bezárólag. A széleskörű képszerkesztésen túl az előre beállított, ütemezett posztolás kényelmét is nyújtja a felhasználóinak. Remek!
  1. A Quik azt ígéri, hogy a felhasználók a lehető leggyorsabban elkészíthetik applikációjuk segítségével a kívánt videós tartalmat. Előre megadott témák és stílusok között lehet választani a szerkesztéshez, valamint különböző zenék között lehet válogatni ingyenesen, de az iTunes kínálatából is hozzá lehet adni tartalmakat.
  1. A furcsa nevű Kapwing amellett, hogy videószerkesztő felülete is van, kifejezetten az Instagram Story-hoz nyújt segítséget, és teszi ezt a lehető leginkább felhasználóbarát módon. Kezdők számára is teljesen követhető, sokféle sablont kínál, ezekbe tetszőlegesen illeszthető be kép, lehetővé teszi a szövegek és a színek hozzászerkesztését is. Jó kis segítség, ha valaki nem gyakorlott az ilyesmiben.
  1. A Storeo iPhone-applikáció lehetővé teszi a 15 másodpercesnél hosszabb videó elkészítését az Instagram Storyhoz (és egyúttal a Facebookhoz is). Az előre elkészített videót az applikáción keresztül is lehet posztolni, így nem kell törődni többet az időzítéssel, csak a kívánt tartalommal.
  1. Az Easil egyszerű és gyors szerkesztési lehetőséget kínál nemcsak Instagram Storyhoz, hanem bármilyen képtartalomhoz. A képszerkesztést igyekeztek a lehető legegyszerűbbé tenni, hogy bármilyen grafikai program ismerete vagy grafikusi képzettség nélkül is érthető és könnyen elsajátítható legyen a használata.

A Story révén követőink exkluzívabb tartalmat kaphatnak, akár bepillantást is nyerhetnek a kulisszák mögé, amellyel erősíthető az elköteleződésük (engagement) a márka vagy termék iránt. Ehhez csak jól elkapott pillanatok és jól szerkesztett tartalmak kellenek.